Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Protest tegen sloop Ockenburgh

4 maart 2008, 10:20
De erven van architect Frank van Klingeren, Docomomo Nederland, en een aantal architectuur- en erfgoeddeskundigen waaronder Fons Asselbergs, Rijksadviseur voor Cultureel Erfgoed, hebben door middel van een open brief aan de gemeenteraad van Den Haag krachtig geprotesteerd tegen de voorgenomen sloop van de voormalige jeugdherberg Ockenburgh van architect Frank van Klingeren.

Het gebouw van Van Klingeren is begin jaren ’70 gerealiseerd als uitbreiding bij een 19e landhuis in koloniale stijl op het landgoed Ockenburgh. Het is ontworpen als luchtige en transparante plek voor ontmoetingen, een mooie tegenhanger van het gesloten klassieke landhuis ernaast. Nu moet de uitbreiding van Van Klingeren wijken voor de bouw van een vijfsterren hotel dat ontwikkeld wordt door De Noordelijke combinatie en & vastgoed. Daarmee dreigt een markant gebouw met een bewogen sociale geschiedenis te verdwijnen terwijl behoud ervan de realisatie van een hotel op deze plek niet in de weg behoeft te staan.

sociaal en cultureel monument
Het gebouw is een belangrijk werk in het oeuvre van Frank van Klingeren (1919-1999) wat voornamelijk bestond uit jeugdherbergen, verenigingsgebouwen, clubhuizen en enkele grote culturele centra, zoals de Meerpaal in Dronten en 't Karregat in Eindhoven. Het oeuvre wordt ernstig bedreigd.

Het gebouw heeft een grote canonieke status: het is opgenomen in de Haagse architectuurgids en in alle drukken van de Architectuurgids Nederland. Het oeuvre van Van Klingeren is van nationaal belang. Het ideeëngoed van Van Klingeren, waarvan dit gebouw een goed voorbeeld is, heeft ook in het buitenland (met name Duitsland) weerklank gevonden. De architectuur van de jeugdherberg van architect F. van Klingeren is een bijzonder gaaf voorbeeld van het bouwen binnen de sociaal-maatschappelijke context van eind jaren zestig. Hoewel het gebouw uitdrukkelijk niet als esthetisch object is ontworpen, heeft het als zelfstandig object wel degelijk grote esthetische waarde. De eenvoudige, systematische logica van het staalskelet bepaalt in grote mate het uiterlijk van het gebouw.

De ondertekenaars van het bezwaarschrift zijn niet per sé tegen de bouw van een hotel op deze plek. Zij zijn echter van mening dat het bijzondere gebouw van Frank van Klingeren ingepast zou moeten worden in het plan zodat het niet verloren gaat voor toekomstige generaties. Hoewel nog geen 50 jaar oud, is het gebouw een evident monument. Voor dit soort gebouwen is door Rijksbouwmeester Jo Coenen in zijn boek "Gesloopt, gered, bedreigd" de categorie "inspirerende bouwkunst" in het leven geroepen. Het is de cultuurtaak van de Overheid om deze inspirerende bouwkunst zorgvuldig te behandelen.

Bouwtechnisch in goede staat en geschikt voor nieuwe functies
Bouwtechnisch verkeert het gebouw van Van Klingeren ondanks enige jaren van leegstand nog in goede staat. Het is zelfs bijzonder dat een stalen gebouw zo dicht bij de kust er nog steeds zo goed bij staat. Als de kapotte ruiten vervangen worden en het staalwerk schoongemaakt dan staat er een prachtig transparant en bijzonder flexibel gebouw.

De mogelijkheden voor inpassing van de voormalige jeugdherberg in het totale plan voor een hotel zijn onvoldoende onderzocht. Het gebouw is bijzonder flexibel en leent zich goed voor vele nieuwe functies. Het staat de realisatie van een hotel op deze plek niet in de weg.De bouw van een nieuw beddenhuis gaat bovendien ten koste van vele oude bomen en ander groen in het park. Met het behoud van de jeugdherberg zou meer groen gespaard blijven.

De aanvraag voor de sloopvergunning is inmiddels in behandeling genomen en de behandelend ambtenaar verwacht die vergunning binnenkort te kunnen afgeven. Inmiddels hebben de erven van Van Klingeren en Stichting Docomomo Nederland hier bezwaar tegen aangetekend. Middels een open brief roepen de voorvechters van behoud de gemeenteraad op de sloop te voorkomen Het immers is de cultuurtaak van de Overheid om zulke inspirerende bouwkunst zorgvuldig te behandelen.

Bron: Studio Leon Thier / HVE architecten

Trefwoorden

klingeren

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

Gisteren, 16:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

Gisteren, 14:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

Gisteren, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

Gisteren, 09:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

Gisteren, 13:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan