Ontwerpen Groninger Forum gepresenteerd

19 januari 2007, 10:41
Vanaf vandaag kan het publiek kiezen welk ontwerp voor het Groninger Forum uitgewerkt gaat worden. De inzendingen van de zeven meedingende architecten zijn online te bekijken, en in de Martinikerk is er een uitgebreide tentoonstelling aan gewijd. Alle architecten hebben gepoogd om van het gebouw achter de oostzijde van de Grote Markt een nieuw visitekaartje voor de stad te maken.

Op de website grotemarkt.groningen.nl kunnen de bezoekers hun top 3 samenstellen. Groningers hebben hiervoor een speciale toegangscode thuisgestuurd gekregen, voor niet-Groningers is deze aan te vragen op de site. Wie meer wil zien, kan naar de Martinikerk gaan. Daar zijn maquettes, panelen met tekeningen, impressies van de binnenkant en boekwerken uitgestald. Er is tevens een documentaire over de ontwerpen te zien.

Erick van Egeraat associated architects ontwierp een gebeeldhouwde rots, die rustig en massief oogt. Doordat de buitenkant van doorschijnend natuursteen is gemaakt, vormt het gebouw in het donker ‘een verlicht baken’. Het Groninger Forum moet in de ogen van Foreign Office Architects versmelten met de bestaande stad, maar tegelijkertijd een duidelijke autonomie bezitten. Het symmetrisch opgezette gebouw valt op door de geometrische decoraties.
Neutelings Riedijk Architecten streeft ernaar om het gebouw op een vanzelfsprekende manier op te nemen in zijn omgeving. De gebogen vormen van de gevels brengen licht en lucht in de nauwe aangrenzende straatjes, en de voet is transparant gemaakt om het stadsleven het Groninger Forum in te trekken. NL Architects/Bureau Bouwkunde hebben iedere kant van het gebouw anders gemaakt. Vanuit verschillende oogpunten lijkt het op een piramide en dan weer op een scheve toren

UNStudio stelde interactie en flexibiliteit centraal. De gevel speelt hierin een belangrijke rol; deze is opgevat als een interactief, driedimensionaal mediascherm. Vanaf de straat wordt men al geïnformeerd over wat zich in het gebouw afspeelt. Wiel Arets heeft het gebouw compact gemaakt, zodat het plein ervoor zo groot mogelijk kan worden. Ook in deze versie van het Forum speelt transparantie een grote rol: het gebouw is van glas. Voor Zaha Hadid Architects is het belangrijk hoe het Groninger Forum zich aan de stad presenteert. Het is boven de bestaande daken uitgetild en vormt zo een nieuw element in de skyline van Groningen, een baken voor de stad. Het gebouw staat op kolommen en creëert zo een langwerpig plein onder het gebouw, een verlenging van de Nieuwe Markt.

In het Groninger Forum worden de Openbare Bibliotheek, de historische collectie van het Groninger Museum, een deel van de Groninger Archieven en filmhuis Images ondergebracht. Tot donderdag 1 februari (12.00 uur) heeft het publiek de tijd om te stemmen. Vrijdag 2 februari wordt de uitslag hiervan bekend gemaakt. Dan maakt ook de beoordelingscommissie haar oordeel bekend. In maart bepaalt de gemeenteraad welk ontwerp definitief uitgewerkt gaat worden.

Bron: gemeente Groningen

Trefwoorden

forum

Andere nieuwsberichten

Ontwerp van MVRDV in Abu Dhabi stimuleert buitenleven

2 uur geleden

Ontwerp van MVRDV in Abu Dhabi stimuleert buitenleven

2 uur geleden

Stoel met wortels

Vandaag, 09:47

Mecanoo zoekt voor hotelinterieur inspiratie in lokale identiteit

Gisteren, 16:22

Groter onderzoek naar dak AZ-stadion

1 uur geleden

Ymere moet hitteprobleem in woningen aanpakken

Vandaag, 14:35

Wederopbouw Notre-Dame hervat na onderzoek

Gisteren, 10:34

'Herstel stadion AZ kost zeker een jaar'

16 augustus, 6:31

Nederlands spoor loopt sneller vol dan gedacht

16 augustus, 5:20

Kabinet keert terug naar oorlogshoofdkwartier

16 augustus, 3:43
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan