OM eist 7 jaar cel tegen Jan van V.

27 september 2011, 14:45
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag 7 jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen hoofdverdachte Jan van V. in het omvangrijke vastgoedfraudeproces rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds). "Van V. is de grootste manipulator van allen. Een man die nooit het achterste van zijn tong laat zien'', aldus de officier van justitie.

Justitie ziet Van V. als het onbetwiste hoofd van de criminele organisatie van vastgoedfraudeurs en verwijt hem onder meer miljoenenverduistering, witwassen, omkoping en deelname aan een criminele organisatie.

"Van V. deed alsof hij openheid van zaken gaf, maar weigerde volledige openheid te geven over al die moeilijke betalingen", aldus de officier. "Hij houdt nog steeds mensen de hand boven het hoofd. In zijn eigen morele kosmos deed hij niets fout, want iedereen werd rijk."

De officier benadrukte dat Van V. zichzelf en andere mensen verrijkte met geld, dat niet van hem was, maar bijvoorbeeld van pensioengerechtigden. Dat zou de verdachte niet interesseren. "Dan hadden anderen maar op moeten letten'', zei Van V. tijdens het proces.

Justitie neemt het de hoofdverdachte kwalijk dat hij geen spijt heeft. Na zijn vertrek bij Bouwfonds zou Jan van V. zijn doorgegaan met het managen van frauduleuze projecten. De Heemstedenaar heeft een halfjaar in voorarrest gezeten. Ook schikte hij en zijn bv's voor 70 miljoen euro met de gedupeerde bedrijven. Dat laatste vindt het OM niet meer dan normaal en had geen gunstige invloed op de strafeis.

Cees H.
Het OM eiste vier jaar cel onvoorwaardelijk tegen oud-bestuursvoorzitter van Bouwfonds Cees H. H. is van de 11 verdachten die dinsdag hun eis hoorden, degene met de zwaarste functie. Hij werd in het verleden zelfs koninklijk onderscheiden.

H. wordt verdacht van onder meer witwassen en deelname aan een criminele organisatie. "H. leek een achtenswaardig burger, maar maakte de fraude mogelijk door Van V. de vrije hand te geven'', aldus het OM.

"Ondanks het feit dat H. relatief kleine bedragen incasseerde, wordt de fraude hem zwaar aangerekend, omdat hij het zou hebben moeten stoppen'', aldus de officier. H. wist van de malversaties van hoofdverdachte Jan van V. en vindt volgens het OM nog steeds dat Bouwfonds goed bestuurd werd in de fraudeperiode. "Door hemzelf, dat spreekt'', aldus de officier.

Will F.
Tegen Will F. eiste het OM vijf jaar cel. F. is voormalig directeur van Philips Real Estate Investment Management, de vastgoedbeheerder voor Philips Pensioenfonds.

"F. was vooral bezig zijn eigen portemonnee te spekken'', aldus het OM. F. wordt onder meer verdacht van oplichting van Philips Pensioenfonds en verduistering. Ook wordt hij verdacht van witwassen, lidmaatschap van een criminele organisatie en zou hij zich hebben laten omkopen.

Volgens het OM misbruikte hij zijn positie binnen de top van het Philips Pensioenfonds. "F. verkocht de pakketten van het pensioenfonds zo goedkoop dat de koper wel winst moest maken. Winst die voor een deel naar hemzelf werd doorgesluisd, waarbij sprake was van een van tevoren afgesproken verdeelsleutel. Hoe meer winst voor de koper, hoe vetter de bankrekening van F.'', aldus de officier van justitie.

Hij verweet F. dat deze geen openheid van zaken heeft willen geven en geen spijt heeft betuigd. Rob L., de opvolger van F. bij Philips Pensioenfonds en diens 'trouwe partner in crime', zette volgens het OM het laakbare gedrag van zijn voorganger voort. Tegen hem eiste justitie 3 jaar celstraf.

Hij zou jarenlang smeergeld hebben geïnd van zakenrelaties van Philips. Zijn medewerking aan de fraude was volgens justitie 'onontbeerlijk'. Toen hij directeur was, probeerde hij hoofdverdachte Jan van V. binnen te halen als commercieel adviseur bij het Philips Pensioenfonds.

"De vos als hoeder van de kippen'', meende de officier van justitie. De verdachten stalen volgens het OM tientallen miljoenen euro's van hun voormalig werkgever en van de vele pensioengerechtigden.

Olivier L.
Olivier L., voormalig financieel directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling, hoorde het OM vijf jaar eisen. Hij misbruikte zijn sleutelpositie op een schandalige manier, zo zei de officier van justitie. "Zonder hem was het nooit gelukt zo enorm veel geld uit Bouwfonds weg te pompen'', aldus de officier.

L. was volgens justitie de 'financieel directeur van de criminele organisatie'. Hij wordt verdacht van onder meer witwassen, verduistering en deelname aan een criminele organisatie. Het OM kon geen verzachtende omstandigheden vinden voor de 'hooghartige' L., die weigerde openheid van zaken te geven.

L. hield tot het einde vol dat hij niets fout heeft gedaan. Maar hij was volgens het OM een van de leiders van de criminele organisatie en op de hoogte van alle geldstromen. "L. zorgde ervoor dat bij Bouwfonds alles boekhoudkundig klopte'', aldus de officier. "Hij zorgde voor valse papieren en dekte alles toe.''

Overige eisen
Voormalig accountant Eric F. zou volgens het OM 4 jaar moeten brommen. Diederik S., de opvolger van Van V. bij Bouwfonds Vastgoedontwikkeling, hoorde 3 jaar cel eisen. Ex-accountant Jan Steven M. wacht als het aan het OM ligt dezelfde straf.

Tegen 'ritselaar' Jack del C. eiste het OM 2 jaar cel en 300.000 euro boete voor zijn bv Solid Brick. Tussenpersoon Jimmy K. moet van het OM een werkstraf van 240 uur doen. Het OM eist een boete van 15.000 euro voor zijn bv. Bankier Frits van H. krijgt als het aan het OM ligt een werkstraf van 60 uur.

Bron: ANP

Trefwoorden

vastgoedfraude

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen en starters in Eemnes

28 minuten geleden

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

3 uur geleden

Een houten villa genesteld in het bos

Gisteren, 17:31

Mecanoo presenteert bouwfoto’s van het Doris Duke Theatre in Becket, Massachusetts

Gisteren, 15:17

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

2 uur geleden

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

4 uur geleden

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

Gisteren, 16:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

Gisteren, 14:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

20 november, 9:35
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan