Grote plannen voor Haarlemmermeer

21 december 2007, 14:36
Tijdens een persconferentie op woensdag 19 december hebben de wethouders van de gemeente Haarlemmermeer Michel Bezuijen, Jeroen Nobel en Herman Tuning duidelijkheid verschaft over de nieuwe ontwikkelingen in de planvorming voor het zogenaamde Park van de 21e eeuw, de nieuwe wijk Hoofddorpse wijk Toolenburg-Zuid en over de toekomst van de Hoofddorp Pioniers.

Het park van de 21e eeuw
Het gebied tussen Hoofddorp en Nieuw Vennep is de plek waar een grootschalig stadspark tot ontwikkeling moet komen. Burgemeester en wethouders zijn akkoord gegaan met het plan van aanpak en leggen dit nu voor aan de gemeenteraad. Het plan van aanpak moet leiden tot een masterplan dat medio 2009 moet zijn afgerond. Wethouder Michel Bezuijen van grootschalig groen en recreatie: "Dit is een belangrijke volgende stap op weg naar het realiseren van dit voor Haarlemmermeer zo belangrijke park. Het moet het groene hart van onze gemeente worden waar bewoners en gebruikers kunnen recreëren. En dat is van groot belang in onze dynamische gemeente waar veel en hard wordt gewerkt."

Het Park van de 21e eeuw wordt het recreatieve hart van Haarlemmermeer en wordt verbonden met het groene raamwerk en de recreatieve en ecologische verbindingen in de gehele gemeente. Het park onderscheidt zich als stedelijk park met verschillende invullingen en functies. Het leidend thema is 'avontuurlijke en sportieve recreatie'. Bewoners en gebruikers vinden in het gebied een scala aan recreatiemogelijkheden: rust en vermaak, ontspanning en dynamiek.

Eerst moet nog een reeks stappen worden gezet. In een eerste stap wordt het project gedefinieerd en de ambitie verwoord en in beeld gebracht. In deze fase zal ook de financiële haalbaarheid tegen het licht worden gehouden. Vervolgens wordt aan verschillende landschapsbureaus gevraagd hun visie op het park te geven. Op basis daarvan wordt, in een open gesprek met alle betrokkenen, de keuze voor een concept gemaakt. In een volgende stap wordt het concept uitgewerkt tot een masterplan, dat medio 2009 gereed moet zijn. Uitgangspunt is dat nog deze collegeperiode, dus voor maart 2010, de daadwerkelijke uitvoering wordt gestart.

In de aanloop van het masterplan ligt de nadruk op het inventariseren en uitwerken van de recreatiebehoeften en –wensen van bewoners en gebruikers. In de fasen daarna verschuift het accent naar participatie en samenwerking.

Toolenburg Zuid
De plannen zijn eenvoudig en ambitieus tegelijk. Een wijk uit één stuk met een lommerrijk woonmilieu, oerhollands en helder. Dat zijn enkele eigenschappen die de te ontwikkelen Hoofddorpse wijk krijgt toegedicht in het stedenbouwkundig plan en het daaraan gekoppelde beeldkwaliteitsplan. Burgemeester en wethouders hebben dit onlangs vastgesteld. Het plan is door de gemeente, IJmere en Woonmaatschappij gemaakt.

In Toolenburg Zuid worden 1350 woningen gebouwd, waarvan bijna 40 procent in de goedkope sector en de sociale huur. Zo’n 60 procent behoort tot de dure koopwoningen. Zo’n 60 procent van de woningen in de nieuwe wijk is laagbouw. De andere 40 procent wordt gestapeld.

In de wijk komt ook een school met minstens 30 lokalen en een ruimtebeslag van minstens 5.000 vierkante meter. Voor commerciële en maatschappelijke voorzieningen is circa 700 vierkante meter ingeruimd.

Volkshuisvestingswethouder Herman Tuning over het stedenbouwkundig plan: ,,Als milieuwethouder ben ik verheugd over de ambitie om van Toolenburg Zuid een milieuwijk te maken. We willen energiezuinige woningen neerzetten en zo veel mogelijk duurzame materialen toepassen. Er komt veel groen. En het regenwater dat in de wijk valt, wordt afgekoppeld zodat het niet in het riool komt maar in het oppervlaktewater. Toolenburg Zuid is een verrijking voor de gemeente Haarlemmermeer.’’

Met Toolenburg Zuid wordt het gebied bedoeld tussen de bestaande wijk Toolenburg, de Toolenburgerplas, de Oude Bennebroekerweg en de bestaande woningen aan de Hoofdvaart. Het plangebied wordt ontsloten voor verkeer via een aansluiting op de nieuwe Bennebroekerweg. Op een ontsluiting aan de noordzijde wordt nog gestudeerd. In het plan zijn ook goede fietsverbindingen opgenomen. De halte van de Zuidtangent bevindt zich op een steenworp afstand van de hoogbouw.

Door de vaart in Toolenburg door te trekken naar Toolenburg Zuid krijgt de wijk een wateras. Dit wordt een gracht met kades en aaneengesloten bebouwing met een grote verscheidenheid in maat en schaal, verschillende typen gebouwen en bijzondere voorzieningen. De tochten en de centrale gracht verdelen het plangebied in eilanden die elk een park als hart krijgen. De eilanden worden met elkaar verbonden door de lommerrijke hoofdlaan van het plangebied. Deze krijgt één aansluiting op de Nieuwe Bennebroekerweg.

De meeste woningen in het plan zijn gelegen aan een openbare ruimte: of aan een centraal park of aan één van de watergangen. De voorzijde van de woningen bevindt zich altijd aan de openbare ruimte, die écht groen en lommerrijk zijn. De bewoners hebben hun auto’s namelijk binnen de bouwblokken op het achterterrein staan.

Aan de rand van Toolenburg Zuid komen torens die zicht bieden op de recreatieplas Toolenburg. De torens zijn verschillend en ook wisselend in hoogte met een uitschieter naar wel 20 verdiepingen. De bedenkers van het stedenbouwkundig plan hebben ruimte gecreëerd voor hoogbouw en laagbouw. Ze zijn uit op 'een contrast in schaal en maat tussen de kleine fijne korrel van het Hollandse huis in de polder en de bakens aan de rand van de plas en van Hoofddorp.'

Burgemeester en wethouders hebben het stedenbouwkundig plan ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. Als deze akkoord is, kunnen verdere afspraken worden gemaakt met de woningcorporaties over de ontwikkeling van het gebied. Vervolgens gaan de architecten aan de slag.

Hoofddorp Pioniers
Verplaatsing van honk- en softbalvereniging Hoofddorp Pioniers naar een nog te bepalen locatie biedt de club unieke kansen haar ambitie waar te maken. Het eerste honkbalteam van de Pioniers, dat al jarenlang in de top van Nederland speelt, kan op een andere locatie in aanmerking komen om deel te nemen aan de competitie op Europees niveau: de European Pro League. Volgens wethouder sport van Haarlemmermeer Michel Bezuijen is hier sprake van een voorbeeld van de Cruijffiaanse uitspraak "elk nadeel heb z'n voordeel". Bezuijen: "Ik kan mij goed voorstellen dat het voor de Hoofddorp Pioniers geen ideale situatie is om te moeten verhuizen, maar het creëert voor de club, én de gemeente, wel de mogelijkheid om samen te kunnen onderzoeken op welke plek in onze gemeente er ruimte is voor een groter en beter honkbalstadion. Uiteindelijk kan dat voor ons beiden leiden tot pure winst."

Aanleiding voor het verplaatsen van de honk- en softbalvereniging zijn de plannen voor Toolenburg Zuid. Het gebruik van het sportpark door Hoofddorp Pioniers levert een zodanige licht- en geluidproductie dat toekomstige bewoners daardoor gehinderd kunnen worden. Wanneer de verplaatsing plaatsvindt en naar welke locatie, moet nog uitgezocht worden. Bij de planvoorbereiding voor de verplaatsing van het complex wordt een onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van deze ambitie en de consequenties voor accommodatie, exploitatie en organisatie van de club.

Andere nieuwsberichten

Veel zeggenschap voor bewoners ARC Rokkeveen bij ontwerp eigen woning

Gisteren, 13:59

Stadskantoor Heerlen ontworpen als inversie van het raadhuis

Gisteren, 10:43

Tien Nederlandse bureaus vallen in de prijzen bij Archello Awards

4 december, 5:01

AM gaat Ritmeesterlocatie in Veenendaal herontwikkelen

4 december, 4:19

Waterbeheerders gaan drinkwater maken van gezuiverd rioolwater

Gisteren, 14:34

Gemeenten lopen achter bij huisvesten statushouders

Gisteren, 11:49

750 jaar Amsterdam wordt in 2025 gevierd op autoloze A10

Gisteren, 09:32

Programma over rolmodellen in de architectuur in Pakhuis de Zwijger

4 december, 12:23

Chinees Evergrande krijgt onverwacht extra tijd voor reddingsplan

4 december, 10:17

Zeeland wil meer grip op uitbreidingsplannen recreatiesector

1 december, 2:46
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan