Woningcorporatie mag niet uit publieke bestel

22 januari 2010, 13:45
Woningcorporatie De Veste uit Ommen mag niet uit het publieke bestel treden en verder gaan als een privaat bedrijf. Dat bleek vrijdag uit een uitspraak van de bestuursrechter in Zwolle.

De rechtbank heeft een beroep van De Veste tegen de weigering van de voormalige minister Ella Vogelaar (Wijken en Wonen) om de corporatie uit het bestel te laten treden, ongegrond verklaard.

De bestuursrechters denken dat het toezicht op de sociale huursector na uittreding niet in dezelfde mate gegarandeerd is als nu het geval is.

Winstbelasting
Directeur Jan Sinke maakte in februari 2008 bekend als privaat bedrijf verder te willen. Volgens hem is De Veste dan beter af omdat woningcorporaties sinds enkele jaren niet alleen winstbelasting over hun commerciële, maar ook over hun sociale activiteiten moeten betalen.

Dat moeten ze als privaat bedrijf ook, maar dan kunnen ze bijvoorbeeld wel meer aftrekposten opgeven bij de Belastingdienst. Sinke wilde wel het bouwen van huurwoningen als een van de kerntaken van De Veste behouden.

De minister wees in haar weigering onder meer op de solidariteitsgedachte die aan het bestel van woningcorporaties ten grondslag ligt. Toegelaten instellingen moeten jaarlijks een bijdrage leveren aan een fonds waarmee minder vermogende instellingen financieel worden gesteund. Volgens de rechters mag de minister dit belang boven dat de van de stichting stellen.

De directeur legt zich niet neer bij de uitspraak; hij brengt de zaak voor de Raad van State.

Den Helder
Woensdag vroeg Woningstichting Den Helder toestemming aan minister van Wonen en Wijken, Eberhard van der Laan, om uit het bestel te treden. Zij dreigde naar de rechter te stappen als Van der Laan daar niet mee instemt.

Directeur Gerrit Seegers zei vrijdag dat zijn verzoek gewoon op tafel blijft liggen, omdat de situatie van De Veste en Woningstichting Den Helder op sommige punten verschilt.

De branchevereniging van woningcorporaties Aedes liet in een reactie weten dat zij de frustraties van de twee stichtingen begrijpt. Voorzitter Marc Calon vindt dat de volledige invoering van de winstbelasting corporaties beperkt bij het zorgen voor sociale huisvesting. ,,Deze belasting moet daarom van tafel.''

Toch vindt Aedes het geen goed idee dat de corporaties als privaat bedrijf verder willen. De koepel vindt dat het bestel het publieke belang van sociale huisvesting garandeert en vindt ook de onderlinge solidariteit tussen corporaties belangrijk.

'Onzettend blij'
Minister Van der Laan zei vrijdag na afloop van de ministerraad 'ontzettend blij' te zijn met de uitspraak. ,,Ik ben ontzettend blij met de uitspraak van de rechter. En ook met de motivering van de rechter dat het stelsel nodig is om toezicht te kunnen houden.''

Van der Laan erkende dat sommige corporaties uit het stelsel willen stappen. "Maar de goegemeente vindt het stelsel goed", aldus de minister.

Van der Laan zei dat er een wetsvoorstel in de maak is waardoor de woningcorporaties dichter bij de overheid worden getrokken. "Als de vraag wordt opgeworpen waartoe de corporaties op aarde zijn, is het antwoord: voor het maatschappelijk belang."

Tegelijkertijd zei de minister ook niet weg te willen poetsen dat corporaties problemen hebben met de winstbelasting die ze moeten betalen. De belasting kunnen ze beleven als een 'dubbelzinnig signaal' als het gaat om hun publieke taak.

Wellicht biedt de grote bezuinigingsronde waar het kabinet dit jaar voor komt te staan, ruimte voor verbeteringen op de woningmarkt.

Postzegels
Van der Laan raadt de eveneens over 'uitstappen' nadenkende Woningstichting Den Helder aan de postzegels voor een aanvraag te besparen en het vonnis van de bestuursrechter goed te lezen.

In zijn ogen bieden de regels aan woningcorporaties slechts een theoretische mogelijkheid op eigen benen te gaan staan. In de praktijk 'ligt de lat gigantisch hoog', waarschuwt de minister.

Bron: ANP

Andere nieuwsberichten

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

4 uur geleden

Team van vijf architectenbureaus maakt winnend ontwerp voor Havenstraat Amsterdam

Gisteren, 17:38

ING Research verwacht krimp in bouwsector, woningmarkt trekt aan

Gisteren, 14:59

Boijmans weer even open tijdens Rotterdam Architectuur Maand

Gisteren, 12:23

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

Gisteren, 16:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

Gisteren, 15:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

Gisteren, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17

Huren mogen niet harder stijgen dan loon óf inflatie plus procent

10 april, 9:40

Inschrijving projecten voor Glas Award 2025 geopend

9 april, 4:37
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan