Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Hof van Cartesius, Utrecht
Copyright: LINT Landscape Architecture
De Nieuwe Boompjes, Rotterdam
Copyright: 01-10 Architecten
Bijlmer Bajes en Amstelkwartier, Amsterdam
Copyright: Rijksvastgoedbedrijf
De Koepel, Haarlem
Copyright: Thijs Asselberghs&AnnA/CIIID Cees van Giessen
The Student Hotel, Eindhoven
Copyright: Maarten Coolen
Kustwerk Katwijk
Copyright: Kustwerk Katwijk
Hof van Cartesius, Utrecht
Copyright: LINT Landscape Architecture
De Nieuwe Boompjes, Rotterdam
Copyright: 01-10 Architecten
Bijlmer Bajes en Amstelkwartier, Amsterdam
Copyright: Rijksvastgoedbedrijf
De Koepel, Haarlem
Copyright: Thijs Asselberghs&AnnA/CIIID Cees van Giessen
The Student Hotel, Eindhoven
Copyright: Maarten Coolen
Kustwerk Katwijk
Copyright: Kustwerk Katwijk

Fietsen, kijken, luisteren op Dag van de Architectuur

14 juni 2017, 10:35
De Dag van de Architectuur duurt drie dagen. Op 16, 17 en 18 juni bieden organisaties in veel dorpen en steden lezingen, debatten, rondleidingen, tentoonstellingen, fietstochten en bezoeken aan bijzondere projecten. Architectenweb doet een kleine greep uit het aanbod, van brutalistische bouw tot circulaire stadsontwikkeling.

Amsterdam
In Amsterdam vindt de Dag van de Architectuur plaats in het Amstelkwartier, het gebied rondom het Amstelstation dat volop in ontwikkeling is. Er zijn wandelingen en lezingen en er kunnen verschillende gebouwen en bouwprojecten worden bezocht. Hiertoe behoren (cpo-)woningen aan de Amstel, de tot woonwijk te herontwikkelen Bijlmerbajes en het hoofdkantoor van Waternet.

Rotterdam
Rotterdam heeft juni net als vorig jaar uitgeroepen tot architectuurmaand. Evengoed wordt er toch een speciale Dag van de Architectuur georganiseerd, waarbij de focus op de Wilhelminapier en het Maritiem District ligt. Verschillende gebouwen zijn opengesteld, variërend van De Nieuwe Boompjes (dat recent is gerenoveerd door 01-10 Architecten en KAAN Architecten) tot World Port Center van Norman Foster. Ook de bouwplaats van de onlangs in aanbouw genomen woontoren The Muse kan worden bezocht.

Utrecht
In Utrecht is er speciale aandacht voor duurzame, circulaire ontwikkelingen in de stad, maar ook het ‘samen stad maken’. Je kunt bijvoorbeeld binnenkijken in het recent door TeamV duurzaam gerenoveerde a.s.r. hoofdkantoor, of bij het Hof van Cartesius, een voorbeeldproject met betrekking tot circulaire stadsontwikkeling. Verder zijn er onder andere rondleidingen in onder andere Werkspoor, Zijdebalen het Stationsgebied en Science Park. Ook zijn er lezingen, is er een Pecha Kucha en een Secret Cinema.

Leiden
In Leiden worden rondleidingen, een fietstocht en een lezing georganiseerd rond architectuur die de stad en regio op de kaart heeft gezet. Daaronder zijn Kustwerk Katwijk, Nieuw Leyden en het BioScience Park.

Haarlem
Het programma van Haarlem heeft een sterke relatie met water. Zo wordt er een ‘architectonische rondvaart’ georganiseerd. Daarnaast vindt in de voormalige Koepelgevangenis de prijsuitreiking van Archiprix 2017 plaats en wordt in ABC Architectuurcentrum het startsein voor de expositie Onbegrensd Vakmanschap plaats.

Almere
In Almere vinden de Dag van de Architectuur-activiteiten plaats in De Realiteit, de experimentele wijk waar de woningen zijn ontworpen via een prijsvraag (1986). Er is een rondleiding door de wijk en er zijn woningen opengesteld. Ook wordt de stichting Polderblik gelanceerd. De naar de gelijknamige woning van Teun Koolhaas vernoemde stichting wil de dialoog over de bestaande en nog te ontwikkelen plannen voor Almere en haar omgeving bevorderen.

Hilversum
Hilversum stelt zijn Dag van de Architectuur in het teken van het thema ‘goed wonen in een goede stad’. Het is precies honderd jaar geleden dat de eerste fase van de Bloemenbuurt tot stand kwam, naar een stedenbouwkundig plan van Dudok. Behalve terugkijken, willen de organisatoren vooruitblikken en nadenken hoe ‘we’ willen wonen in het Hilversum van morgen.

Breda
Ook in Breda is er bijzondere aandacht voor ‘wonen’. Onder de noemer ‘De verborgen parels van Breda’ organiseert BLASt verschillende fietsroutes langs bijzondere woningarchitectuur. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor een ochtend-, middag- of een dagroute, waarbij verschillende architecten hun ontwerpen toelichten. Eigen fiets meebrengen.

Tilburg
In Tilburg kan de architectuurliefhebber zelf zijn route samenstellen en bij een aantal projecten met de architect samen kijken hoe diens gebouw er na langere of kortere tijd bijstaat. De projecten die worden bezocht zijn onder meer de Emmapassage, het voormalige UWV-gebouw, een woonhuis aan het Wilhelminapark, het Cenakel, Amarant zorgwoningen, het Kromhoutpark en het stedenbouwkundig plan rondom Rooi Harten.

Eindhoven
Op de campus van de TU/e in Eindhoven is er onder andere een rondleiding in de studentenflat Aurora. Ook is er een rondleiding in The Student Hotel, in het tot woongebouw getransformeerde hoofdkantoor van Philips Lighting, in Space-S en langs verschillende woonprojecten in Waterrijk. De Eindhovense woningcorporatie Sint Trudo schreef een ontwerpwedstrijd uit voor een nieuw type, compacte en betaalbare woning. Op zaterdag 17 juni maakt de corporatie de winnaar bekend. Daaraan gekoppeld geeft Jurgen Bey een lezing met een radicaal andere kijk op de woningbouwopgave.

Maastricht
In Maastricht zijn negen projecten te bezoeken en geven de betrokken architecten uitleg over de opdracht, de gewenste functie, de uitgangspunten voor het ontwerp en de uitvoering. Geïnteresseerden kunnen kennis nemen van onder andere Lumière Cinema, het Stadhuis, het kantoor van het Elisabth Strouven Fonds, de trap vbij de ENCI-groeve, Kindcentrum de Geluksvogel en Sporthal Geusselt.

Nijmegen
Architectuurcentrum Nijmegen verzorgt twee fietstochten. Op vrijdag 16 juni voert de tocht in de vorm van een ‘running dinner’ langs een aantal verschillende woonvormen in Vinex-wijk De Waalsprong. Bij elk object is er toelichting van de architect, een hapje en een bijpassende wijn. Op zaterdag 17 juni voert de fietstocht onder deskundige begeleiding langs beeldbepalende projecten van drie bekendste Nijmeegse architecten.

Arnhem
Op 17 juni is er de laatste kans om het markante brutalistische gebouw van de voormalige postcheque- en girodienst (Van den Broek en Bakema) in Arnhem in zijn huidige staat te bezoeken. Binnenkort start de transformatie naar wooncomplex, naar ontwerp van Powerhouse Company. Het Arnhem Architectuur Film Festival toont in de dagen voor de Dag van de Architectuur "films over vitale architectuur en de rol van het brutalisme in films”.

Bekijk de sites
In het algemeen geldt: evenementen zijn niet altijd gratis en kennen soms een maximum aan het aantal deelnemers. Voor tijden, kosten, locaties en andere informatie is het raadzaam websites van lokale organisaties te bekijken.

Overigens vinden dagen van de architectuur in een aantal steden op een ander moment plaats: in Groningen op 23 en 24 juni, in Heerlen op 25 juni en in Veenendaal op 8 en 9 september. Den Haag hield haar Dag van de Architectuur al op 20 mei. 

Andere nieuwsberichten

Museum Het Schip organiseert conferentie en tentoonstelling over tuinsteden

2 uur geleden

Stedenbouwkundig raamwerk voor De Nieuwe Kern vastgesteld

4 uur geleden

Minitopia ontwikkelt nieuwe locatie in Valkenswaard

Vandaag, 09:50

Casa tamariu ligt als een monoliet in het Spaanse kustlandschap

Gisteren, 15:34

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

3 uur geleden

CBS: minder natuur en bos in Nederland, meer plekken bebouwd

Vandaag, 10:43

Derde editie Stadsbouwprijs Amersfoort van start

Vandaag, 09:17

Installateurs zien geen stagnatie in de verkoop van warmtepompen

Gisteren, 15:22

Bouwbedrijf BAM verkoopt meer woningen dankzij particulieren

Gisteren, 12:02

Dura Prijs 2024 in het teken van luwte in de stad

Gisteren, 09:30
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan