Heijmans NV bouwt Leerpark Dordrecht

5 juli 2004, 13:39
De selectiecommissie voor de Europese aanbesteding van het Leerpark heeft besloten dat Heijmans N.V. de economisch beste aanbieding heeft gedaan voor de ontwikkeling en bouw van het Leerpark. Als de contractbesprekingen positief verlopen krijgt Heijmans N.V. op 1 juli de opdracht voor het verder ontwikkelen en bouwen van het Leerpark.

Onderhandelingen
In februari van dit jaar hebben drie marktpartijen een Voorlopig Ontwerp voor het Leerpark gepresenteerd. In april zijn de onderhandelingen gestart met twee van hen, namelijk Heijmans N.V. en v.o.f. Minerva i.o., bestaande uit regionale ondernemingen. In de afgelopen maanden hebben die partijen hun ontwerpen geoptimaliseerd en hun financiële biedingen verbeterd. Dit heeft geresulteerd in twee sterk veranderde en verbeterde Leerpark-ontwerpen.

Contract
Op basis van de Europese aanbestedingsprocedure is bepaald dat Heijmans N.V. de meest gunstige bieding voor het Leerpark heeft gedaan. Hun plan wordt contractueel vastgelegd waarna op 1 juli de ondertekening kan plaatsvinden. De aanpassingen in het ontwerp van Heijmans N.V. worden dan gepresenteerd. Naar verwachting start de verdere realisatie van het Leerpark medio 2005 met de eerste paal van het Da Vinci College.

Heijmans n.v. "You Grow"
Stedenbouwkundige/coördinerend architect: West 8 Coördinerend architect : West 8, Edzo Bindels

Da Vinci College: Mecanoo architekten, Michel Tombal Stedelijk Dalton Lyceum: Herman Hertzberger Insula College: DKV, Paul de Vroom Samenwerkingsgebouw: SeARCH, Bjarne Mastenbroek
Sportvoorziening: NL.achitects, Kamiel Klaasse

Vertrekpunt voor Heijmans/Proper-Stok vormt de functie van de stadswijk. Daar waar een mix aan functies kan plaatsvinden en gebouwen niet gebonden zijn aan één type gebruik. Specifieke aandacht gaat uit naar de opzet van de openbare ruimte. Deze moet bij de start van de schooldag immers veel scholieren kunnen herbergen en bijvoorbeeld in het weekend aangenaam blijven als deze alleen door de buurt gebruikt wordt.

Er is gekozen voor een stadswijk met één centrale openbare ruimte (het park) met daaraan gelegen stadsblokken die pandsgewijs zijn opgebouwd. Aan dit park zijn prominente functies gelegen met een hoogwaardige architectuur die mensen in het weekend en in de avonduren naar het plan zal trekken. Zo zijn programmaonderdelen uit sport (klimwand/fitness/skating), cultuur, horeca en avondonderwijs in het plan opgenomen.

De stadsblokken garanderen flexibiliteit qua opbouw wat belangrijk is bij een langlopende ontwikkeling. De woonblokken geven ook de mogelijkheid voor een interne luwe plek. Dit is vooral voor het leren, maar ook voor het wonen een vereiste. De kleinschaligheid die de scholen intern vormen met bijvoorbeeld kernteams, wordt als het ware doorgetrokken in de architectuur. De pandsgewijze opzet is ook een antwoord op de gewenste flexibiliteit van de scholen. In onze gedachten kan een kantoor veranderen naar een school en een winkel naar een leerbedrijf. Voor de woonconsument betekent de pandsgewijze opzet dat wij met maatwerkoplossingen kunnen gaan werken. De keuzevrijheid voor de woonconsument wordt hiermee gemaximeerd.

Minerva "Thuis in de Praktijk"
Stedenbouwkundige/coördinerend architect: Soeters/Van Eldonk Ponec Coördinerend architect : Soeters van Eldonk Ponec architecten, Jos van Eldonk

Da Vinci College : Soeters v. Eldonk Ponec Stedelijk Dalton Lyceum : Vera Yanovshtchinsky
Insula College : BO.2 Architectuur en Stedenbouw Bedrijven : Dierckx Bijzondere gebouwen : René van Zuuk Woningen : Van Tilburg en partners

Het gebied heeft een open en toegankelijk karakter en draagt alle kenmerken van een levendige binnenstad. De veelheid aan functies, de rijke menging, de beslotenheid en de kleine maat leiden tot een levendigheid en sfeer, maar ook tot sociale controle en veiligheid. Elk gebouw heeft een duidelijke entree en een eigen gezicht. De intieme sfeer stimuleert de interactie tussen leren, werken en wonen.

De openbare ruimte is de drager van het stedebouwkundig plan. Het Minervaplein is het kloppend hart van het plan. Alle schoolgebouwen, winkeltjes, horeca, bedrijven en woningen bevinden zich aan dit ovale plein, in maat vergelijkbaar met de Markt in Delft. Het nieuwe Professor Gunningpark is de centrale groene ruimte van het gebied. Dit deel is voor bewoners en scholieren een belangrijke buitenruimte; het ontspannen, recreatieve centrum van het plan.

Het plan omvat de ontwikkeling van bijna 40.000 m2 scholen voor het Da Vinci College, het Insula College en het Stedelijk Dalton Lyceum, 30.000 m2 commercieel onroerend goed bestaande uit kantoren, bedrijfsruimte en winkels, 300 tot 500 huur- en koopwoningen en meer dan 1.200 parkeerplaatsen.

TBI – Blauwhoed
Stedenbouwkundige/coördinerend architect: KCAP Coördinerend archtitect : KCAP, Ruurd Gietema

Da Vinci College : KCAP, Irma van Oort Stedelijk Dalton Lyceum : SP-architecten Insula College : SP-architecten Samenwerkingsgebouw : SP-architecten Bedrijven en sport : Van der Broek en Bakema Woningen : Geurst en Schulze

Dit plan gaat uit van een integratie van scholen, woningen, kantoren, winkels, bedrijfsruimten en accommodaties voor sport en recreatie, gesitueerd in een parkachtige omgeving. TBI/Blauwhoed heeft een project ontwikkeld van ca. 50.000m2 scholen, 175 stuks woningen en 25.000 m2 commerciële ruimten. Het plan is opgezet als één groot park waar de gebouwen in het groen of in het water staan en waar alle lijnen samenkomen op de belangrijke identiteitsdrager van dit alles; de dynamische en uitbundige vormgegeven Leerboulevard.

Aan de noordzijde bevindt zich een zone met woongebouwen die in samenhang met bestaande woningen de buurt completeren en deze tegelijkertijd integreren in het Leerpark. In de zone die direct grenst aan de noordzijde van de Leerboulevard bevinden zich de gebouwen van de onderwijsinstellingen (het Insula College, het Samenwerkingsgebouw, het Stedelijk Dalton Lyceum en het ROC/Da Vinci College), alsmede een woonzorgcomplex met diverse voorzieningen en een kantoor/bedrijfsgebouw. Al deze gebouwen hebben hun adres aan de Leerboulevard. Tussen de gebouwen ligt een park. Aan de zuidkant van de Leerboulevard ligt een zone met vijf bouwblokken met woningen, commerciële ruimtes, kantoren en bedrijfsgebouwen. In de noordwesthoek tegen het spoor is een groot sportgebouw geïntegreerd met het park. Het gebouw staat als een tempel op een groene heuvel, waardoor het park wordt opgerekt tot aan het spoor. Het geheel wordt omringd door de Leerlaan, een met bomenrijen beplante ontsluitingsweg waaraan tevens de meeste parkeervoorzieningen liggen.

Bron: gemeente Dordrecht

Trefwoorden

flexibiliteit

Andere nieuwsberichten

Nog twee weken om in te zenden voor de Dutch Daylight Awards 2024

1 uur geleden

Blijft er ruimte voor stenige gebouwen?

2 uur geleden

Gent krijgt grootschalig complex voor meer dan 500 studenten

Gisteren, 16:06

Groningen als 'voorbeeldige stad' in expositie door De Zwarte Hond

Gisteren, 15:48

Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet De Jonge

52 minuten geleden

Massaclaim van drie miljard tegen Staat om Schiphol in de maak

Gisteren, 14:10

Private huursector gegroeid, met name dankzij nieuwe woningen

Gisteren, 11:42

Schoenenkwartier Waalwijk organiseert architectuurrondleidingen

Gisteren, 09:32

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan