Mall Tilburg: onderzoek en referendum

29 oktober 2008, 10:52
Er komt een haalbaarheidsonderzoek naar de vestiging van de omstreden shopping mall in Tilburg. Als uit het onderzoek blijkt dat aan verschillende voorwaarden kan worden voldaan, mogen de inwoners van Tilburg op 4 juni 2009 beslissen of het project doorgaat.

Een raadsmeerderheid heeft aangegeven de uitslag van het referendum op te volgen, ongeacht het aantal uitgebrachte stemmen. De raadsvergadering verliep afgelopen maandag tumultueus. Onverwacht stemde coalitiepartij SP voor het haalbaarheidsonderzoek waardoor er alsnog een meerderheid ontstond voor het omstreden collegevoorstel.

De SP stemde in met het onderzoek onder voorwaarde van het houden van een referendum. De Sp probeert onder de kreet ‘Stop de Mall’ tegenstanders te mobiliseren. Coalitiepartijen VVD en PvdA hopen dat de Tilburgse bevolking vóór stemt.

De vierde coalitiepartij, GroenLinks, heeft tegen het haalbaarheidsonderzoek gestemd. ,,Wij hebben echt lang nagedacht”, zegt Marc Vintas van GroenLinks. ,,Onze conclusie is dat zo’n grote shopping mall te veel nadelige milieueffecten heeft, vooral door de vervoersstromen.”

Het grootste winkelcentrum van Nederland zou 12 tot 15 miljoen bezoekers moeten trekken per jaar. ,,Dat is drie tot vier keer zo veel als De Efteling! Wij zijn realistisch genoeg om te weten dat het merendeel daarvan met de auto komt. Dat moet een enorme milieubelasting opleveren”, zegt Vintges.

Toch heeft GroenLinks gemengde gevoelens over het besluit om een haalbaarheidsonderzoek te doen. ,,Volgens ons kan het niet anders dan dat daaruit zal blijken dat die shopping mall er niet kan komen. Bijvoorbeeld de fijnstofnorm wordt nu al overschreden op de ring van Tilburg. En die weg geldt als toegangsweg van het project.”

‘Rare vergadering’
Hans Smolders, fractievoorzitter van de Lijst Smolders, vond het een ‘rare vergadering’. ,,Ze hebben dat referendum puur uit paniek uit de hoge hoed getoverd omdat er anders geen meerderheid was voor het haalbaarheidsonderzoek.”

Het steekt hem en de andere oppositiepartijen dat de drie partijen die voorstemden hebben verklaard om de uitslag van het referendum ongeacht de opkomst over te nemen. ,,Dat gaat regelrecht in tegen de Referendumverordening die wij hebben. Waarvoor heb je die dan?” vraagt Smolders retorisch.

Smolders en Vintas zijn het erover eens dat de beoordeling van het project lastig is voor de gewone Tilburgenaar. ,,Als je iedereen vraagt of ze salarisverhoging willen zeggen ze ook ja, maar dat moet wel betaald worden”, zegt Smolders.

Hij wil daarmee gezegd hebben dat mensen die het niet voor hun werk doen niet voldoende tijd en kennis hebben om ingewikkelde belangen goed tegen elkaar af te wegen. Maar als het referendum er komt, waar het college wel vanuit gaat, legt de oppositie zich daar bij neer.

Tevreden
Het college is tevreden dat de raad met het voorstel voor het haalbaarheidsonderzoek heeft ingestemd, zegt David Chapman, woordvoerder van wethouder Joost Möller van economische zaken. Het college ziet het resultaat van het haalbaarheidsonderzoek met vertrouwen tegemoet.

Möller kan niet zeggen wanneer het haalbaarheidsonderzoek zal zijn afgerond, maar hij ‘gaat er vanuit’ dat alle onderzoeken vóór het referendum op vier juni klaar zijn. Naast de ‘complementariteit’, de gevolgen voor het winkelaanbod, zullen vooral de effecten op de luchtkwaliteit uitgebreid worden onderzocht.

Bron: Binnenlands Bestuur

Andere nieuwsberichten

Abe Bonnema Architectuurprijs 2023 toegekend aan de Kunstwerf

21 minuten geleden

Veertigjarig oeuvre Mecanoo centraal in monografie

2 uur geleden

Anterieure overeenkomst BuitenStad Hoorn ondertekend

Vandaag, 11:30

3XN ontwerpt luxe woongebouw aan Derde Haven in Scheveningen

Vandaag, 10:38

Provincie Zuid-Holland: 29.000 woningen erbij door optoppen

2 uur geleden

Rotterdam onderzoekt mogelijke fraude bij renovatie Boijmans en De Doelen

4 uur geleden

Overijssel dreigt te stoppen met PPLG als Rijk niet betaalt

Vandaag, 12:03

World Food Center Experience in Ede verdeelt de Gelderse politiek

Gisteren, 13:46

Amsterdam bereidt zich voor op maximumsnelheid van 30 kilometer

Gisteren, 11:35

Provincie Utrecht saneert grond vliegbasis Soesterberg voor woningbouw

Gisteren, 09:03
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan