Groen licht voor markthal MVRDV op de Binnenrotte

8 februari 2006, 16:04
De gemeente Rotterdam en projectontwikkelaar Provast hebben overeenstemming bereikt over de bouw van een markthal op de Binnenrotte. Het college van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam heeft ingestemd met de verkoop van de grond aan Provast. Het project wordt gebouwd op de Grotemarkt-locatie van anderhalve hectare in het Laurenskwartier. Op deze plek staan nu nog twee basisscholen en een parkeergarage. De scholen verhuizen volgend jaar naar Cebeco-gebouw aan de Blaak. De oplevering van het project volgt in 2009. De markthal is belangrijk voor de ontwikkeling van het Laurenskwartier tot een bruisende stadswijk. De ontwikkelaar noemt het gebouw ‘een icoon voor de stad, een kathedraal voor Rotterdam’.

Rotterdam heeft het initiatief genomen om in aanvulling op de huidige markt aan de Binnenrotte - de grootste markt van Nederland - een markthal, winkels, horeca, appartementen en een parkeergarage te bouwen. Provast heeft vervolgens met een ontwerp van architectenbureau MVRDV de competitie gewonnen die het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) onder zes ontwikkelaars had uitgeschreven. Het Rotterdamse MVRDV, het internationaal spraakmakende bureau van Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries werd ooit bekend door het ontwerp van het Nederlandse paviljoen voor de Wereldexpo in Hannover.

Wetgeving
Door de voortschrijdende wetgeving op het gebied van voedsel en waren is het op termijn nauwelijks meer toegestaan om in de buitenlucht voedsel te verkopen. Vlees mag bijvoorbeeld op de Rotterdamse markten al niet meer worden verkocht en vis alleen nog vanuit koelwagens. De markthal krijgt daarom een sterke nadruk op 'food'. Vanuit vaste kramen zullen straks zo'n 60 tot 70 marktlieden de consument voorzien van vlees, vis, poelierswaren, kaas, biologische producten, groente en fruit en dergelijke. Ook is er ruimte voor een wisselend aanbod van seizoensproducten en specialiteiten. Naast deze overdekte markt van netto 2000 m2, zijn in het concept zo'n 4500 m2 food-gerelateerde winkels en horeca, 246 koop- en huurappartementen, een ondergrondse supermarkt van Albert Heijn en een openbare parkeergarage met ruim 1100 parkeerplaatsen opgenomen. Provast gaat voor de markt en de horeca op zoek naar sterke, vooral lokale, ondernemers. Voor de horeca wordt samengewerkt met de Engel-groep van de bekende Rotterdamse kok Herman den Blijker. De bedoeling is om op de eerste verdieping aan een omloop rond de markt een achttal restaurants te maken. De Engel-groep is betrokken bij de selectie van de ondernemers en zal er zelf een visrestaurant openen.

Voorbeelden
In het buitenland zijn overdekte markten een bekend fenomeen. In vrijwel alle ons omringende landen zijn mooie voorbeelden te vinden, zoals in Barcelona, Valencia en Stockholm. De Rotterdamse markthal is echter voor Nederland uniek. De hal wordt gevormd door een enorme boog van 110 bij 70 meter en 40 meter hoog waarin de verschillende functies zijn ondergebracht. Door de ligging tussen de Koopgoot, de Hoogstraat en station Blaak verwachten de stad en de ontwikkelaar dat de markthal een sterke impuls aan het gebied zal geven. Het bedrag dat moet worden geïnvesteerd ligt boven de 120 miljoen euro. De gemeente investeert ruim 35 miljoen in de aankoop van de garage. Provast is voor de overige publieksfuncties in gesprek met een belegger.

Scholen
De locatie Grote Markt kan alleen ontwikkeld worden als de basisscholen St. Willibrord en Jan Prins tijdig worden verplaatst. Het betreft scholen met elk circa 22 tot 24 lokalen en een ruimtebehoefte van circa 5500 m2 met buitenruimte en een tweetal gymlokalen. De scholen met in totaal circa 850 leerlingen worden bezocht door kinderen uit zowel de directe omgeving als de wijdere omtrek. De ligging nabij een knooppunt van openbaar vervoer is voor de schooldirecties van groot belang. De schooldirecties en beide besturen hebben mede daarom een sterke voorkeur uitgesproken voor vestiging in het Cebecogebouw.

Het Cebecogebouw is enkele jaren geleden door de gemeente als kantoorgebouw aangekocht en staat momenteel leeg. Andere locaties voor herhuisvesting van de scholen zijn onderzocht, maar bleken om diverse redenen niet geschikt of onhaalbaar. Bij hergebruik door de scholen draagt het pand bij aan een belangrijke maatschappelijke behoefte, namelijk onderwijs voor kinderen van bewoners in het centrum. Ook voor de ontwikkeling van het Laurenskwartier is dit een positieve bijdrage.

Bron: bron : Gemeente Rotterdam

Trefwoorden

markt markthal

Andere nieuwsberichten

Winkel- en wooncomplex De Gaard in Utrecht uitgebreid en opgefrist

Gisteren, 15:43

Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'te gast in het landschap'

Gisteren, 15:24

Ruimtelijk werk van Gijs Van Vaerenbergh als vervreemdende ingreep

Gisteren, 13:49

In stationsgebied Tilburg is bouw gestart van woontoren naar ontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven

Gisteren, 12:25

Nominaties eerste Haagse Openbare ruimte Prijs bekend

Gisteren, 10:35

Miljoenenclaim voor BAM na instorting parkeergarage Eindhoven

Gisteren, 09:26

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

10 juli, 9:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

10 juli, 9:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

9 juli, 10:16
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan