Genomineerden Bouwprijs 2007 bekend

15 november 2006, 16:28
Het gaat goed met De Nederlandse Bouwprijs. Er zijn meer dan 100 parels uit de Nederlandse bouwsector ingezonden. De bekendheid van De Nederlandse Bouwprijs is zichtbaar aan het toenemen. In iedere categorie wordt dit jaar een Nederlandse Bouwprijs uitgereikt. Dit heeft mede te maken met de hoge kwaliteit van de inzendingen.

Ook dit jaar zijn de winnaars van de diverse sectorprijzen in de branche automatisch geplaatst in één van de categorieën, met kans op een nominatie voor De Nederlandse Bouwprijs. De sectorprijzen zijn: De Nationale Staalprijs, Betonprijs, Houtprijs, De Aluminium Award, Arboprijs FNV Bouw, PRC Bouwcentrum prijs, Nationale Renovatieprijs, FBS Award, Gevelbouwprijs en de Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken. Categorieën

De Nederlandse Bouwprijs kent zes categorieën, te weten Materieel, Bouwmaterialen en -systemen, Dienstverlening & communicatie, Gebouwen, Bouwwerken en Integraal ontwerpen & bouwen.

In de categorie Gebouwen zijn de volgende projecten genomineerd (de kandidaten staan tussen haakjes:

Sportplaza Mercator Amsterdam (Venhoeven CS/Copijn)
Jurycommentaar:
Bij het ontwerp en de uitvoering van dit project is op een goede manier rekening gehouden met de maatschappelijke discussie die na het besluit tot realisatie van dit gebouw in de buurt is ontstaan. Daarnaast heeft de opdrachtgever een risico genomen door dit ontwerp uit te laten voeren. Het gebouw vormt een goed voorbeeld van inpassing in een bestaande omgeving. Daarnaast heeft de jury bijzondere waardering voor de zogenoemde ‘Wonderwall’ van Copijn.

Opleidingsinstituut voor Zorg & Welzijn, Vrije universiteit Amsterdam (Jeanne Dekkers Architectuur)
Jurycommentaar:
Dit gebouw met allure voldoet aan haar primaire doel; het met elkaar in contact brengen van de diverse gebruikers. De ruimtelijke vormgeving van het interieur, met diagonale zichtlijnen door het gebouw, is van een bijzondere kwaliteit. Het opleidingsinstituut is van belang voor de ontwikkeling en profilering van de Nederlandse bouw, in het bijzonder het metselwerkgilde vanwege de bijzondere uitwerking van het baksteen metselwerk in de gevels.

Universiteitsbibliotheek Utrecht (Wiel Arets Architect & Associates)
Jurycommentaar:
De jury is enthousiast over de bijzondere combinatie van zwart schoon beton en gezeefdrukt glas, zowel in het exterieur als het interieur van dit gebouw. De verschillende toegepaste elementen in het interieur zijn verrassend, zoals de betonnen depots die als “wolken” in de ruimte zweven, en de hangende leeszalen. Kosten nog moeite zijn gespaard om de voor boeken zo belangrijke klimaatbeheersing te realiseren. Tijdens het ontwerp- en uitvoeringsproces is tussen alle partijen goed en constructief overleg gevoerd, wat geleid heeft tot dit prachtige eindresultaat.

Atelierswoning Kapkar te Vught (Kunst & Architectuurproducties Frank Havermans)
Jurycommentaar:
Het ontwerp en de uitvoering van dit project is zeer origineel, aldus de jury. Met oog voor detail, kleurgebruik en met de ingebouwde symboliek is dit werkelijk een parel geworden. Bijzonder is dat de ontwerper ook eigenhandig de uitvoering heeft verzorgd, uniek voor de bouwsector. Qua omvang is het project beperkt, doch het verdient onze oprechte sympathie.

Muziekgebouw aan ’t IJ/BIM-huis,Amsterdam (als zodanig gekandideerd)
Jurycommentaar:
De ligging van dit gebouw is ronduit fascinerend. Op het gebied van zaalakoestiek is hier een grote prestatie geleverd. Het lage achtergrondniveau in de concertzaal evenaart de kwaliteit van een geluidsstudio. De akoestiek kan aangepast worden aan de muziekuitvoering, door beweegbare plafondpanelen. Met led-verlichting, achter de wanden van de concertzaal kan de sfeer van de ruimte worden aangepast aan het gebruik.

Het project is een fantastische schepping van de Deense architecten 3x Nielsen, gerealiseerd met Nederlands vakmanschap. Het heeft als katalysator gewerkt voor de ontwikkeling van de Oostelijke Handelskade. De jury waardeert de wijze waarop de betrokken partijen erin geslaagd zijn om voor internationaal gezien beperkte budgetten toch een gebouw met een dergelijke uitstraling te realiseren.
De kandidaten in de categorie Bouwwerken (in Nederland gerealiseerde bruggen, viaducten en overige kunstwerken) zijn:

Betuweroute van Zee tot Zevenaar (Projectorganisatie Betuweroute (ProRail)
Jurycommentaar:
Het innovatieve karakter van het project ‘De Betuweroute’ is zeer hoog, met name als het gaat om de samenwerking tussen publieke en private groepen, het boren van tunnels in zachte bodem en het beveiligingssysteem. Er is gezocht naar milieuvriendelijke oplossingen voor de vraagstukken. De uitvoering van dit project draagt bij aan de positieve beeldvorming van de Nederlandse bouwsector, zowel in Nederland als daarbuiten. De aandacht voor vormgeving, veiligheid en milieu en landschap hebben bij dit project steeds een belangrijke rol gespeeld.

De snelweg A5 ‘De verlengde Westrandweg’ (Rijkswaterstaat Bouwdienst Utrecht)
Jurycommentaar:
Bij de uitbesteding en het ontwerp van deze snelweg werd een architect ingeschakeld. Dit is op zich al een vermelding waard. Op architectonisch vlak is deze weg een knap ontwerp geworden. Het ontwerp past goed in het landschap en sluit aan bij de vormgeving van Schiphol. De jury betreurde de minimale en summiere inzending, waardoor geen compleet beeld werd verkregen van het project.

Het Souterrain te ’s-Gravenhage (Van Hattum en Blankevoort)
Jurycommentaar:
Bij het ontwerp en de realisatie van dit project is goed gekeken en geluisterd naar de eindgebruiker. De diverse ruimten zijn zo ingericht dat het verblijf aangenaam en sociaal veilig is. Dit is mede bereikt door de toepassing van bijzondere materialen, een hoog verlichtingsniveau en oog voor detail. Het Souterrain is van grote betekenis voor de Nederlandse bouwsector, met name op het gebied van ondergronds bouwen. De jury vindt het overigens opmerkelijk dat er voor is gekozen om de trams op het laagste niveau te laten rijden, met daarboven de parkeerlagen, in plaats van andersom.

In de categorie Integraal ontwerpen & bouwen zijn twee projecten komen twee projecten in aanmerking voor de prijs:

Renovatie ministerie van Financiën te ‘s- Gravenhage (Safire BV)
Jurycommentaar:
Een renovatie waarbij bij aanvang in acht wordt genomen dat 25 jaar lang de continuïteit wordt gegarandeerd is nog niet eerder voorgekomen in de Nederlandse bouwgeschiedenis. Deze case kan dienen als voorbeeld als het gaat om goede samenwerkingsvormen van alle betrokken partijen. Als één van de vele voordelen heeft dit een kostenbesparing van 15% opgeleverd. Het is een zeer vernieuwende contractvorm binnen de bouwwereld, waarbij de integratie van de diverse partijen uit de bouwkolom centraal staat.

Nieuwe contractvorm in de bouwwereld (Projectorganisatie Betuweroute)
Jurycommentaar:
Het traject dat tijdens deze bouw is bewandeld is een zeer bijzonder leerproces geweest voor de Nederlandse bouw. De diverse overlegvormen en de samenwerkingsvorm van de Alliantie zijn innovatief en worden door de betrokken partijen als geslaagd gekwalificeerd. Diverse overheden nemen deze vorm van samenwerken over. De projectorganisatie is een uitstekend voorbeeld van een publiek-private samenwerking.

Bron: VNU Press

Andere nieuwsberichten

Archello introduceert ‘de meest visuele podcastserie over architectuur’

Gisteren, 15:30

Bamboe paviljoen bij Brusselse triomfboog door bkvv architecten

Gisteren, 13:29

Studio Modijefsky ontwerpt koekmakerij als wonderwinkel

Gisteren, 12:24

Café of restaurant in de plint? Houd in het ontwerp rekening met eisen rond geluid en vooral rond muziek

Gisteren, 09:00

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Gisteren, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Gisteren, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Gisteren, 09:42

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

23 april, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan