Zicht vanaf het water
Copyright: ZJA
Exterieur
Copyright: ZJA
Entree
Copyright: ZJA
Luchtfoto
Copyright: ZJA
Zicht vanaf het water
Copyright: ZJA
Exterieur
Copyright: ZJA
Entree
Copyright: ZJA
Luchtfoto
Copyright: ZJA

Vernieuwing Drieklimatenkas Hortus Botanicus Amsterdam van start

9 oktober 2023, 12:22
Met het verlenen van een omgevingsvergunning voor de vernieuwing van de Drieklimatenkas van de Hortus Botanicus Amsterdam is de verduurzaming van dit iconische gebouw aan de hoofdstedelijke Plantage Middenlaan weer een stap dichterbij gekomen. Architectenbureau ZJA, dat in 1993 de huidige klas ontwierp, is ook nu verantwoordelijk voor ontwerp. Het ontwerp en de inrichting van het interieur worden verzorgd door BOOM Landscape en bureau Designwolf. ABT is, net als in de jaren 90, verantwoordelijk voor de constructie.

Icoon
De kas werd destijds ontworpen door het toen nog jonge bureau dat nog Zwarts & Jansma heette. De bouw van de kas van 1500 vierkante meter, met hoogtes variërend van vier tot elf meter en een onderverdeling in drie zones (tropisch, subtropisch en woestijnklimaat), was destijds het directe gevolg van de privatisering van de Hortus. Voor de toen vernieuwende en opvallende constructie van staal en glas maakte het architectenbureau slim gebruik van een combinatie van standaardelementen uit de glastuinbouw en een nieuwe draagconstructie van stalen drukstaven en trekstangen van verschillende diktes. Mede door het ontwerp dat rekening hield met de specifieke locatie en de historische omgeving, maar ook door de situering nabij Artis, werd de kas al snel een geliefde attractie voor zowel bezoekers als inwoners van Amsterdam.

Duurzame vernieuwing
Drie decennia later is de Drieklimatenkas nu toe aan een grootscheepse renovatie. De veranderde criteria voor duurzame bouw in relatie tot een volledig glazen gebouw spelen daarbij een leidende rol. Maar ook nieuwe inzichten over educatie vormen een aanleiding. De Hortus benut de renovatie om de kas duurzaam te vernieuwen. Op termijn zal het de eerste gasloze publiekskas van Nederland moeten worden. Daartoe is er een koppeling met de nabijgelegen Hermitage (nu H’ART Museum) die warmte naar de Hortus brengt en koele lucht afvoert naar het museum. In 2025 zal de Drieklimatenkas helemaal van het gas af zijn en dan de eerste gasloze publiekskas van Nederland zijn.
Duurzaamheid staat ook centraal in een aangepast educatief programma en inrichting. Zo kan het belang van plantenbiodiversiteit en de relatie met het klimaat worden verteld.

Blijvend herkenbaar
Volgens Kay Oosterman, architect-partner bij ZJA, maakt het nieuwe ontwerp de duurzame vernieuwing zichtbaar, maar zal het silhouet van de kas gerespecteerd worden en herkenbaar blijven. De beeldbepalende en karakteristieke hoofddraagconstructie blijft dus behouden. Ook het kenmerkende ritme en de verfijning van de bestaande gevel met witte belijning zijn onderdeel van het nieuwe ontwerp.
De belangrijkste aanpassing betreft het vervangen van enkel glas in de gevel door isolerend dubbelglas en wordt het dak voorzien van lichtgewicht isolerende luchtkussens. Een nieuwe inrichting van de binnenruimte en het beter integreren van nieuwe, energiezuinige klimaatinstallaties zorgen voor betere condities voor de beroemde plantencollectie. Ook komt er een opslag voor het hergebruik van (regen)water.

Biodiversiteit
De Hortus ziet het vertellen van het verhaal van de biodiversiteit als een belangrijke taak. Zeker nu die biodiversiteit mondiaal onder druk staat. In de woorden van Carlien Blok, directeur van de Hortus: "Als we met onze missie willen dat bezoekers anders gaan handelen, namelijk met zorg voor de natuur, dan moeten we uiteraard ook zelf laten zien dat dat mogelijk is".
De kas krijgt daarom, naast de duurzame aanpassingen aan het gebouw een nieuwe inrichting. Behalve een nieuwe Kaapse ruimte, het vernieuwde tropische deel en het woestijndeel, komt er ook extra tentoonstellingsruimte om op wereldschaal het verhaal van biodiversiteit en de relatie met klimaat uit te leggen.

Opening in 2025
Met alle duurzame aanpassingen, het behoud van de kenmerkende elementen en een optimale leefomgeving voor de plantencollectie zal de vernieuwde Drieklimatenkas van de Hortus binnenkort klaar zijn voor de toekomst. Met het de vergunning van de omgevingsvergunning gaat de fase van de daadwerkelijke verbouwing is. De huidige kas zal daarom eind februari 2024 sluiten voor de verbouwing en weer opengaan in 2025: het jaar waarin Amsterdam haar 750-jarig bestaan viert.
De Hortus blijft in de verbouwingsperiode wel open voor het publiek.
 

Andere nieuwsberichten

Bouw woontoren Blaak 333 officieel van start

27 minuten geleden

Gentiaanbuurt technisch up-to-date en in oude allure hersteld

2 uur geleden

Toekomstig hoofdkantoor DPG Media in Amsterdam opgeleverd

3 uur geleden

Haags Museumkwartier gehuld in een zachte lichtsluier

1 maart, 3:54

Minister praat met TU Delft over rapport onderwijsinspectie

4 uur geleden

Overlast om vol stroomnet duurt nog zeker tien jaar, zegt Alliander

Vandaag, 09:33

Heijmans verwacht na 2024 profijt van aantrekkende woningverkoop

1 maart, 11:12

Raad voor leefomgeving bepleit landelijke aanpak funderingsschade

1 maart, 10:34

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

29 februari, 3:57

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

29 februari, 10:35
JaapJan BergRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan