'Architectuur is een vrouwelijke professie'

20 juli 2007, 11:34
Donderdag opende de Spaanse ambassadeur Alfonso Dastis in Utrecht een architectuurtentoonstelling met louter vrouwelijke exposanten. Tijdens Women who build worden projecten getoond van vrouwelijke architecten en bureaus waar vrouwen een doorslaggevende rol spelen. ,,Ik wil gewaardeerd worden om goede architectuur en niet als een vrouw die bouwt.”

Een imaginaire reis, van het kinderbed tot het eindstation van het leven. Dat is de poëtische gedachte achter de expositie. Zelf reist Women who build ook de wereld over. Na de eerste editie in Madrid (2000) ging ze onder meer langs Beiroet (2002) en Rome (2003). Omdat het aloude zwaan-kleef-aan-principe wordt gehuldigd, zijn de stukken uit alle voorgaande exposities meegenomen naar Utrecht.

De tentoonstelling is uitgebreid met werk van twaalf Nederlandse architectes. Hiertoe behoren Liesbeth van der Pol (DOK architecten), Francine Houben (Mecanoo architecten) en Ellen van Loon (Office for Metropolitan Architecture). De projecten lopen uiteen van Rijksinrichting De Doggershoek in Den Helder (Loof & van Stigt Architecten) tot een aardbevingsbestendig ziekenhuis in Oeganda (FBW architecten). De expositie heeft volgens Ana Estirado Gorría van La Mujer Construye (de Spaanse initiator van het Women who build-project) niet als doel een vergelijking te maken tussen mannen en vrouwen. Toch kwam dit onderwerp onvermijdelijk ter sprake tijdens de drukbezochte opening. De Libanese architect Simone Kosremelli noemt architectuur zelfs een ‘vrouwelijke professie’.

,,In de prehistorie waren nomadenvrouwen de eerste die permanente vestigingen bouwden. Zij bouwden tenten, terwijl de mannen gingen jagen”, zei ze in haar toespraak. Daarnaast hebben vrouwen volgens Kosremelli meer oog voor menselijke aspecten van een gebouw, kijken ze meer naar details en gaan ze wat dieper in de benadering. ,,Vrouwen moeten zich alleen wat meer bemoeien met het bouwen zelf.”
Joke Vos, van wie de periscoopwoningen in Rotterdam Nesselande te zien zijn, dacht net als zo ongeveer alle zeventig andere exposanten nooit echt na over haar rol als vrouw. ,,Ik wil gewaardeerd worden om goede architectuur en niet als een vrouw die bouwt.”

Wel merkt ze een ‘geslachtsverschil’ in het mannenbolwerk die de architectuurwereld toch is. ,,Ik ben van de generatie Francine Houben, die moest opboksen tegen mannen. Je moest als vrouw bewijzen dat je het ook kan.” Vooral het verwerven van opdrachten was (en is?) een hels karwei. ,,Je behoort bijvoorbeeld niet tot het ‘old boys network’, die uitdrukking zegt het al.”

Wellicht keert het tij: er zijn steeds meer vrouwelijke studenten en afgestudeerden in de architectuur en andere takken van de bouwbranche. En Bouwnetwerk, die Women who build naar Nederland haalde, is een club van 130 vrouwen met verantwoordelijke functies in de bouw. Het netwerk heeft als doel elkaar te stimuleren en te steunen en ook om invloedrijke posities te verwerven.

Women who build – building from the inside
Te zien in de aula van het Academiegebouw en Architectuurcentrum Aorta in Utrecht. Tot en met 15 augustus, woensdag t/m vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 13.00 tot 17.00. De toegang is gratis.

Foto's: Architectuurcentrum Aorta

Andere nieuwsberichten

Orthopedisch Centrum naar ontwerp van EGM geopend

Gisteren, 16:40

Woongebouw met royale ruimten naar ontwerp RoosRos

Gisteren, 16:00

Houten kap als identiteitsdrager en verbinder voor station Assen

Gisteren, 12:23

Licht op groen voor Architect@Work Rotterdam

Gisteren, 10:05

Arna Mackic vraagt aandacht voor Srebrenica-bloedbad

Gisteren, 17:40

Onderzoek: miljardentekort dreigt voor woningcorporaties

Gisteren, 09:57

'Te weinig aandacht voor ventilatie bij versoepeling coronaregels'

Gisteren, 09:30

BAM: 'pijnlijke maar noodzakelijke' afbouw internationale divisie

3 juli, 3:30

'Twee op vijf basisschoolleerlingen in verouderd gebouw'

3 juli, 9:33

Inschrijving voor Herengracht Industrie Prijs 2021 geopend

3 juli, 9:00
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan