Wilmotte expositie-architect voor Rijksmuseum
2 juni 2004, 9:08
Jean-Michel Wilmotte (Parijs) is gekozen als expositie-architect voor Het Nieuwe Rijksmuseum. Het bureau Wilmotte & Associés S.A. werd voorgedragen op basis van een Europese aanbesteding aan de opdrachtgever, bestaande uit het Rijksmuseum, het Ministerie van OCW en de Rijksgebouwendienst. In totaal waren zeven architecten gevraagd om een visie te geven op de inrichting van de expositiezalen van Het Nieuwe Rijksmuseum. Wilmotte zal hiervoor nauw gaan samenwerken met de Spaanse architecten Cruz y Ortiz, die als hoofdarchitecten verantwoordelijk zijn voor de grootste renovatie, verbouwing en vernieuwing in de geschiedenis van het Rijksmuseum. Alle zeven ontwerpvoorstellen, bestaande uit maquettes en tekeningen, worden vanaf medio juli in het nieuwe Informatiecentrum van het Rijksmuseum tentoongesteld.
Naast Jean-Michel Wilmotte, hebben Merkx + Girod (Amsterdam), Jen Alkema (Amsterdam), David Chipperfield (Londen), Antonio Citterio (Milaan), Christian Kieckens (Brussel) en Michele de Lucchi (Milaan) hun visie op de opgave gepresenteerd. De selectiecommissie, bestaande uit de directie van het Rijksmuseum, Antonio Cruz, Jo Coenen (Rijksbouwmeester) en Wim Crouwel (vormgever en voormalig directeur Boijmans van Beuningen), koos Wilmotte vanwege zijn overtuigende visie, waarbij de geringe mate van interventie in de architectuur van zowel Cuypers als van Cruz y Ortiz de doorslag gaf. De Fransman is internationaal bekend om de inrichting van verschillende delen van het Louvre in Parijs, de Richelieu vleugel (1993), de Rohan vleugel (1999) en de Arts Premiers vleugel (2000). Daarnaast is hij de architect van verschillende musea, zoals het Chiado Museum in Lissabon, het museum van Islamitische kunst in Qatar, het museum van Beaux Arts in Lyon, het Museum Hennessy in Cognac, en van Fort Thungen in Luxemburg. Volgens de voorzitter van de selectiecommissie Ronald de Leeuw (hoofddirecteur Rijksmuseum) is Wilmotte een virtuoos op het gebied van vitrines, waarbij hij een verfijnde detaillering aan de dag legt. De opgave voor architect Wilmotte is om samenhang aan te brengen in de presentatie van de kunstwerken door middel van vitrines, piëdestals, verlichting en specifiek aanvullend meubilair. Daarbij dient rekening te worden gehouden met de bestaande en deels terug te brengen interieurafwerking van Cuypers en met de nieuwe architectuur van Cruz y Ortiz.
De prestigieuze verbouwing en uitbreiding van het Rijksmuseum Amsterdam is een van de tien grote projecten uit de Derde Architectuurnota 'Ontwerpen aan Nederland'. De Spaanse architecten Cruz y Ortiz zullen het 19de-eeuwse gebouw van Pierre Cuypers zijn oorspronkelijke grandeur teruggeven. Tegelijkertijd wordt het Rijksmuseum geschikt gemaakt voor de bezoeker van de 21ste eeuw. Het Nieuwe Rijksmuseum wordt medio 2008 heropend. Tot die tijd zijn de topstukken uit de collectie van het Rijksmuseum permanent te zien in de Philipsvleugel onder de titel Rijksmuseum, De Meesterwerken.