Uytenhaak en Soeters in de race voor NS-station Delft

27 oktober 2006, 10:29
Rudy Uytenhaak en bureau Soeters van Eldonk Ponec krijgen de opdracht elk een voorlopig ontwerp te maken voor het nieuwe stadskantoor met stationshal in Delft. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit voornemen vandaag bekend gemaakt.

De selectiecommissie heeft een keuze gemaakt uit schetsontwerpen van vier architectenbureaus. Ook Dirk Jan Postel / Kraaijvanger • Urbis en Mecanoo Architecten maakten een ontwerp voor de nieuwe stationshal, maar die zijn nu dus afgevallen. Uytenhaak en Soeters gaan door, omdat hun schetsontwerpen uiteindelijk eenzelfde waardering kregen. De beide andere bureaus hebben twee weken de gelegenheid om bezwaar te maken tegen deze beslissing. De ontwerpen zijn beoordeeld door de selectiecommissie en door inwoners van de stad, via het Delft Internet Panel. De keuze voor de architect die het definitief ontwerp mag uitwerken volgt over enkele maanden, op basis van de twee voorlopige ontwerpen.

Een adviescommissie onder leiding van de burgemeester geeft de voorkeur aan het idee van architect Uytenhaak: een transparant gebouw met veel glas en staal. Een internetpanel, bestaande uit een doorsnee van de Delftse bevolking, ziet echter liever het nostalgisch rode bakstenen gebouw van architectenbureau Soeters. De twee bureaus moeten nu een uitgebreider ontwerp maken.

Bij de afweging keek de commissie naar onder meer kwaliteit, de vormgeving, de kosten, de constructieve uitwerking en de duurzaamheid van elk ontwerp. Voor de eindafweging moest worden besloten om Mecanoo te laten afvallen. De commissie vond het een interessant concept en waardeerde het uiteindelijk met als rapportcijfer een 7,2. Een doorrekening door financiële deskundigen wees echter uit dat het gebouw duurder uit zou vallen dan het budget dat beschikbaar is voor het stadskantoordeel. In de voorwaarden die vooraf waren vastgelegd was nadrukkelijk opgenomen dat dit een reden is voor uitsluiting.

De overige drie ontwerpen kwamen wel door de financiële toets. In de beoordeling door de commissie scoorde het ontwerp van Rudy Uytenhaak vervolgens het hoogst, met als rapportcijfer een 7,7. Uytenhaak is er, in de ogen van de commissie, in geslaagd een duurzaam en goed doordacht gebouw te ontwerpen.

Het ontwerp van Soeters Van Eldonk Ponec scoorde een 7,1. De commissie was met name te spreken over de interne organisatie van het gebouw die een flexibel en efficiënt gebruik mogelijk maakt. Het ontwerp van Dirk Jan Postel, ten slotte, kreeg een 6,3. De commissie had ook waardering voor dit ontwerp, maar vond het in vergelijking met de andere ontwerpen minder sterk op deze locatie.

Bij het bepalen van de eindcijfers per ontwerp woog ook de mening van Delftenaren mee. De bouw van het station en het stadskantoor begint in 2009. De planning is erop gericht dat het station in 2011/2012 klaar is, wanneer de eerste treinen door de nieuwe tunnel rijden. Naar verwachting is het stadskantoor in 2014 helemaal af.

Bron: gemeente Delft

Andere nieuwsberichten

EKP-terrein 's-Hertogenbosch wordt multifunctioneel gebied

Gisteren, 14:33

LOLA laat kleurige sterren stralen op de adidas-campus

Gisteren, 14:16

Vernieuwd en uitgebreid Nationaal Museum Kamp Vught geopend

Gisteren, 12:18

Vier architectenbureaus geselecteerd voor Nieuw Kralingen

Gisteren, 10:15

Stikstofwet door Kamer zonder linkse steun

Gisteren, 14:53

'Bouwsector koploper groei ondanks problemen'

Gisteren, 10:27

ANWB: elektrische auto breekt door in 2020

Gisteren, 09:47

'Kijken naar Boijmans' in debatcentrum Arminius

4 december, 4:15

'Miljard euro per jaar extra in natuurherstel'

4 december, 9:45

'Recordjaar voor beleggingen in woningen'

4 december, 9:23
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan