Ontwerpen Groninger Forum gepresenteerd

19 januari 2007, 10:41
Vanaf vandaag kan het publiek kiezen welk ontwerp voor het Groninger Forum uitgewerkt gaat worden. De inzendingen van de zeven meedingende architecten zijn online te bekijken, en in de Martinikerk is er een uitgebreide tentoonstelling aan gewijd. Alle architecten hebben gepoogd om van het gebouw achter de oostzijde van de Grote Markt een nieuw visitekaartje voor de stad te maken.

Op de website grotemarkt.groningen.nl kunnen de bezoekers hun top 3 samenstellen. Groningers hebben hiervoor een speciale toegangscode thuisgestuurd gekregen, voor niet-Groningers is deze aan te vragen op de site. Wie meer wil zien, kan naar de Martinikerk gaan. Daar zijn maquettes, panelen met tekeningen, impressies van de binnenkant en boekwerken uitgestald. Er is tevens een documentaire over de ontwerpen te zien.

Erick van Egeraat associated architects ontwierp een gebeeldhouwde rots, die rustig en massief oogt. Doordat de buitenkant van doorschijnend natuursteen is gemaakt, vormt het gebouw in het donker ‘een verlicht baken’. Het Groninger Forum moet in de ogen van Foreign Office Architects versmelten met de bestaande stad, maar tegelijkertijd een duidelijke autonomie bezitten. Het symmetrisch opgezette gebouw valt op door de geometrische decoraties.
Neutelings Riedijk Architecten streeft ernaar om het gebouw op een vanzelfsprekende manier op te nemen in zijn omgeving. De gebogen vormen van de gevels brengen licht en lucht in de nauwe aangrenzende straatjes, en de voet is transparant gemaakt om het stadsleven het Groninger Forum in te trekken. NL Architects/Bureau Bouwkunde hebben iedere kant van het gebouw anders gemaakt. Vanuit verschillende oogpunten lijkt het op een piramide en dan weer op een scheve toren

UNStudio stelde interactie en flexibiliteit centraal. De gevel speelt hierin een belangrijke rol; deze is opgevat als een interactief, driedimensionaal mediascherm. Vanaf de straat wordt men al geïnformeerd over wat zich in het gebouw afspeelt. Wiel Arets heeft het gebouw compact gemaakt, zodat het plein ervoor zo groot mogelijk kan worden. Ook in deze versie van het Forum speelt transparantie een grote rol: het gebouw is van glas. Voor Zaha Hadid Architects is het belangrijk hoe het Groninger Forum zich aan de stad presenteert. Het is boven de bestaande daken uitgetild en vormt zo een nieuw element in de skyline van Groningen, een baken voor de stad. Het gebouw staat op kolommen en creëert zo een langwerpig plein onder het gebouw, een verlenging van de Nieuwe Markt.

In het Groninger Forum worden de Openbare Bibliotheek, de historische collectie van het Groninger Museum, een deel van de Groninger Archieven en filmhuis Images ondergebracht. Tot donderdag 1 februari (12.00 uur) heeft het publiek de tijd om te stemmen. Vrijdag 2 februari wordt de uitslag hiervan bekend gemaakt. Dan maakt ook de beoordelingscommissie haar oordeel bekend. In maart bepaalt de gemeenteraad welk ontwerp definitief uitgewerkt gaat worden.

Bron: gemeente Groningen

Trefwoorden

forum

Andere nieuwsberichten

Leidsche Rijn krijgt wooncomplex voor vitale 55-plussers

Gisteren, 16:10

Studio Groen+Schild transformeert een reinwaterkelder tot woning

Gisteren, 15:28

Bibliotheek Bouwlust ontworpen als 'oase in de wijk'

Gisteren, 14:24

Boek: Voor de gek! Follies in Nederland

Gisteren, 13:05

Ook commercieel vastgoed wordt duurder

Gisteren, 10:27

Elektriciteitsnet in Amsterdam kan toename vraag niet meer aan

Gisteren, 09:32

Jeroen Schipper aangesteld als supervisor Overamstel

23 juni, 4:54

Eerste biologisch afbreekbare kunstgrasveld ter wereld in Emmen

23 juni, 4:21

Consortium wil nieuwe stad in Flevoland bouwen

22 juni, 12:13

Minister: miljardeninvesteringen Rijk nodig voor bouw huizen

22 juni, 9:34
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan