Belangrijke rol bouwbedrijven bij prefab

20 juni 2006, 16:29
Systeembouw en de toepassing van prefab elementen heeft de toekomst blijkt uit eerder onderzoek van USP. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de toepassing hiervan gestaag vordert. In juni 2006 zijn binnen het online USP Bouwpanel een aantal vragen voorgelegd omtrent prefab-elementen. In het kader van het onderzoek zijn 697 online enquêtes afgenomen (100 Klussenbedrijven, 103 architecten, 153 aannemers B&U, 140 afbouwers, 115 installateurs en 86 aannemers GWW). Uit het onderzoek blijkt dat de ontwikkeling en productie van prefab ele-menten veelal als vak apart wordt gezien. Vooral architecten en aannemers B&U zien niet alleen een bijdrage van de toeleverende industrie voor de verdere ontwikkeling van prefab-elementen maar ook zeker van de bouwbedrijven zelf.

Aan de verschillende partijen is de volgende stelling voorgelegd; ‘In de projecten waar mijn bedrijf bij betrokken is, wor-den steeds meer oplossingen gevonden met prefab-elementen’. Hiermee is 16% het in grote mate eens, 37% in enige mate en 27% is het er niet mee eens. Hieruit kan geconcludeerd worden dat men wel steeds meer prefab elementen ziet, maar dat deze de markt nog niet overspoelen. Van de architecten, aannemers B&U en klussenbedrijven vindt een relatief groot deel dat men steeds meer prefab-elementen tegenkomt in de eigen projecten. Dit is minder het geval bij installateurs en afbouwers; waarschijnlijk doordat deze partijen zelf minder prefab-elementen toepassen. Aansluitend is gevraagd in welke mate men het eens is met de volgende stelling; ‘De ontwikkeling en productie van pre-fab-elementen is een vak apart binnen de bouwsector’. Deze stelling wordt in grote mate bevestigt; 74% is het ermee eens (waarvan 33% in grote mate) en slechts 7% is het er niet mee eens. Van de architecten vindt zelfs 46% dat ont-wikkeling en productie van prefab in grote mate een vak apart is. Afbouwers hebben relatief weinig met prefab te maken en 33% kan dan ook het antwoord op deze stelling niet geven (weet niet/geen mening). Tot slot is naar de reactie gevraagd ten aanzien van de volgende stelling; ‘De ontwikkeling van prefab-elementen is meer een kwestie voor de toeleverende industrie in de bouw dan voor bouwbedrijven’. Het merendeel is het hiermee eens; in totaal namelijk 62% en 18% is het er niet mee eens. Vooral architecten en aannemers B&U vinden prefab niet per definitie een zaak van de toeleverende industrie, aangezien van beide partijen 36% het niet met de stelling eens is.

Uit eerder onderzoek van USP blijkt dat men binnen de bouw een belangrijke rol toekent aan prefab- en systeembouw voor de toekomst. Prefab bouwen versnelt het bouwproces en vermindert (het risico op) faalkosten. In de bouwpraktijk ervaart men dan ook een toename van de toepassing van prefab-elementen. Het is echter zeker niet zo dat de bouw van de een op de andere dag is omgeschakeld. Systeembouw vraagt om ingrijpende veranderingen en aanpassingen van het traditionele bouwproces en innovatie hieromtrent. De bouwkolom zal te maken krijgen met een veranderend pakket van wensen en eisen voor de verschillende marktpartijen. De rol van de hoofdaannemer zal verschuiven van bouwer naar coördinator en de bouwplaats ontwikkelt zich als montageplaats. Alhoewel de toeleverende industrie een belangrijke rol toe wordt gedicht ten aanzien van de ontwikkeling van prefab-elementen is volgens architecten en aan-nemers B&U ook zeker een rol weggelegd voor de bouwbedrijven.

Bron: USP Marketing Consultancy

Trefwoorden

prefab

Andere nieuwsberichten

Vakjury en publiek kennen Alliander Westpoort Gouden A.A.P. 2024 toe

3 minuten geleden

Crematorium met rouwhof voor begraafplaats St. Barbara in Den Haag

Vandaag, 15:31

Woningbouwproject The Stack in Amsterdamse wijk Aan het IJ opgeleverd

Vandaag, 14:59

Pauwert Architectuur vestigt zich in historische boerderij aan rondweg Eindhoven

Vandaag, 12:22

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

4 uur geleden

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

Vandaag, 13:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

Vandaag, 09:31

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Gisteren, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Gisteren, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Gisteren, 09:42
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan