Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff

Rijksmonument De Schelde gerenoveerd

8 januari 2015, 15:50
Het monumentale gebouw De Schelde in Vlissingen is recentelijk gerenoveerd en heringericht door GROUP A. De oorspronkelijke interieurelementen vormden het uitgangspunt voor een representatief atrium.

Het kantoorgebouw De Schelde, een uit 1913 stammend rijksmonument, vormt voor scheepsbouwer Damen een deel van de huisvesting in Vlissingen. Daar horen tevens een erachter gelegen kantoorgebouw uit de jaren tachtig en een verbindend tussendeel bij. GROUP A heeft, in samenwerking met bouwbedrijf Cordeel, de begane grond en het atrium van De Schelde gerenoveerd en heringericht.

Atrium
De eerdere verbouwing – uit de jaren tachtig – heeft volgens het architectenbureau een zwaar stempel op de uitstraling en sfeer van het gebouw gedrukt: het kwam grijs, gesloten en gedateerd over. GROUP A heeft de onaangetaste interieurelementen als uitgangspunt genomen om een representatief atrium te realiseren.

Een aantal elementen is integraal teruggebracht, waaronder de donkere houten puien, grenzend aan het atrium, de glazen overkapping van het atrium en de spiltrap in de hoek. De vloer met de kenmerkende belijning, nieuwe borstweringen, verlichtingsarmaturen en akoestische maatregelen vormen een herinterpretatie van de originele elementen. Doordat verdere toevoegingen ingetogen zijn gehouden, heeft het architectenbureau de monumentale sfeer centraal gehouden.

Het atrium is een even representatief als laagdrempelig welkom voor bezoekers. In de ruimte zijn een hoogwaardige ontvangstbalie en wacht- en leesmeubel geplaatst. De toegepaste vormen en materialen refereren aan de jachtbouw en luxe scheepsinterieurs. Ook het meubilair van het vergadercentrum, gesitueerd in de klassieke stijlkamers, verwijst hier naar.

Van klassiek naar modern
Bepalend in het ontwerp noemt GROUP A het evenwichtig samenkomen van het klassieke atrium en de moderne stijl van het restaurant en de naastgelegen presentatieruimte. De okertinten en zwarte accenten zijn consequent doorgevoerd. De nieuwe elementen in het atrium leggen voor bezoekers en werknemers alvast een link met restaurant en presentatieruimte.

GROUP A heeft het verbindende volume vervangen door nieuwbouw met een trappenhuis en verhoogd dak. Op die manier zijn alle verdiepingen van de twee gebouwen beter met elkaar verbonden. Ook hier is weer een verwijzing naar de scheepsbouw te vinden: met de expressieve stalen trap refereren de architecten aan de rompen van de marineschepen die Damen ontwikkelt en bouwt.

Bij de herinrichting van de werkplekken heeft het architectenbureau gestreefd naar een representatieve, moderne en transparante omgeving voor de werknemers. De uitstraling van de werkplekken is fris en zakelijk. De hoge plafonds zijn weer zichtbaar genaakt en de visuele relatie met het atrium is hersteld.

Opdracht
Het kantoorgebouw De Schelde is in 1913 gerealiseerd naar ontwerp van J.P. Stok voor NV Koninklijke Maatschappij De Schelde. In het ontwerp, zo legt GROUP A uit, hanteerde Stok een Amerikaans industriële vormentaal met Europese details.

GROUP A en Cordeel Nederland hebben in een Design & Build-constructie het ontwerp voor de renovatie en herinrichting van het hoofdkantoor en de nieuwbouw van het tussendeel uitgevoerd. Opdrachtgever daarbij was Koninklijke Schelde Groep (KSG) voor Damen Schelde Naval Shipbuilding.

Andere nieuwsberichten

Haags Museumkwartier gehuld in een zachte lichtsluier

1 maart, 3:54

Ibelings van Tilburg maakt opvallende villa energieneutraal

1 maart, 9:47

Woontoren voor starters op de Zuidas klaar

29 februari, 5:09

Team diederendirrix verbouwt Stadsschouwburg Nijmegen

29 februari, 2:41

Heijmans verwacht na 2024 profijt van aantrekkende woningverkoop

1 maart, 11:12

Raad voor leefomgeving bepleit landelijke aanpak funderingsschade

1 maart, 10:34

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

29 februari, 3:57

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

29 februari, 10:35

ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

29 februari, 9:27

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

28 februari, 10:25
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan