Centrum voor Hollands Glorie

30 november 2007, 16:56
Het moet een gebouw worden waarin leven met water tot uitdrukking komt.

Hollands glorie in een notendop. Ook het leven in een laag gebied, zoals op vele plekken in het Groene Hart het geval is, komt aan bod. Drie architecten van het bureau Queeste hebben er naar gezocht hoe die wereldwijde bewondering voor Nederland als Waterland vorm is te geven.
Het is gelukt met de Globalisk. Het wordt een bezoekerscentrum op het laagste punt van Nederland, op de grens van Nieuwerkerk en Moordrecht, langs de A20 op het terrein van Van Vliet Trucks. Jeroen Trimbos, Roland Hoekstra en Carli Driessen hebben hun idee voor een bezoekerscentrum bij de projectgroep Driehoek RZG Zuidplas ingediend. De Globalisk is dan ook opgenomen in het Ideeënboek van de Zuidplas.

Het is een opvallend plan. Wethouder Oomen van Moordrecht is er enthousiast over. ,,Het idee springt er uit. Er is veel mee te doen,’’ zegt hij. Dat is ook wat de bedenkers willen. Het fraai vormgegevens centrum moet voor meerdere doeleinden geschikt zijn. ,,Het gaat van lokaal, nationaal naar internationaal,’’ licht Trimbos toe: ,,In het centrum moet ook vergaderd kunnen worden door gemeenten, marktpartijen en andere belanghebbenden bij de ontwikkeling van de Zuidplaspolder. Een kantoorfunctie dus. Maar ook moeten bezoekers uit het hele land er informatie kunnen vinden over bijvoorbeeld de bouwplannen, over het leven op het laagste punt van Nederland, de natuur en over de lage polders. Internationaal geniet Nederland bovendien grote bekendheid als het gaat om leven met water. Ook dat aspect zou aan bod kunnen komen in de Globalisk.’’

Trimbos en Driessen benadrukken dat het bezoekerscentrum nog een idee is. Een gevisualiseerd idee weliswaar. ,,Wat wel vast staat zijn de plek en de hoogte,’’ stelt Driessen. Want hoe ziet het plan er eigenlijk uit? Het is de verbeelding van leven onder water. Het gebouw is namelijk 6,76 meter hoog. Net zo hoog als de betreffende plek diep is. Oftewel, het dak van het centrum ligt precies op zeeniveau. Van buiten is dus goed te zien hoe hoog het water zou staan als er geen IJsseldijken, Lekdijken, duinen en andere waterkeringen zouden bestaan. In het gebouw is spiraalsgewijs de diepte verbeeld. In het midden komt een stoomkolom. Verdampt water. Op die dampende kolom moet het volgens de architecten mogelijk zijn om via projecties tekst en uitleg te geven. Hier moet Hollands glorie voelbaar worden en tot uiting komen. ,,Stoom beweegt en is dynamisch,’’ zegt Trimbos. En dat zijn de Hollanders door de eeuwen geweest. ,,We moeten op kleine schaal dat laten zien waar wij trots op zijn.’’Behalve de stoomprojecties moeten ook de traditionele infopannelen een plek krijgen om het publiek te informeren. Het idee is overigens om alleen bij vloed de middenruimte te vullen met stoom. Hoe groot het gebouw wordt, hoe ingericht en welke kleuren wordt later bepaald. Het idee is geopperd, de architecten wachten op de opdracht.

Werken aan dit project is voor de mensen van Queeste wel speciaal omdat het op een bijzondere plek komt. Het ontwerp hangt daar zeer nauw mee samen. Queeste heeft het plan zelf aangeboden. ,,Zo werken wij. Wij steken ook tijd in het ontwikelen van eigen ideeën om deze vervolgens uit te werken. Wij zijn niet alleen heel ambachtelijk bezig maar komen ook met nieuwe vondsten in ons laboratorium. Soms is het meer lab dan ambacht en soms andersom,’’ zegt Trimbos.

Het Haagse bureau Queeste zoekt nadrukkelijk aansluiting bij maatschappelijke en sociale ontwikkelingen. De tijdgeest is belangrijk. Behalve dat het architectuur als vak belangrijk is, wordt ook gekeken naar maatschappelijke noodzaak. Zo, ook de Globalisk in de Zuidplaspolder. Uiteraard kennen de mannen de discussies over de risico’s van bouwen op laag gelegen delen. ,,Maar dan moeten we de hele Randstad verplaatsen,’’ stelt Trimbos nuchter vast. Toch laat het bureau de beslissing om wel of niet te bouwen graag aan beleidsmakers over. Maar voor vragen over stedenbouw, planologie en architectuur kunnen politici altijd een beroep op hen doen.

Bron: AD / Beelden: Queeste

Andere nieuwsberichten

Stadsbestuur Rotterdam stuurt nieuwe plannen Feyenoord City naar gemeenteraad

35 minuten geleden

‘Stoere dame op hoge hakken’ model voor gevel pand P.C. Hooftstraat

2 uur geleden

Basisschool in Groningse Engelbert ontworpen als 'dorp voor kinderen'

3 uur geleden

DELVA stimuleert bos in wording bij woningbouw in Durbuy

Vandaag, 11:48

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

1 uur geleden

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

Vandaag, 09:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

Gisteren, 16:48

Commissie vindt kabinetsplannen voor landelijk gebied onvoldoende

Gisteren, 15:10

Gasthuiskwartier Den Bosch nadert voltooiing met bouwstart fase vier

Gisteren, 14:20

Kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor bibliotheken

15 april, 4:49
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan