Cultuurfonds kent Charlotte Köhler Prijzen 2003 toe

25 februari 2003, 17:40
AMSTERDAM, 24 FEBRUARI 2003. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft op voordracht van de jury de Charlotte Köhler Prijzen 2003 toegekend aan Jop van Bennekom, Juul Hondius, Gijs Müller, Maurer United Architects en Dries Verhoeven. De prijzen, elk 5.000 euro, worden 25 april uitgereikt in de Stadsschouwburg te Amsterdam. De jury bestond uit Esther Agricola, Fréderique Bergholtz, Erik Kouwenhoven, Tracy Metz (voorzitter) en Martijn van Nieuwenhuyzen.

Jop van Bennekom
(Scherpenzeel 1970) uit Amsterdam werd opgeleid tot grafisch ontwerper aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en de Jan van Eyck Akademie in Maastricht. Sinds zijn afstuderen maakte hij naam met het vormgeven van tijdschriften. Afgezien van bestaande periodieken als BLVD en Forum zette hij zelf ook nieuwe bladen op als Butt en RE-. In deze publicaties experimenteert hij met het tijdschrift als medium. Hij beperkt zich daarbij niet tot het grafisch ontwerp, maar bepaalt ook in belangrijke mate de opzet en inhoud van tekst en beeld, hoewel bij de vervaardiging daarvan andere kunstenaars, fotografen en auteurs worden betrokken. De jury heeft grote waardering voor de kritische wijze waarop Van Bennekom zijn vakgebied benadert en de voortrekkersrol die hij daarin vervult.

Juul Hondius
(Ens 1970) uit Amsterdam werd als fotograaf opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Behalve met commerciële opdrachten profileert hij zich sinds zijn afstuderen ook met autonome projecten. Op een geraffineerde esthetische wijze legt hij quasi-toevallige situaties vast met een vaak wrange ondertoon of een expliciet gruwelijk karakter. De jury vindt het fascinerend dat de lading van het beeld door de stilering pas na enige tijd echt doordringt. De kunstenaar zet het publiek ertoe aan bij zichzelf te rade te gaan over de morele implicaties van de geconstrueerde, maar bedrieglijk echte voorstellingen. De jury is onder de indruk van de overtuigingskracht die aldus van het werk uitgaat.

Gijs Müller
(1971) uit Amsterdam studeerde aan de afdeling illustratie van de AKI in Enschede en volgde daarna de tweede-faseopleiding Autonome Kunsten aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Sindsdien werkt hij aan projecten waarin hij zichzelf steeds als uitgangspunt neemt en in verschillende contexten plaatst. De kunstenaar trok de aandacht toen hij een computermerk bereid vond hem als zijn personage Uw Nieuwste Vriend te laten optreden in een reclamespot. Voor het project Opportunity I Am ontwikkelde hij zich als Artist in Residence in de Bijlmermeer in enkele maanden tijd tot succesvol marathonloper. De jury roemt de kunstenaar vanwege zijn lef zich telkens opnieuw zelf als kunstwerk te manifesteren omdat hij daarbij op subtiele wijze actuele thema’s als politieke correctheid en engagement aankaart.

Maurer United Architects uit Eindhoven is een collectief dat wordt gevormd door Marc Maurer (Eindhoven 1969) en Nicole Maurer-Lemmens (Slenaken 1969). Beiden volgden de opleiding Bouwkunde van de Technische Universiteit in Eindhoven. Sinds zij hun krachten bundelden in het bureau MUA verkennen zij de grenzen en mogelijkheden van hun vakgebied. Zij hebben zich toegelegd op projecten waarin aspecten van de jeugdcultuur centraal staan. Bij de realisatie betrekken zij allerlei deskundigen die tot de doelgroep behoren om deze zo goed mogelijk te kunnen bedienen. Afgelopen jaar is aldus in Eindhoven de grootste houten skatebowl tot stand gekomen waarvoor MUA intensief samenwerkte met ervaren gebruikers. De jury heeft grote waardering voor de manier waarop MUA eigentijdse opdrachten aanpakt, vooral omdat daarbij ook inventief wordt teruggegrepen op kennis van de architectuurtraditie.

Dries Verhoeven
(1974) uit Amsterdam heeft diverse projecten gerealiseerd als theatervormgever en lichtontwerper. Zijn scenografieën voor uiteenlopende producties als Hotel Decadence bij Theater Corso, De fantasieën van Faratjev bij de Toneelschuur Haarlem, De maestro en het meisje van Barbara Duyfjes en Karkas van Cormelis de Bondt getuigen van een grote inventiviteit. De jury vindt het voorts lovenswaardig dat Verhoeven naast zijn werk voor het theater experimenteert met autonome projecten. De Charlotte Köhler Prijzen konden in 1988 dankzij een legaat van de actrice Charlotte Köhler worden ingesteld. De prijzen, elk € 5.000, worden jaarlijks toegekend aan maximaal vijf Nederlandse kunstenaars tot 35 jaar op het gebied van de beeldhouwkunst, de schilderkunst, de architectuur of het decorontwerp.

De volledige juryrapporten worden tijdens de uitreiking op 25 april bekendgemaakt.

Trefwoorden

theater grafisch

Andere nieuwsberichten

Een compact schoolgebouw met korte lijnen en clubhuizen

Vandaag, 16:14

Tangram organiseert expositie over AI en de zachte waarden van architectuur

Vandaag, 11:51

Nederland als vegan-land heeft vele positieve effecten

Gisteren, 16:24

BurtonHamfelt verzorgt aanpassing en uitbreiding van modulair schoolgebouw

Gisteren, 12:59

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

Vandaag, 16:48

Commissie vindt kabinetsplannen voor landelijk gebied onvoldoende

Vandaag, 15:10

Gasthuiskwartier Den Bosch nadert voltooiing met bouwstart fase vier

Vandaag, 14:20

Kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor bibliotheken

Gisteren, 16:49

D66 wil dat zonnepanelen kunnen ‘meebewegen’ met stroompieken

Gisteren, 10:31

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan