MVRDV wint prijsvraag Zuid-Korea

3 december 2008, 12:30
Daewoo Consortium heeft bekend gemaakt dat MVRDV de ontwikkelaarsprijsvraag voor het concept voor een nieuw stadscentrum voor de toekomstige stad Gwanggyo - 35km ten zuiden van de hoofdstad Seoul - heeft gewonnen. Het plan bestaat uit een serie begroeide heuvelachtige gebouwen met grote programmatische diversiteit.

De stadskern – een zogenaamd Power Centre - moet als katalysator dienen bij de verdere verdichting en ontwikkeling van de nieuwe stad. Het nieuwe centrum is één van de twee voorziene stadscentra van de toekomstige nieuwe stad. Sinds het begin van de eeuw worden lokale centra met een hoge dichtheid en een gevarieerd programma in de Koreaanse stedenbouw toegepast. Deze knopen bestaan uit een mix van publieke en culturele voorzieningen, retail, woningbouw, kantoren en vrijetijdsvoorzieningen en genereren nieuw leven in voorstedelijke gebieden en stimuleren verdere ontwikkelingen hier omheen: de Power Centre strategie.

Het programma van het Gwanggyo Power Centre, een stad voor 77.000 inwoners omvat 200,000m2 woningbouw, 48,000m2 kantoren, 200,000m2 culturele faciliteiten, retail, leisure en onderwijs, en 200,000m2 parkeergelegenheid.

Alle elementen van het gevarieerde programma zijn ontworpen als ringen. Door deze ringen naar buiten te duwen krijgt elk onderdeel van het programma een buitenruimte. De beplanting rondom deze terrassen heeft een circulatiesysteem van verdieping naar verdieping en voorziet in de opslag van water en de irrigatie van de beplanting.

De daken en de terrassen zijn beplant met buxus struiken, waardoor er een eenvormig, sterk en duidelijk herkenbaar park ontstaat. Dit verticale park verbetert het gebouwklimaat en de ventilatie, en vermindert het energie- en waterverbruik. Als resultaat hiervan verrijst een serie van groen begroeide heuvels in het landschap. De site is omgeven door een meer en beboste heuvels. Het ontwerp is erop gericht om in aanvulling op het nieuwe programma een nieuw landschap te creëren, dat de groene kwaliteiten vergroot, en het omringend groen verbindt tot een groot park.

Het verschuiven van de verdiepingen veroorzaakt als tegeneffect holle kernen, waardoor grote atria ontstaan. Deze dienen als lobbies voor de woningen en de kantoren, als pleinen voor het winkelgebied en entreehallen voor het museum en de vrijetijdsvoorzieningen.

In elke toren is een aantal vides gecreëerd die als semi-openbare ruimtes dienen en verbonden zijn met het atrium om te voorzien in licht en ventilatie. Op de laagste verdiepingen worden de atria verbonden door een serie van openbare ruimten op verschillende niveaus. Het Power Centre creëert een verdicht stedelijk programma met veel ruimte voor groen.

Het concept ligt momenteel bij de Urban Innovation Corporation van de provincie Gyeonggi en wordt onderzocht op haalbaarheid en verdere ontwikkeling. De geschatte begroting en doorlooptijd van het plan moeten nog worden vastgesteld. Voltooiing wordt voorzien in 2011.

Een consortium - geleid door Daewoo – zal het project ontwikkelen. DA Group heeft MVRDV opdracht gegeven het plan te ontwerpen. Als ingenieur is de Engelse firma Arup bij het project betrokken.

Bron: bron + beelden: MVRDV

Andere nieuwsberichten

Restaurant van hergebruikte bouwmaterialen voor Tuinen van West Amsterdam

Gisteren, 13:50

Nederlands paviljoen op internationale boekenbeurs Taipei geopend

Gisteren, 11:34

Inschrijving voor Rietveldprijs 2024 geopend

Gisteren, 09:20

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

22 februari, 5:26

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

Gisteren, 14:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

Gisteren, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

Gisteren, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

22 februari, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan