Een wonder van duurzaam hout

21 juni 2005, 14:01
Brede School Amsterdam Osdorp

In Amsterdam Osdorp is in mei gestart met de bouw van een heel bijzondere Brede School, waarvan een impuls moet uitgaan naar het stadsdeel Osdorp. Het hele gebouw is van gelamineerd hout, vier bouwlagen hoog, met de gymzaal zelfs op de tweede bouwlaag. Het hout komt zoveel mogelijk uit duurzaam beheerde productiebossen, dus met FSC en PEFC Keurmerk.
Een gecompliceerd project en uniek in zijn soort. De Groot Vroomshoop dacht - samen met anderen - mee over de constructieve houtoplossingen, levert en monteert de gelamineerd houten hoofddraagconstructie, gelamineerde vakwerkliggers met kolommen, Kerto vloerelementen, hangbrug, trappen, tribune elementen en de prefab gevelsluitende elementen.

Architect vertaalt visie in hout
Architect Liesbeth van der Pol, partner in Atelier Zeinstra van der Pol in Amsterdam, het bureau dat eerder al de Houtprijs won met het ontwerp van het Crematorium in Haarlem, legt uit: "Deze Brede School moet de positie en de kansen van de kinderen en het sociale netwerk in Osdorp verbeteren. De school heeft meerdere functies. Naast 45 klaslokalen komt er een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en de GG en GD heeft er huisvesting. Er zijn speelzalen, tribunes en een prachtige, hele grote, wintertuin. De school zal een ontmoetingsplek worden en de hele omgeving een impuls geven. De kinderen brengen ook de volwassenen bij elkaar. Bovendien zullen er cursussen en andere activiteiten voor volwassenen worden aangeboden."
Letterlijk en figuurlijk warm met oog voor het milieu
Liesbeth van der Pol vervolgt: "Wat past er beter dan een gebouw van hout, waarin de zichtbare draagconstructie karakter en warmte brengt, letterlijk en figuurlijk?

De milieuaspecten en energiekosten zijn in zo'n groot gebouw heel belangrijk. We hebben onderzocht wat het verschil is in opwarmtijd van een zwaar gebouw uit beton en een lichte constructie van hout. Beton en hout komen beide goed uit de bus. Wij hebben de gevoelstemperatuur en de stookkosten afgewogen en voor hout gekozen. Duurzaam geproduceerd hout, waar mogelijk.

De kindertekeningen kunnen ook nog eenvoudig met een punaise aan de wand worden geprikt. Hout isoleert en is brandveiliger dan wat dan ook. De dikke vloerpakketten maken het flexibel bovendien. Een leiding erbij is eenvoudig te regelen. Spectaculair is het, dat we zo'n groot en hoog gebouw helemaal in hout realiseren. Vier lagen hoog kan gemakkelijk, zo blijkt, en zelfs geluidstechnisch is het prima in orde. De binnenkant is warm en de buitenkant flitsend groen, met mooie materialen."

Innovatief hoogstandje
"Voor Nederlandse begrippen is dit een uniek werk, met technische details die je zelfs in Europa weinig tegenkomt", zegt Bert Brinks, van De Groot Vroomshoop. "Een houten draagconstructie en houten vloeren voor vier bouwlagen, met de gymzaal op de tweede verdieping is niet eerder vertoond. Het vergde ook het nodige denkwerk om de voorgeschreven constructie in praktijk te brengen. Bij de vloerelementen, geheel uitgevoerd in Kerto gelijmd hout, hebben we gebruik gemaakt van de in Finland door Finnforest ontwikkelde plaatoplegging. Deze toepassing heeft invloed op de rest van de draagconstructie en vergt daarom optimale kennis van de producteigenschappen. Om de specifieke eigenschappen nog beter te leren kennen ben ik zelfs naar de producent in Finland gereisd. Daarna is de constructie, in samenwerking met Prof. Dr. Ir. Jorissen van SHR/TU Eindhoven en Finnforest Nederland, geschikt gemaakt voor toepassing in Nederland. We hebben de juiste oplossing gevonden. Gelukkig waren we net op tijd ingeschakeld bij dit project, zodat we onze expertise op constructief- en detailniveau konden inzetten. De afdeling gelijmde houtconstructies heeft binnen De Groot Vroomshoop nauw samengewerkt met de gevelafdeling voor de grote gelamineerde gevelrasters, gevelsluitende elementen en de vloeren. Kortom het is een prachtig project waarin onze kennis en ervaring ten volle tot uitdrukking komt. Wij zijn een FSC gecertificeerd bedrijf en we hebben nog nooit zo'n groot project in duurzaam geproduceerd hout geleverd. De hele gelijmd houten draagconstructie is van gelijmd hout met FSC certificaat. Het Kerto voor de vloeren en andere toepassingen is uitgevoerd in duurzaam geproduceerd PEFC hout uit Finland."

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

26 april, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

26 april, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan