3xNielsen ontwerpt Stadshuis gemeente Nieuwegein

4 maart 2006, 10:28
Het gerenommeerde Deense architectenbureau 3xNielsen gaat het nieuwe Stadshuis van de gemeente Nieuwegein ontwerpen. “De ideeënstudie die 3xNielsen heeft ge-presenteerd is echt heel bijzonder. Als dit de kwaliteit wordt van het uiteindelijke ontwerp, dan wordt het Stadshuis ongetwijfeld een heel bijzonder en spraakmakend gebouw”, aldus Martin Monrooij, de wethouder die het Stadshuis in zijn portefeuille heeft. Burgemeester Cor de Vos: “De eerste ideeën die we van 3x Nielsen hebben gezien geven het beeld van een Stadshuis met een menselijke maat. Sympathiek, smaakvol, eenvoudig en warm. De ideeënstudie past goed bij de omgeving en is absoluut origineel.” Volgens het college past de ideeënstudie van dit bureau het best bij de Nieuwegeinse schaal en de gewenste uitstraling. Bij de keuze voor 3xNielsen geldt de voorwaarde dat de gemeente en de architect tot overeenstemming komen bij de nog te voeren contractonderhandelingen. In het Stadshuis moet de dienstverlening aan de Nieuwegeiner centraal staan. Het Stadshuis wordt duurzaam gebouwd, wordt open, transparant en degelijk en krijgt een uitnodigend karakter. Om de dienstverlening aan de Nieuwegeiners te verbete-ren, investeert de gemeente veel in ICT in het Stadshuis.

Adviezen bijna unaniem
Van de vijf adviesgroepen die de keuze hebben voorbereid, hadden er vier een voor-keur voor 3xNielsen. De vijfde groep vond 3xNielsen de één-na-beste keuze. De adviesgroep die bestond uit raadsleden was unaniem in zijn keuze. Zij adviseer-den 3xNielsen vanwege “de creatieve manier, waarop de beschikbare ruimte wordt gebruikt en de openheid die het gebouw uitstraalt.”

3xNielsen
Architectenbureau 3xNielsen heeft al eerder een gebouw in Nederland ontworpen: het Muziekgebouw aan het IJ, in Amsterdam. 3xNielsen ontwerpt ook appartemen-ten, woningen en winkels voor het project Nesselande in Rotterdam. Ook de Deense ambassade in Berlijn, is ontworpen door 3xNielsen. De website van dit bureau is www.3xn.dk.

Géén definitief ontwerp!
Het ontwerp dat 3xNielsen nu heeft gepresenteerd, lijkt al behoorlijk ver uitgewerkt. Toch zijn dit nog maar de eerste schetsen, op grond van enkele weken werk. 3xNielsen presenteert in het najaar van 2006 een voorlopig ontwerp en in het voor-jaar van 2007 een definitief ontwerp.

Wat ging vooraf?
In 2004 en 2005 heeft de gemeente een plan van aanpak en programma van eisen opgesteld, samen met de andere toekomstige bewoners van het Stadshuis (de bi-bliotheek, een maatschappelijk centrum en het centrum voor beeldende kunst). Daarna heeft de gemeente via een Europese aanbesteding architecten uitgenodigd zich in te schrijven voor de ontwerpopdracht voor het nieuwe Stadshuis. Dertig ar-chitecten hebben zich aangemeld, waaruit vijf architecten zijn geselecteerd. Dit wa-ren 3xNielsen uit Denemarken en de Nederlandse bureaus Claus en Kaan, EGM, Neu-telings Riedijk en Kraaijvanger Urbis. Zij hebben hun ideeën over het nieuw te bouwen Stadshuis uit de doeken gedaan voor het college en voor diverse adviesgroepen met onder meer raadsleden, ambte-naren, toekomstige bewoners van het Stadshuis en externe deskundigen. De ge-noemde adviesgroepen hebben adviezen geformuleerd over de te kiezen architect. Een selectiecommissie, bestaande uit ambtenaren, heeft deze adviezen vertaald naar één advies waarover het college nu heeft besloten.

Hoe verder?
De architect presenteert in het najaar van 2006 een voorlopig ontwerp en in het voorjaar van 2007 een definitief ontwerp. De bouw van het Stadshuis begint dan in 2008. In 2010 verhuizen de nieuwe bewoners naar het Stadshuis.

Wat is het Stadshuis?
Het Stadshuis dat in 2010 in gebruik wordt genomen omvat het gemeentehuis, de bibliotheek, een maatschappelijk centrum, het centrum voor beeldende kunst, win-kels en een parkeergarage. Het Stadshuis wordt veel méér dan een gemeentehuis: vandaar de extra tussen-s. Het wordt een markant gebouw en één van de centrale punten in de nieuwe Binnenstad. Het Stadshuis komt ongeveer op de plek van de huidige bibliotheek en beslaat 22.600 m², verdeeld over meerdere verdiepingen.

Stadshuis deel van project Binnenstad
Nieuwegein staat aan de vooravond van een herstructurering van de binnenstad. Het Stadshuis maakt daar onderdeel van. Naast 3xNielsen gaan meer architecten van naam aan de slag in de Nieuwegeinse binnenstad: Evert Dorrestein van KCAP Rot-terdam ontwerpt de Palmtorens, Pi de Bruijn van De Architecten Cie. Amsterdam en Liesbeth van der Pol van Atelier Zeinstra Van der Pol Amsterdam ontwerpen winkels en woningen in de binnenstad.

Bron: bron : gemeente nieuwegein

Andere nieuwsberichten

Slangen+Koenis ontwerpt twee meerlaagse sportcomplexen voor Leiden

6 augustus, 6:19

Groningen met Groenplan genomineerd voor Innovatiehoofdstad Europa

6 augustus, 5:01

Kristallijne toren speelt met reflectie en transparantie

6 augustus, 1:02

Evenement Brussels Design September zoekt het dichterbij

5 augustus, 6:01

Koopwoning steeds onbetaalbaarder voor modaal inkomen

6 augustus, 9:47

Beperkte stijging huurprijzen vrije sector in dynamische huurmarkt

5 augustus, 10:48

Coronacrisis leidt tot verschuiving in kantorenmarkt

4 augustus, 11:07

Genova San Giorgio-brug officieel geopend

4 augustus, 10:28

Strootman Landschapsarchitecten krijgt opdracht voor woonwijk Zuidlaren

31 juli, 11:30

Natuur & Milieu: hoop op stedelijke zero-emissiezones 2025 bijna vervlogen

30 juli, 11:36
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan