Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

‘Nieuw zeefront zet Scheveningen op de kaart’

13 juli 2009, 12:51
Het college van Den Haag presenteerde afgelopen vrijdag het concept-masterplan Scheveningen. B&W zetten in op het ontwikkelen van het zeefront. Er moet volgens het stadsbestuur volop worden geïnvesteerd in de openbare ruimte, aantrekkelijke pleinen en het aantrekken van voorzieningen met internationale allure en topattracties.

De Pier van Scheveningen krijgt een centrale rol in de plannen voor de toekomst. Voor de Pier moet een nieuw plein ontstaan met attracties die zorgen voor levendigheid in het gebied. Het college zet in op een verlengde Pier met familie- en avonturenattracties en bijvoorbeeld een zeezwembad. Daarnaast is het mogelijk op de watertaxi te stappen naar Scheveningen Haven of in een grote attractie zoals Londen Eye plaats te nemen.

Rondom het huidige Circustheater past volgens het college een Broadway-achtige sfeer waar het met de komst van nieuwe theaters het summum is voor liefhebbers van musicals en stand up commedians. In de Palacepromenade en op het Palaceplein moeten zich winkels met allure vestigen die zijn aangepast aan de eisen van de toekomst en passen bij de gewenste uitstraling van het gebied.

Bad
Als het aan het college ligt ondergaat Scheveningen Bad een metamorfose door aan de zeezijde de Boulevard te vernieuwen. De gebouwen aan de zeezijde van de Boulevard moeten een meer open karakter krijgen en zo uitnodigen tot een bezoek. Hiervoor worden de gesloten voorgevels van bijvoorbeeld het Kurhaus, het Palacecomplex, Sealife en Vitalizee toegankelijker gemaakt.

Vanaf het achterland moet de zee weer zichtbaar zijn door brede aantrekkelijke doorgangen. De bezoeker die Scheveningen vanaf de Zwolsestraat nadert moet de zee weer zien en letterlijk kunnen opsnuiven. De woningen voor het Kurhausplein krijgen andere gevels zodat ze meer in harmonie zijn met de architectuur van het Kurhaus.

Aan het eind van de promenade bij het Carlton Beach Hotel wil het college een nieuwe attractie voor de dagrecreatie, zodat de promenade over de volle lengte wordt benut.

Haven
Scheveningen Haven (Norfolkgebied, Tweede haven en het Havenkwartier Noord) ontwikkelt zich tot een gemengd gebied met werken, wonen en leisure. Er is ruimte voor versterking van de visserij, voor de (internationale) watersport en alle bedrijvigheid die daarbij hoort, gecombineerd met wonen langs de havens. De uitstraling is stoer met forse, herkenbare gebouwen langs de kades. Daarnaast is er volop ruimte voor kunst, cultuur, restaurantjes en terrasjes.

Over het Norfolkterrein, het Noordelijk Havenhoofd, de Boulevard en de Tweede haven is al een besluit genomen in februari 2008. Deze besluiten staan niet meer ter discussie bij dit masterplan. Wel worden nieuwe voorstellen gedaan voor onder meer de woonwijk Kompasbuurt, waar de oude kleine woningen worden vervangen door nieuwbouw. Hierbij wordt rekening gehouden met het dorpse karakter van dit deel van de haven: ook de nieuwbouw heeft een dorpse uitstraling door laagbouw en bijvoorbeeld het gebruik van rode pannendaken. De flat Hoog Lindoduin wordt vervangen door een gebouw van dezelfde hoogte die architecttonisch beter aansluit bij de sfeer van de haven.

Verder wordt bekeken hoe het gebied en de bebouwing op de dijk ten zuiden van de vuurtoren aantrekkelijker gemaakt kan worden. En komen er in de groene zone langs tramlijn 11 mogelijkheden voor sport en spel activiteiten.

Dorp
Scheveningen Dorp is een authentiek gebied met de Keizerstraat als centrale as. Deze winkelstraat ligt nu te geïsoleerd en krijgt een betere aansluiting op de nieuwe boulevard. Dat stimuleert de economische ontwikkeling, aldus het college.

Daarnaast wordt de openbare ruimte verbeterd bij de Kalhuisplaats en de keerlus van lijn 11. De verbinding met de zee staat hierbij centraal, maar ook: de versterking van de zeewering als bescherming tegen de zee door uitvoering van het plan van de Sola Morales.

De nieuwe zeewering (een dijk) met daarop de nieuwe Boulevard, slingert langst het strand van de Scheveningseslag tot aan de haven en heeft een chique uitstraling.

Het masterplan (let op, zware pdf) wordt na de zomervakantie ter inzage gelegd voor reacties. Volgens planning zal het ion november worden voorgelegd aan de Haagse gemeenteraad.

Bron: bron + beelden: gemeente Den Haag

Trefwoorden

masterplan scheveningen
Toon alles

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

17 mei, 4:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

17 mei, 2:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

17 mei, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

17 mei, 9:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan