Muziekpaleis Vredenburg doet Utrecht eer aan

20 juni 2006, 16:15
Op de plek waar ooit kasteel Vredenburg stond, verrijst in 2010 het Muziekpaleis. Het bouwwerk biedt plaats aan vijf zalen voor muziekpodia van verschillende pluimage. Verschillende architecten onder leiding van supervisor Herman Hertzberger nemen een ‘biotoop’ voor hun rekening.

Er is al geschreven dat het Muziekpaleis Vredenburg een muziekcentrum wordt, dat wereldwijd zijn gelijke niet kent. Het enorme gebouw neemt de plaats in van een groot deel van het huidige muziekcentrum, dat saillant genoeg ook door Hertzberger is ontworpen. Omdat de herbouw samenvalt met de renovatie van het omliggende stationsgebied, krijgt dit deel van de Domstad een radicaal ander aanzicht, maar het wordt wel typisch Utrechts.

Zoals ooit het geval was, stroomt er straks weer water door de gedempte Catharijnesingel, wat nu een drukke verkeersader is. Naar goed Utrechts gebruik krijgt het Muziekpaleis aan ‘kanaalzijde’ een terras. Vanaf het overdekte centrale muziekplein in het gebouw heeft de bezoeker straks zelfs een mooi uitzicht over de stad.

Vier architecten
Het plein dient eveneens als punt waar alle zalen op uitkomen. Liefst vier architecten nemen een eigen zaal voor hun rekening. Hertzberger leidt het hele bouwproces, hij verbouwt de huidige grote zaal (voor klassieke muziek) en ontwerpt een zaal voor kamermuziek. De grote zaal blijft de centrale ruimte, met daaromheen zalen voor pop (door Jo Coenen), jazz (Thijs Asselbergs) en een cross-overzaal (NL Architects).

De zalen worden allemaal een ‘biotoop’, een ruimte en bijbehorende randvoorzieningen (foyer, etc.) met een geheel eigen sfeer. Zo zullen de pop- en jazzafdeling een ambiance als in een club krijgen. Daarmee behouden popcentrum Tivoli en SJU Jazzpodium, die het gebouw samen met het MC Vredenburg betrekken, een eigen karakter. Om deze karakterologische redenen heeft Hertzberger ook drie andere architecten aangewezen voor een zaalontwerp.

De zalen zijn geïsoleerd ten opzichte van elkaar, waardoor ze tegelijkertijd ongestoord gebruikt kunnen worden. Wanneer ze allemaal op hetzelfde moment vol zitten, worden er in totaal 5300 mensen vermaakt. De popzaal kan met een capaciteit van 2000 de meeste personen een plaats bieden, terwijl de jazz-zaal met 250 toeschouwers de kleinste ruimte is. Naar verwachting vinden er jaarlijks 1200 activiteiten plaats en komen er 725.000 bezoekers.

Liften
Ook aan de artiesten en roadies is gedacht. Er komt een speciale tunnel naar een ondergronds laad- en losplein. Van daaruit kunnen de instrumenten, apparatuur en musici met twee monsters van liften naar boven worden gebracht. De liften behoren met 8000 en 6500 kilo tot de grootste ter wereld. Omgerekend zijn ze in staat om respectievelijk 106 en 86 personen naar boven en beneden brengen.

Het Muziekpaleis zal van het Vredenburgplein verdwijnen, en komt aan de Catharijnesingel te liggen. De entree zal gericht zijn naar de nieuwe OV-terminal boven het Centraal Station. De kosten bedragen 90,5 miljoen euro, terwijl de sloop van het huidige muziekcentrum medio 2007 aanvangt. Wanneer alles volgens plan verloopt, wordt het Muziekpaleis in november 2009 opgeleverd. De opening is dan in 2010.

Het Vredenburgplein ondergaat ook een renovatie, en zal daarbij verkleind worden.

Bron: nrc

Andere nieuwsberichten

Ruimtelijk werk van Gijs Van Vaerenbergh als vervreemdende ingreep

1 uur geleden

In stationsgebied Tilburg is bouw gestart van woontoren naar ontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven

2 uur geleden

Nominaties eerste Haagse Openbare ruimte Prijs bekend

4 uur geleden

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

10 juli, 2:43

Miljoenenclaim voor BAM na instorting parkeergarage Eindhoven

Vandaag, 09:26

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

10 juli, 9:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

10 juli, 9:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

9 juli, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

9 juli, 9:42
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan