Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects

Turnzaal in Utrecht van NL Architects opgeleverd

26 november 2012, 16:55
De opdracht voor de Turnzaal Nieuw Welgelegen (TNW) in Utrecht sloot de toepassing van ramen in de hal uit. NL Architects heeft met het oog op daglichttoetreding de gevel aan de bovenzijde omgebogen.

De Turnzaal Nieuw Welgelegen (TNW) is bedoeld voor de beoefening van uitsluitend turnen. Het dilemma bij een dergelijke voorziening is dat enerzijds ramen ongewenst zijn. Bij serieuze trainingen en wedstrijden leveren ze teveel contrast en teveel afleiding. Anderzijds is daglicht wel nodig om de hal prettig in het gebruik te houden. Daarnaast blijken er minder fraaie redenen te zijn om ramen te vermijden. Ten eerste maken ze het gebouw kwetsbaar. In de wijk waar TNW moest verrijzen werden tot voor kort volop auto’s opengebroken. Ten tweede moet men bij sporthallen rekening houden met gluurders naar de meisjes.

Afgepeld
Om de vaak wat sombere sfeer van turnhallen te vermijden, heeft NL Architects de huid van het gebouw aan de bovenzijde iets ‘afgepeld’. Door de lichte buiging ontstaat een opening tussen de dakranden en de muren.

Hierdoor valt licht binnen dat de hal in wordt gekaatst. Doordat de gevel een gelijkmatige buiging vertoont, zorgt het binnenvallende licht voor een verloop over de muur, met een helder oplichten in de richting van de bovenzijde. Aan de buitenzijde wordt het gebouw door de golving sculpturaal.

Los volume
Aan een zijde van de turnhal is een volume geplaatst dat plaats biedt aan kleedkamers, opslagruimtes, technische installaties. Het blok van twee verdiepingen is vrijgehouden van de gevel, zodat langs de muur een hoge, met daglicht gevulde gang loopt. De gang geeft toegang tot de kleedkamers. Trappen aan beide uiteinden van de gang leiden naar de tribune die op de kleedkamers is gesitueerd. Het tochtportaal buigt naar buiten, waarmee de ingang duidelijk herkenbaar is.

Gevelbekleding
Het gebouw is bekleed met geprofileerde staalplaten, echter op een onderscheidende wijze, stelt NL Architects. De voor de hand liggende hoekprofielen konden achterwege blijven. TNW is geheel ingericht op turnen; vier clubs gaan er gebruik van maken. Voor andere sporten zal de hal niet worden gebruikt. De sporthal is het derde en waarschijnlijk laatste gebouw in de herontwikkeling van een sportcomplex in de wijk Kanaleneiland, Utrecht.

Andere nieuwsberichten

'Sociaal ensemble' door Arons en Gelauff vervangt verouderde portiekflats Amsterdam Nieuw-West

Gisteren, 17:07

Rotterdam regelt ruimtelijk beleid op binnenstedelijke Nieuwe Maas in Wateratlas

Gisteren, 11:19

Gesloten recreatieverblijf de Ooggetuige maakt toch contact met buitenwereld

12 juli, 1:26

Uitkijkpunt biedt zicht op renovatiewerkzaamheden Binnenhof

12 juli, 9:22

Erik Schotte vertrekt bij LIAG architecten en bouwadviseurs

Gisteren, 12:11

Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

Gisteren, 10:31

Architecten aan de Maas overgenomen door Volantis Groep

12 juli, 2:28

Architect gezocht voor laatste fase renovatie Rubenssite Antwerpen

12 juli, 11:33

Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens

12 juli, 10:08

Ontwikkelaar Edge verwerft Cross Towers op de Zuidas

11 juli, 2:52
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan