‘Blunderput' van 50 miljoen naar 103 miljoen euro

16 november 2007, 11:07
Het debat rond de Museumparkgarage in Rotterdam beleefde donderdag zijn hoogtepunt. De Rotterdamse gemeenteraad ging in conclaaf met het college over het rapport van de raadsenquêtecommissie. In het rapport staan de oorzaken van de bouwproblemen en de enorme kostenstijgingen van het prestigieuze project dat in de volksmond de Blunderput heet.

Het was voor het eerst dat in Rotterdam een raadsonderzoek plaats vond. Een raadsenquête is het zwaarste controlemiddel van een gemeenteraad op het bestuur van een stad en is vergelijkbaar met een parlementaire enquête. De betrokken (oud)-wethouders, ambtenaren van de gemeentediensten, het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) en Gemeentewerken, moesten zich in het openbaar en onder ede verantwoorden over de misstanden bij de bouw van de garage. Ook onderzocht de commissie de verantwoordelijkheid van de gemeenteraad.

De enquêtecommissie verbond geen politieke consequenties aan haar rapport dat zij in oktober presenteerde. Daarvoor diende het raadsdebat. Die politieke consequenties bleven beperkt tot een kritisch debat waarbij wethouder Jeannette Baljeu van Verkeer haar uiterste best moest doen om met een acceptabel antwoord te komen.

Baljeu is nog de enige bestuurlijke betrokkene in functie en moest daarom verantwoording afleggen. De oppositiepartijen Leefbaar Rotterdam en SP eisten haar aftreden omdat zij geen vertrouwen hebben dat Baljeu voor de cultuuromslag kan zorgen binnen het ambtelijke apparaat. Met steun van de coalitiepartijen PvdA, VVD, CDA en GroenLinks mocht zij aanblijven.

VVD-wethouder Baljeu erfde het dossier Museumparkgarage van haar voorgangers uit het vorige college. De verantwoordelijk oud-wethouder Marco Pastors loodste het miljoenenplan in 2005 door de gemeenteraad. Het project biedt plaats aan 1150 auto's en onder de garage komt een waterberging voor 10 miljoen liter regenwater.

Aannemer Strukton heide in 2005 de eerste paal in de grond. Nauwelijks een jaar later maakte de gemeente bekend dat de bouw van de parkeergarage een jaar vertraging opliep. De werkzaamheden lagen sinds september 2006 stil, mede door schade aan het nabijgelegen Sophia Kinderziekenhuis. Begin oktober is de bouw hervat. In de oorspronkelijke planning zou het bouwwerk begin 2008 gereed zijn, nu is dat medio 2010.

De aanvankelijke bouwkosten waren op 54 miljoen euro begroot. Na tegenslagen, zoals een onverwachte hoeveelheid bodemverontreiniging, leidingen in de grond en schade aan nabijgelegen panden stelde het college eind 2006 een onafhankelijk onderzoek in. Daaruit bleek dat die kosten tot 35 miljoen euro zouden toenemen en dat bij de bouw onvoldoende rekening was gehouden met de complexiteit van het project. De raad nam geen genoegen met dit onderzoek en stelde de enquête in.

Nieuwe berekeningen in juni 2007 kwamen tot een kostenplaatje van 103 miljoen euro. Een verdubbeling van het oorspronkelijke bedrag. Desondanks wilde het college doorgaan met de bouw van de garage. De gemeenteraad ging akkoord, maar later bleek uit het rapport dat de raad niet volledig was geïnformeerd om een weloverwogen beslissing te nemen.

Er stonden meer kritiekpunten in het rapport. Vanaf het begin tot op heden waren fouten gemaakt door alle betrokkenen. Tussen de opdrachtgever OBR en opdrachtnemer Gemeentewerken waren de afspraken onduidelijk en de kosten te laag geraamd. Kostenoverschrijdingen waren niet op tijd aan het college gemeld. Op bouwtechnisch gebied waren verkeerde keuzes gemaakt. De aansturing van het vorige en huidige college was niet goed en de informatievoorziening van de ambtenaren was naar beide colleges onvolledig.

Aan wethouder Baljeu om de zestien aanbevelingen van raadsenquêtecommissie uit te voeren. Binnen drie maanden presenteert zij de raad een plan van aanpak waarmee de komst van een tweede Blunderput moet worden voorkomen.

Bron: ANP

Trefwoorden

garage

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

26 april, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

26 april, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan