Jandirk Hoekstra
Copyright: Hans van der Meer
Jandirk Hoekstra
Copyright: Hans van der Meer

Landschapsarchitect Jandirk Hoekstra (1953-2024) was een grote verbinder

12 februari, 11:34
Op donderdag 1 februari is landschapsarchitect Jandirk Hoekstra overleden. De in 1953 geboren Hoekstra was van 1999 tot 2017 directeur van H+N+S landschapsarchitecten, waaraan hij tot zijn dood verbonden is gebleven als adviseur. Verder was hij onder meer mede-initiatiefnemer van de Landschapstriënnale, leidde hij verschillende projectateliers en fungeerde hij vijf jaar lang als provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit voor Noord-Holland.

H+N+S landschapsarchitecten omschrijft de plotseling overleden Hoekstra als “onze grote verbinder, zowel in ons bureau als in talloze projecten in het land en daarbuiten. Altijd laverend tussen mensen en meningen op zoek naar ruimtelijke kwaliteit en een ‘plan dat werkt’. Niemand wist beter dan hij dat het werken aan landschappelijke kwaliteit een gezamenlijke en culturele opgave is, die alleen door hecht teamwork tot een goed resultaat kan worden gebracht. Hij was ateliermeester in hart en nieren.”

Hoekstra leidde onder meer Atelier Overijssel, de Werkplaats Zuid-Westelijke Delta en het Atelier Kustkwaliteit. Ook was hij ateliermeester van het Projectatelier Groningen, dat het ruimtelijk en economisch perspectief van de energietransitie in deze provincie onderzocht, en werkte hij mee aan het Metropolitaan Kustlandschap 2100 in België. Van 2012 tot 2017 was Hoekstra provinciaal adviseur Ruimtelijke Kwaliteit voor Noord-Holland.

Places of Hope
Bij de manifestatie Culturele Hoofdstad 2018 in Leeuwarden had Hoekstra een belangrijke rol in de gewaardeerde tentoonstelling Places of Hope en het daaraan gekoppelde Veenatelier. Hierin werd een hoopvol perspectief voor landbouw, water, recreatie en natuur in het Friese Veenweidegebied geschetst.

“Jandirk werkte in elk atelier samen met andere - vaak jonge - ontwerpers die hij daarmee een podium gunde. Hij benutte het ontwerp om multidisciplinaire teams van veelal niet ontwerpers met elkaar in gesprek te brengen en tegenstellingen te overbruggen. Hij vond het belangrijk dat iedereen zich veilig voelde, waardoor er buiten de boekjes van beleid gedacht en gesproken kon worden. Alleen zo kan een gedeeld én vernieuwend toekomstperspectief ontstaan”, meldt H+N+S landschapsarchitecten.

In 1999 werd Hoekstra directeur van H+N+S landschapsarchitecten, dat negen jaar eerder was opgericht door Dirk Sijmons, Lodewijk van Nieuwenhuizen en Dick Hamhuis. Als de nieuwe ‘H’ die volgens het bureau ‘stevig op zijn poten’ stond zorgde Hoekstra voor een flinke professionalisering in de zakelijke leiding van H+N+S. In 2017 trad Hoekstra terug uit de directie, maar bleef daarna net als Sijmons en Van Nieuwenhuizen verbonden als adviseur van het bureau.

Hoekstra zette zich op vele fronten in voor zijn vakgebied. Hij was mede-initiatiefnemer van de eerste Landschapstriënnale (2008) in Apeldoorn en fungeerde tijdens de meest recente editie met de Waddenkust als gastregio (2023) als voorzitter van de stichting Landschapstriënnale. Verder was hij actief als gastdocent aan onder meer de Academie van Bouwkunst Amsterdam, lid van de programmaraad van architectuurcentrum Arcam en zette hij zich de laatste jaren in voor het IJ-Team en het kwaliteitsteam Spoorzone Tilburg.

Muziek
Naast landschapsarchitectuur was muziek een grote inspiratiebron voor Hoekstra, meldt H+N+S. “De muziek bracht hij letterlijk en figuurlijk in ons bureau met zijn bevlogenheid en positieve energie”, aldus het bureau. Hoekstra betrok enkele jaren terug samen met zijn partner Sabine een stolpboerderij aan de West-Friese Omringdijk met uitzicht op het door hem geliefde Noord-Hollandse polderlandschap. “Zijn plotselinge overlijden laat een moeilijk te bevatten leegte na”, laat het bureau weten.

Hoekstra is afgelopen vrijdag begraven in Amsterdam.

Andere nieuwsberichten

Poppenhuizen voor kinderen met energiestofwisselingsziekte worden geveild

1 uur geleden

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Woongebouw van het Jaar 2024

3 uur geleden

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Private huursector gegroeid, met name dankzij nieuwe woningen

41 minuten geleden

Schoenenkwartier Waalwijk organiseert architectuurrondleidingen

2 uur geleden

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan