Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: grafie Thea van den Heuvel/DAPh
Copyright: grafie Thea van den Heuvel/DAPh
Copyright: grafie Thea van den Heuvel/DAPh
Copyright: grafie Thea van den Heuvel/DAPh
Copyright: grafie Thea van den Heuvel/DAPh
Copyright: grafie Thea van den Heuvel/DAPh
Copyright: grafie Thea van den Heuvel/DAPh
Copyright: grafie Thea van den Heuvel/DAPh
Copyright: grafie Thea van den Heuvel/DAPh
Copyright: grafie Thea van den Heuvel/DAPh
Copyright: grafie Thea van den Heuvel/DAPh
Copyright: grafie Thea van den Heuvel/DAPh
Copyright: grafie Thea van den Heuvel/DAPh
Copyright: grafie Thea van den Heuvel/DAPh

Nieuw stadhuis Weert geopend

10 juli 2014, 12:11
Eind juni is het nieuwe stadhuis van Weert geopend. Het door Inbo ontworpen gebouw sluit qua uitstraling aan op de binnenstad van de Limburgse stad. De raadszaal hangt als een ‘stadsbalkon’ boven de Singel.

Dankzij de detaillering en het gebruik van baksteen in de gevel past het stadhuis binnen het palet van het centrum, zegt Inbo, dat het architectonisch en bouwkundig ontwerp heeft gemaakt. “De bakstenen gevels hebben een sobere opzet en geveldoorbrekingen worden waar nodig omlijst met hardsteen”, laat het bureau weten.

Ook in het interieur vormen natuurlijke materialen de basis. “De natuurstenen vloer in de hal, de eiken vloerafwerking van de watervaltrap en de eerste verdieping en de eiken akoestische afwerking van de kernen bepalen samen voor een belangrijk deel de uitstraling. Kleurrijke inrichtingselementen brengen hier frisse accenten in aan”, zegt Inbo.

Open en ruimtelijk
Het bureau beoogde een open en ruimtelijk gebouw, dat helderheid schept en ontmoetingen stimuleert. Zo moet het de bezoeker vanuit de entree meteen duidelijk worden waar de balies en de ontvangsthal zich bevinden. Ook is er veel glas gebruikt, onder meer in het atrium dat daglicht het gebouw diep laat binnendringen.

De nadruk in het ontwerp van de publieksruimten van het Stadhuis, de ruime ontvangsthal en het restaurant op de verdieping, lag in het realiseren van een ruime, uitnodigende en overzichtelijke ontvangst, zegt Inbo.

“Een brede watervaltrap leidt naar de dubbel hoge raadzaal en het restaurant, dat is vormgegeven als ontmoetingsplek. De opzet van de balie, de diverse wachtplekken en informatiepunten zijn ontworpen in nauwe samenspraak met een werkgroep van de gemeente”, aldus het bureau.

Het Nieuwe Werken
Het nieuwe onderkomen van de gemeente Weert is tevens afgestemd op Het Nieuwe Werken. “Op de kantoorverdiepingen zijn hiervoor verschillende soorten werkplekken ingericht, variërend van afgesloten kantoren tot werk-, concentratie-, lounge- en overlegplekken in een open setting”, zegt Inbo.

“Iedere verdieping heeft een eigen ‘domeinplek’, een plek om elkaar te ontmoeten die tevens overzicht schept tussen de verschillende clusters. Elke domeinplek heeft een grote gezamenlijke bar, lees- en loungeplekken en een aantal vergaderboxen.”

De raadszaal bevindt zich in de meest prominente deel van het gebouw, de afgeronde hoek dat dankzij de verticale glazen stroken zicht naar binnen en buiten biedt. Samen met een trouwzaal, het vergadercentrum, commissiekamers en de B&W-zaal vormt de zaal het bestuurscentrum van de gemeente.

Het stadhuis is gerealiseerd volgens een pps-constructie tussen de gemeente Weert en Tiberius Vastgoed, en is gebouwd door Bouwcombinatie MertensMeulen, Cofely en Imtech. Palte maakte het constructief ontwerp en Arcadis deed het projectmanagement.

Trefwoorden

stadhius inbo weert

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

Gisteren, 16:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

Gisteren, 14:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

Gisteren, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

Gisteren, 09:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

Gisteren, 13:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan