UNStudio eerste Architect van het Jaar

9 juli 2007, 11:24
UNStudio is afgelopen zaterdag winnaar geworden van de verkiezing Architect van het Jaar 2007. Het bureau van Ben van Berkel en Caroline Bos kwam op drie van de vijf thema’s als beste uit de bus. Rudy Uytenhaak Architectenbureau en Venhoeven CS werden respectievelijk tweede en derde.

De afwezige Van Berkel liet weten dat het prijzengeld van 2500 euro besteed wordt aan onderzoek naar de zaken waarop UNStudio het moest afleggen tegen andere architecten. Het winnende bureau werd eerste in de categorieën bedrijfsvoering, innovatie en klantvriendelijkheid. Uytenhaak en consorten waren het beste op het gebied van duurzaamheid, terwijl De Twee Snoeken aan de haal ging met kennisontwikkeling. ,,We waren verbaasd toen we de vragen voor de verkiezing onder ogen kregen, want ze gingen over zaken die niet met het werk te maken hebben. Een architect wordt het liefst afgerekend op zijn ontwerpen”, verklaarde afgevaardigde Machteld Kors (communicatie en business development) van UNStudio.

Toch spraken zij en bureaupartner Harm Wassink van een goed initiatief, omdat de verkiezing iets zegt over de kwaliteit van het bedrijf. ,,Een architect speelt steeds meer een politieke rol. Om de functie als bureau goed te kunnen vervullen, moet de organisatie erachter een goed geoliede machine zijn.”

In de categorie duurzaamheid eindigde UNStudio laag, maar dat kan een volgende keer anders zijn. Vorige week is binnen het bureau een workshop ‘sustainability’ gestart, waarbij onder meer bekeken wordt hoe kan worden bespaard op printen en reizen naar het buitenland. Het meest duurzame bureau was de uiteindelijke runner-up Uytenhaak. ,,Wel gepast dat we op 7-7-7 winnen”, lachte vertegenwoordiger Marco Romano. De architect en manager was tevreden, maar plaatste wel een enkele kanttekening bij de uitslag.

,,UNStudio zegt dat ze als een butler zijn voor de opdrachtgever (thema klantvriendelijkheid, red.). Wij nemen een wat kritischer rol aan en maken een risico-kansen-analyse. Hoofdzaak is de kwaliteit van het werk.”

De elf bureaus waren genomineerd omdat ze (enkele ex aequo) de top tien vormden van de Architectenwerk Top 40. Deze ranglijst was weer gebaseerd op het aantal en de lengte van de publicaties die aan de architecten waren gewijd. Zo kon het dat een klein bureau als Jaco D. de Visser (10 medewerkers) het mocht opnemen tegen grote vissen als UNStudio, De Zwarte Hond en De Twee Snoeken (met elk een personeelsbestand van zo’n 80 mensen).

De Visser vond dat de verkiezing eigenlijk met een soort handicap- of wildcardsysteem gepaard had moeten gaan. ,,Bij een grote organisatie als UNStudio zit de hele dag iemand achter een typemachine te bedenken dat 2007 ‘the year of the client’ is. Ik vind het een beetje zwak dat dát de doorslag geeft in de categorie klantvriendelijkheid. Voor mij is het ieder jaar het jaar van de klant.”

Verder kende de aimabele architect uit Vreeswijk alle lof toe aan het initiatief van organisator Kees van der Hoeven. De verkiezingsprocedure relativeert volgens De Visser de lijsten waarop altijd dezelfde grote namen zijn te vinden.

De prijs is uitgereikt vanwege het tienjarige bestaan van de architectuursite Architectenwerk. Het is voor het eerst dat in Nederland een ‘architect van het jaar’ is verkozen. In de VS en Groot-Brittannië bestaat deze titel al langer. Klik [hier] voor alle informatie over de verkiezing.

Bron: Foto's: René van den Burg
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Bouw houten woongebouw in gebiedsontwikkeling Oostenburg gestart

Gisteren, 16:41

Herdenkingstuin in Charleroi voor slachtoffers Marc Dutroux

Gisteren, 13:02

Winnaars Dutch Design Awards 2023 bekend

Gisteren, 11:28

Nominaties Zorggebouw van het Jaar 2023 bekend

Gisteren, 09:00

Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

Gisteren, 10:38

Hoogleraar: verbeter luchtkwaliteit snel om burgers te beschermen

Gisteren, 09:51

Kadaster ziet dit jaar flink minder nieuwe hypotheken

22 september, 9:58

Erfgoedvereniging in hoger beroep na besluit renovatie Amsterdam Museum

22 september, 9:17

Amsterdam neemt extra maatregelen wegens achterblijven woningbouw

21 september, 2:21

Vastgoedbedrijf Certitudo valt om na problemen bij projecten

21 september, 9:40
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan