'Kabinet moet compacte stad loslaten’

7 november 2006, 15:18
Een radicale koerswijziging is nodig om de Nederlandse stad gezond en leefbaar te houden. Volgens de nieuwe voorzitter Jo Goossens van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers moet het kabinet daarom de gedachte van de compacte stad verruilen voor die van de leefbare stad. Goossens ziet in het creëren van meer ruimte voor groen en recreatie meer heil dan in verdichting.

,,Nu is het bouwbeleid van de overheid gericht op zoveel mogelijk flats en mensen op een kluitje. Met alle gevolgen van dien als overvolle steden, parkeerdruk, geluidsoverlast, fijn stof en het verdwijnen van de laatste restjes stedelijk groen”, stelt de NVB. Goossens zei tijdens de maandag gehouden jaarvergadering van de branchevereniging van ontwikkelende bouwbedrijven dat in de leefbare stad juist ruimte moet zijn voor groen, gezelligheid en stedelijke recreatie.

De Groene Stad
Het congres stond in het teken van de Groene Stad. In de visie van Goossens is dit een zeer actueel thema omdat groen bij veel gemeenten nu een restpost is. En dit komt omdat door het concept van de compacte stad de nadruk veel te veel ligt op verdichten. Goossens: ,,Vijftig procent van de grote Nederlandse steden zitten volgens recente cijfers van de Raad voor het Landelijk gebied nu al ver onder de vereiste groennorm van 75 vierkante meter groen per woning. Zij dreigen volgens de plannen van de compacte stad binnenkort nog eens 20 procent groen te verliezen.”

Volgens de NVB-voorzitter maakt het Rijk daarom een kapitale fout door zo hardnekkig aan dit concept vast te houden. ,,Het is achterhaald. Uit onderzoek blijkt overduidelijk dat niet een groenstedelijke stad ervoor zorgt dat we vaker in de auto zitten, maar juist een compacte stad met veel flats en mensen op een kluitje. Die trekken er ter compensatie in het weekend met de auto op uit. Bovendien is ondanks het beleid de verrommeling van het landschap gewoon doorgegaan. Kijk maar naar de bedrijventerreinen langs de snelwegen. Ook dat is een politieke keuze geweest.”

Groenstedelijk wonen
Volgens Goossen wordt een stad pas sterk als mensen er graag komen en willen wonen. ,,Soms kan verdichting helpen maar even zo vaak door juist niet te verdichten maar door ruimte te geven voor pleinen, parken, water en andere vormen van stedelijke recreatie. Uit onderzoek blijkt de belangstelling voor groenstedelijk wonen zelfs groter dan voor de typisch dorpse milieus of het platteland.”

Goossens vindt daarnaast dat de overheid een integrale benadering van stad en ommeland moet stimuleren. Dit betekent sneller aan de randen van de stad nieuwe gebieden voor woningbouw aanwijzen waardoor winsten die hier worden gemaakt, kunnen worden ingezet voor projecten in de bestaande stad en het financieren van stedelijk groen. ,,Onze benadering is dus wezenlijk anders dan dat van de compacte stad. Daar waar de compacte stad de spanning tussen binnenstad en daarbuiten vergroot, leggen wij juist de verbinding daartussen. Wij zien rand, centrum en ommeland nadrukkelijk als aanvullend en niet als tegenstrijdig.”

Bron: IKC RO

Trefwoorden

overheid recreatie auto

Andere nieuwsberichten

Utrecht wordt 'tienminutenstad' met vier nieuwe centra

22 januari, 1:13

Energieneutrale nieuwbouw voor Wilhelminaschool Woerden

22 januari, 11:57

Intentieovereenkomst voor nieuw gebouw naast hoofdkantoor ING

22 januari, 10:28

Medeoprichters Space Encounters starten nieuw bureau: Beyond Space

22 januari, 9:04

Video + foto's: afbouw Floating Office Rotterdam

22 januari, 2:40

Huizenprijzen in 2020 met bijna acht procent gestegen

22 januari, 9:42

Studie naar hyperloop voor vracht tussen Amsterdam en Rotterdam

21 januari, 4:26

TNO: bouwen in hout veel gunstiger voor klimaat dan aangenomen

21 januari, 10:55

Planbureau: circulaire economie nog ver weg, meer dwang nodig

21 januari, 9:32

Boek biedt diepgaande blik in 'verstedelijkte' Noordzee

20 januari, 4:53
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan