Copyright: Vesta ( Manon, Loes, Wouter en Nathalie)
Copyright: Vesta ( Manon, Loes, Wouter en Nathalie)
Copyright: Vesta ( Manon, Loes, Wouter en Nathalie)
Copyright: De omhelzing ( Loreena, Julia, Bo en Roma)
Copyright: De omhelzing ( Loreena, Julia, Bo en Roma)
Copyright: De omhelzing ( Loreena, Julia, Bo en Roma)
Visie en ontwerp van Kim, Mirte, Sterre en Aniek - KiMiStAn)
Visie en ontwerp van Kim, Mirte, Sterre en Aniek - KiMiStAn)
Visie en ontwerp van Kim, Mirte, Sterre en Aniek - KiMiStAn)
Copyright: Vesta ( Manon, Loes, Wouter en Nathalie)
Copyright: Vesta ( Manon, Loes, Wouter en Nathalie)
Copyright: Vesta ( Manon, Loes, Wouter en Nathalie)
Copyright: De omhelzing ( Loreena, Julia, Bo en Roma)
Copyright: De omhelzing ( Loreena, Julia, Bo en Roma)
Copyright: De omhelzing ( Loreena, Julia, Bo en Roma)
Visie en ontwerp van Kim, Mirte, Sterre en Aniek - KiMiStAn)
Visie en ontwerp van Kim, Mirte, Sterre en Aniek - KiMiStAn)
Visie en ontwerp van Kim, Mirte, Sterre en Aniek - KiMiStAn)

Ook scholieren ontwerpen voor vluchtelingen

8 juli 2016, 15:04
Niet alleen professionele ontwerpers hebben zich de afgelopen maanden gebogen over oplossingen voor de huisvesting van vluchtelingen. Leerlingen van het Herbert Vissers College in Nieuw-Vennep werkten aan een eigen versie van de prijsvraag A home away from home. Woensdag mochten ze de resultaten presenteren aan Marcel van Heck (Atelier Rijksbouwmeester).

Van maart tot en met juni bogen vijf groepen uit 4 VWO zich over de opgave (T)huis ver van huis. Hun onderzoek is beoordeeld door een jury, bestaande uit opdrachtgever Marcel van Heck, Roelof Duursema (VluchtelingenWerk NL), Arjanne Lagendijk (Directeur NMCX), Ezra Meijer (teamleider HVC) en Barbara Luns (Podium voor Architectuur).

De juryleden waren onder de indruk van het hoge niveau van de presentaties van de leerlingen. Volgens de jury stonden de leerlingen voor een complexe opgave met veel specifieke kaders om een thuis te ontwerpen voor de vluchtelingen, zoals duurzaamheid, sociale kwaliteit, innovatie, betaalbaarheid en flexibiliteit.

De leerlingen hebben doordachte visies geformuleerd en het ontwerp vervolgens goed uitgewerkt volgens de jury. Drie van de getoonde ontwerpen en visies zijn aangewezen als winnaars (met de originele toelichting door de jury):

Visie en ontwerp 1: ‘Vesta’
(door Manon, Loes, Wouter en Nathalie)

De eerste groep heeft ervoor gekozen om een bestaand gebouw om te bouwen tot een thuis voor vluchtelingen. Zij kozen een oud kantoorgebouw vlakbij het station en op loopafstand van het winkelcentrum. In hun nieuwe ontwerp wordt het gebouw omgetoverd tot ‘’Vesta’’ genoemd naar de romeinse godin Vesta van de huiselijke haard.

De leerlingen ontwierpen een nieuwe plattegrond voor het gebouw. Ieder gezin krijgt een eigen kamer in het gebouw, maar gezamenlijk delen zij met een paar andere kamers de keuken en badkamer. De bewoners mogen zelf bepalen hoe zij de kamers decoreren, zodat de plek echt als een thuis gaat voelen. Ook ontwierpen zij een leslokaal in het gebouw voor een betere integratie.

De jury was zeer te spreken over de visie van de leerlingen om een bestaand gebouw te nemen als uitgangspunt voor het ontwerp. Zij waren het enige groepje dat er voor koos om een gebouw her te bestemmen. De gekozen locatie was tevens een goede keus door de centrale ligging.

De jury gaf als tip om het gebouw in de toekomst eventueel ook geschikt te maken als bejaardenhuis of voor studenten. De jury kende aan dit groepje een eervolle vermelding toe voor de complete en doordachte uitwerking de visie en het ontwerp.

Visie en ontwerp 2: 'de omhelzing'
(door: Loreena, Julia, Bo en Roma)

Zij ontwierpen het project de ‘’Omhelzing’’ voor de opvangvan vluchtelingen. Zij wilden voor de vluchtelingen een eigen plek creeren. Naast een bestaande woonwijk hebben zij een nieuwe woonwijk in dezelfde stijl ontworpen. De gebouwen staan in de vorm van een halve maan, dus als een omhelzing geplaatst.

De gebouwen zijn gebouwd als dubbele woningen, boven en onder zijn aparte woningen met eigen opgang en voorzieningen. In het ontwerp is gekozen voor variteit in grote van de woningen en zijn de daken voorzien van groen. In de nieuwe wijk is nagedacht over verschillende voorzieningen zoals een buurthuis, moestuin en speeltuin. Daarnaast worden ook evenementen georganiseerd zoals een cultuurfestvial.

De voorzieningen worden gedeeld met de naastgelegen bestaande wijk om op deze manier de integratie en uitwisseling te bevorderen tussen de vluchtelingen en bestaande bewoners. Behalve vluchtelingen mogen ook autochtone Nederlanders in de nieuwe wijk komen wonen om meer interactie te creeeren. Vrijwillerswerk wordt gestimuleerd in de bouw en onderhoud van de wijk.

Volgens de juryleden verdiept ook het ontwerp van deze groep een eervolle vermelding voor het werk wat zij neergezet hebben. Volgens de jury is er tot in detail nagedacht en is er een echt ontwerp gemaakt. Het olifantengras dat de leerlingen toepaste in het ontwerp konden de juryleden zeer waarderen omdat het een lokaal en duurzaam product is. Behalve een compleet ontwerp hebben de leerlingen zelfs een filmpje gemaakt voor de expositie.

Visie en ontwerp 3
(door Kim, Mirte, Sterre en Aniek - KiMiStAn)

Als locatie kozen de leerlingen een terrein waar in de toekomst een bedrijvenpark gepland is door de gemeente. Met dit ontwerp vragen de leerlingen aan de Gemeente om het bestaande idee uit te stellen om eerst vluchtelingen te kunnen opvangen op deze plek.

De aangelegde leidingen kunnen in de toekomst namelijk overgenomen worden door de invulling van het nieuwe plan. De opvang is dus tijdelijk om dit terrein zodat in de toekomst de plannen van de Gemeente alsnog door kunnen gaan.

In het ontwerp worden containerwoningen geplaatst op het terrein omdat deze enigszins makkelijk te verplaatsen zijn en dus zorgen voor flexibiliteit. Behalve containerwoningen worden er ook 3 ruime vrije kavels aangeboden aan de rand van het terrein.

Particuliere kunnen hier een woning naar eigen stijl bouwen, dit kan ervoor zorgen dat er meer diversiteit ontstaat in het project. In de toekomst kunnen deze woningen blijven staan en kunnen bijvoorbeeld interessant zijn voor mensen die een bedrijf op het toekomstige terrein plaatsen.

In het ontwerp zijn verschillende voorzieningen opgenomen zoals een activiteitencentrum, een moestuin en een fietsverhuur. Ook de naastgelegen wijk en bezoekers kunnen gebruik maken van deze voorzieningen. Daarnaast zijn er duurzame elementen toegevoegd aan de invulling van de wijk zoals een windmolenboom om energie op te wekken.

De juryleden hebben deze groep bekroond als beste visie en ontwerp. Voornamelijk door de originele insteek van de leerlingen om een bestaand idee van de gemeente tijdelijk uit te stellen en een tijdelijk thuis aan de vluchtelingen te bieden.

Waarbij vluchtelingen een eigen containerwoning tijdelijk kunnen bewonen vlakbij bestaande voorzieningen en ook genoeg activiteiten op het eigen terrein. Het ontwerp was zeer compleet uitgedacht en door ontworpen. Op de expositie toonden de leerlingen een maquette plus duidelijke legenda.

Andere nieuwsberichten

Restaurant van hergebruikte bouwmaterialen voor Tuinen van West Amsterdam

32 minuten geleden

Nederlands paviljoen op internationale boekenbeurs Taipei geopend

2 uur geleden

Inschrijving voor Rietveldprijs 2024 geopend

Vandaag, 09:20

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

Gisteren, 17:26

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

2 uur geleden

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

3 uur geleden

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

Gisteren, 16:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

Gisteren, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

21 februari, 11:43
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan