Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Studio Thys Vermeulen
Copyright: Studio Thys Vermeulen
Geveldetail
Copyright: Studio Thys Vermeulen
Copyright: Studio Thys Vermeulen
Copyright: Studio Thys Vermeulen
Plattegrond 0
Copyright: Studio Thys Vermeulen
Situatie
Copyright: Studio Thys Vermeulen
Copyright: Studio Thys Vermeulen
Copyright: Studio Thys Vermeulen
Geveldetail
Copyright: Studio Thys Vermeulen
Copyright: Studio Thys Vermeulen
Copyright: Studio Thys Vermeulen
Plattegrond 0
Copyright: Studio Thys Vermeulen
Situatie
Copyright: Studio Thys Vermeulen

Een baken in het Prinsenpark door Studio Thys Vermeulen

18 juni 2018, 13:04
In opdracht van de Provincie Antwerpen heeft Studio Thys Vermeulen een dienstencentrum voor het Provinciaal Domein Prinsenpark in Retie ontworpen. Met het ontwerp van twee scharnierende gebouwen creëert het Brusselse architectenbureau nieuwe verbindingen met het landschap.

Het bestaande dienstencentrum en de stelplaats van het Prinsenpark in Retie, in de Antwerpse Kempen, voldeden niet meer aan de hedendaagse normen. Daarom heeft de Provincie Antwerpen besloten de gebouwen af te breken en een wedstrijd uit te schrijven voor een nieuw – en energie-efficiënt – bezoekerspaviljoen met remise.

De competitie is gewonnen door Studio Thys Vermeulen met het ontwerp voor een alzijdig, compact gebouw, met meerdere gezichten. De nieuwbouw zal als een baken in het parklandschap zijn, “schilderachtig mooi, zoals een Engels landschapsschilderij”, aldus het architectenbureau. Het ontwerp voldoet aan de passiefnorm.

Ruimte voor het landschap
Studio Thys Vermeulen heeft voorgesteld om de nieuwbouw te realiseren op een andere plek in het park, begrensd door de Kastelsedijk en het Ovaalpad. Met de verplaatsing kan het bureau het landschap weer leesbaar en leefbaar maken.

De ingreep creëert nieuwe doorzichten in het park en maakt de dijk herkenbaarder, legt het bureau uit. De vrijgekomen ruimte op de voormalige locatie van het dienstencentrum wordt teruggegeven aan de natuur.

Twee gebouwen
Het ontwerp van Studio Thys Vermeulen bestaat uit van twee gebouwen, die ten opzichte van elkaar scharnieren. Een L-vormig gebouw biedt ruimte aan de stelplaatsen; een rechthoekig gebouw geeft onderdak aan de administratie, een personeelskantine en enkele bezoekersfaciliteiten, zoals een educatieve ruimte, een cafetaria en een sanitair blok.

Door het L-vormige volume parallel aan de dijk te plaatsen ontstaat een directe relatie met de bezoeker die langs de dijk binnenwandelt, aldus het architectenbureau. Het rechthoekige gebouw sluit aan op de landschapslijnen van het park. Samen creëren de twee gebouwen een binnenplaats.

Met een overkragend dak creëren de ontwerpers op verschillende plekken een overdekt terras voor de bezoekers of een werkplaats voor de medewerkers. Een aaneenschakeling van grote en kleine ruimtes met openingen daartussen zorgen voor doorzichten in verschillende richtingen.

Water
De eigenschappen van het natte landschap maakt het architectenbureau weer zichtbaar, onder meer door een bestaande gracht weer zijn oorspronkelijke breedte te geven. Regenwater wordt op het dak van het dienstencentrum opgevangen voor hergebruik.

Het water van de dakgoot komt terecht in een regenwaterbekken of een groot rond rooster. Die beide elementen staan in verbinding met de beek en zorgen zo voor een verruiming van de natuurlijke biotoop. Voor de jonge bezoekers vormen ze een speels element. 

Andere nieuwsberichten

Moke Architecten draagt bij aan vernieuwing Waterlandpleinbuurt

Gisteren, 13:30

MVRDV transformeert monumentaal pand voor flagshipstore elektrisch automerk

27 mei, 4:54

Openingslezing Rotterdam Architectuur Maand voor Elma van Boxel

27 mei, 11:22

Festival What Design Can Do verkent thema design en klimaatrechtvaardigheid

27 mei, 10:31

SFA organiseert evenement ‘Architect van je eigen werk!’

Gisteren, 14:20

PBL: provincies zouden integralere plannen moeten maken op de langere termijn

Gisteren, 09:45

Oorzaak instorten parkeergarage snel duidelijk, denkt architect

Gisteren, 09:00

Historische Tramhuis in Rotterdam ondergaat transformatie

27 mei, 2:37

Architect en Rietveld-kenner Bertus Mulder overleden

27 mei, 12:54

Noord-Holland komt met subsidie voor extra woonlaag

27 mei, 10:00
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan