Dag van de Architectuur: 'Yes is more!'

19 juni 2015, 12:24
Komend weekend vindt weer de Dag van de Architectuur plaats. In het kader van dit evenement pleiten BNA-directeur Fred Schoorl en scheidend BNA-voorzitter Willem Hein Schenk voor optimisme. “Nieuw Nederland mag wel weer wat vieren.”

Tekst Fred Schoorl en Willem Hein Schenk

De landelijke Dag van de Architectuur staat dit keer in het teken van Nieuw Nederland. Dat is mooi en prachtig. Het jaarlijks terugkerende feestje voor de architectuur toont de prestaties van ontwerpers en betrokkenen, maar juist ook de betekenis van goede architectuur voor ons kikkerland. Nederland architectuurland?! Daar zit helaas wat craquelé op. Over de toegevoegde waarde van architectuur kan dan ook niet genoeg geschreven worden. Helaas wordt er te vaak over gezwegen, of is er niet goed over nagedacht.

Nieuw Nederland, het Jaar van de Ruimte en de oproep van minister Schultz van Haegen is dus een mooie kans. Anders is Nieuw Nederland niet meer dan een reclamekreet: ‘nu nog nieuwer!’. Onze vorige twee Dag van de Architectuur blogs over ‘kwaliteit in crisistijd’ en ‘alle waar naar zijn geld’ gaven al aan waar het in de praktijk wringt en schuurt. Gebrek aan kwaliteitsbesef bij opdrachtgevers, laat staan ambitie, is het eerste. En gebrek aan waardering in geld en positie van architectuur een zwarte tweede. Dit laatste in zijn meest wrange gedaante bij (Europees) aanbesteden: een nationaal Fyra-‘dossier’ dat ook in onze branche nog steeds wanhoop en woede oplevert. En dan ook nog een branche zelf, die letterlijk en figuurlijk vaak in zwart is gehuld.

Maar de stemming is aan het omslaan!. Nieuw Nederland dus. We zijn de crisis meer dan zat en – zo voelt het – ook al een beetje voorbij. Tijd dus om te kijken wat architectuur in de post-crisis vermag. Daarbij is het credo ‘mensen maken de stad’ leidend voor de Dag van de Architectuur. Een credo dat ook in bijvoorbeeld Almere tot de zogenaamde Almere principles is verklaard en in het beweging van het Wilde Wonen en Spontane Architectuur is vertaald.

Wij geloven heel erg dat Nieuw Nederland inderdaad de transitie is naar een andere bouwcultuur en wijze waarop ook de verbinding tussen architect en samenleving gestalte krijgt. Bij dat ‘mensen maken de stad’ gaat het niet om een soort ‘creatief met kurk’ principe – iedereen is lekker bezig – maar om nieuwe verbindingen en oplossingen die werken. Dat biedt veel kansen voor architecten om de meerwaarde aan te tonen. De voorbeelden doen je glimlachen, geven je energie. Dat gaat verder dan Daan Roosegaarde.

Een jonge architect bedenkt de Heijmans One, die zo is gaan heten nadat de ontwerper Tim van der Grinten zich had gestort op een nieuwe niche.

De aanmoedingsprijs van de Bouwprijs 2015 gaat naar een architect Marc Koehler die met zijn Superlofts niet alleen een nieuw product, maar ook een nieuw proces met de opdrachtgever/consument ontwerpt. Space&Matter is sinds 2009 een begrip geworden – middenin de crisis - zet nieuwe concepten ‘in de markt’ met veel aandacht voor juist de sociale context, met soms bij toeval resultaten die ook ruimtelijke vertaling krijgen.

Het zijn voorbeelden die aangeven dat het maken van de stad inspiratiebron kan zijn voor de #nieuwe architect en dat deze ook inspiratie kan geven aan de stedelijke ontwikkeling op andere, dan gebruikelijke wijze. Daarmee hopen wij dat de architectuur, ondanks de hierboven genoemde structurele problemen, in een nieuw tijdsgewricht een positieve, optimistische bijdrage kan leveren aan wat cruciaal zal zijn voor ons Land: #qualityoflife en #gebouwdgeluk.

Die andere architect Bjarke Ingels muntte het begrip Yes is More! In een al even merkwaardig, eigentijds manifest annex stripboek. Het is wel de kern van wat wij hopen. Als we JA tegen architectuur zeggen, daar serieus mee aan de slag gaan, in co-creatie, innovatief, vanuit gezag, niet vanuit macht, kortom vanuit een optimistische coöperatieve houding, met ziel en zakelijkheid, dan wordt de Dag van de Architectuur weer echt een feestje. Niet voor architecten alleen, maar voor de samenleving. Nieuw Nederland mag wel weer eens wat vieren.

Andere nieuwsberichten

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

Gisteren, 11:18

Rijksvastgoedbedrijf start aanbesteding voor bouw boekenmagazijn Koninklijke Bibliotheek

Gisteren, 10:40

Rob Moritz treedt terug als directeur 19 het atelier

20 februari, 3:55

Eerste editie van Tilburg Architectuurprijs gelanceerd

20 februari, 2:39

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

Gisteren, 13:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

Gisteren, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

Gisteren, 09:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20

Rijk houdt informatiesessies over bouw nieuwe kerncentrales

20 februari, 9:39

Veel geldverstrekkers verhogen de hypotheekrente weer

19 februari, 3:28
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan