Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Philip Vile
Copyright: OMA
Copyright: OMA
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Nick Gutteridge
Copyright: Philip Vile
Copyright: OMA
Copyright: OMA

Herontwikkeld Commonwealth Institute klaar

12 mei 2016, 16:57
In Londen is de herontwikkeling van het Commonwealth Institute afgerond. Naar ontwerp van OMA en Allies and Morrison is het monumentale gebouw gerenoveerd en zijn drie nieuwe woongebouwen op het terrein geplaatst. West 8 heeft het landschapsontwerp gemaakt.

Het Commonwealth Insitute, met zijn markante parabolische dak, is in 1962 gebouwd naar ontwerp van Robert Matthew, John Marshall and Partners (tegenwoordig bekend als RMJM). In het gebouw werden tentoonstellingen en andere activiteiten georganiseerd rond het Britse Gemenebest, maar sinds 2002 staat het leeg en dreigde zelfs even aan de sloophamer ten prooi te vallen.

OMA won in 2008 een internationale prijsvraag voor de herbestemming van het gebouw. Het Londense Design Museum gaat zich vestigen in het monumentale deel, terwijl een administratieve vleugel met de grond gelijkt is gemaakt. Om de renovatie te kunnen financieren, zijn de woongebouwen neergezet. De realisatie van het project heeft 3,5 jaar in beslag genomen.

Met het slopen van de kantoorvleugel kan het tentoonstellingsgebouw weer fungeren als een tent in het park, zoals oorspronkelijk ook de bedoeling was. Het vormt een ensemble met de drie woongebouwen, die qua hoogte zijn afgestemd op de aangrenzende bebouwing. Het kleinste gebouw correspondeert in hoogte met die van het Commonwealth Institute, dat ernaast staat.

Op het dak en diens ondersteunende constructie na is het Commonwealth-gebouw volledig herbouwd. Er zijn nieuwe verdiepingen gerealiseerd die voldoen aan de hoogte-eisen van het Design Museum, de verouderde gevels zijn vervangen door beter isolerende façades en er is een kelder gerealiseerd die de gehele footprint van het gebouw beslaat.

Twee geveltypes
Ter contrast met de uitbundige vormgeving van het dak van het monument zijn de nieuwe gebouwen terughoudender ontworpen. In iedere gevel zijn twee geveltypes met elkaar versmolten; een die bestaat uit een serie van identieke verticale ramen en een die uitdrukking geeft aan de constructie. Dankzij het laatste type hebben de bewoners meer uitzicht en een eigen buitenruimte.

Om de gebouwen van plastiek te voorzien, stulpen delen van sommige woningen uit in de gevel. Tevens hebben de bewoners van deze appartementen extra zicht op het landschappelijk ingerichte terrein, dat een ‘romantisch’ karakter heeft gekregen. Dit biedt tegenwicht aan de rechthoekige geometrie van de gebouwen en voorziet de locatie van een weloverwogen ambiguïteit, aldus OMA.

Met het project was een bedrag van 120 miljoen pond (ruim 150 miljoen euro) gemoeid. In november verhuist het Design Museum naar diens nieuwe onderkomen. De huidige huisvesting van het museum gaat plaats bieden aan de archieven van de onlangs overleden architect Zaha Hadid.

Andere nieuwsberichten

Ensemble van villa's in bosrijke achtertuin van Bredase kantoorvilla

1 uur geleden

Gemeente Deventer zoekt ontwikkelaar voor biobased baken in Havenkwartier

Gisteren, 16:50

ZJA ontwerpt sporthal bij Park Groot Schijn in Antwerpen

Gisteren, 15:15

Stadsgesprek over betaalbaar wonen in Rotterdam

Gisteren, 14:28

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

2 uur geleden

Europarlement stemt in met Europese natuurherstelwet

2 uur geleden

Wassenaar stemt ondanks protesten voor woningbouw op ANWB-terrein

3 uur geleden

Vesteda beperkt huurverhoging tot maximaal 4%

Gisteren, 17:26

Verduurzamingsfonds voor woning in trek bij lage- en middeninkomens

Gisteren, 10:30

PBL: meer maatregelen nodig tegen uitstoot stikstof door landbouw

26 februari, 3:46
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan