Groen licht voor markthal MVRDV op de Binnenrotte

8 februari 2006, 16:04
De gemeente Rotterdam en projectontwikkelaar Provast hebben overeenstemming bereikt over de bouw van een markthal op de Binnenrotte. Het college van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam heeft ingestemd met de verkoop van de grond aan Provast. Het project wordt gebouwd op de Grotemarkt-locatie van anderhalve hectare in het Laurenskwartier. Op deze plek staan nu nog twee basisscholen en een parkeergarage. De scholen verhuizen volgend jaar naar Cebeco-gebouw aan de Blaak. De oplevering van het project volgt in 2009. De markthal is belangrijk voor de ontwikkeling van het Laurenskwartier tot een bruisende stadswijk. De ontwikkelaar noemt het gebouw ‘een icoon voor de stad, een kathedraal voor Rotterdam’.

Rotterdam heeft het initiatief genomen om in aanvulling op de huidige markt aan de Binnenrotte - de grootste markt van Nederland - een markthal, winkels, horeca, appartementen en een parkeergarage te bouwen. Provast heeft vervolgens met een ontwerp van architectenbureau MVRDV de competitie gewonnen die het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) onder zes ontwikkelaars had uitgeschreven. Het Rotterdamse MVRDV, het internationaal spraakmakende bureau van Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries werd ooit bekend door het ontwerp van het Nederlandse paviljoen voor de Wereldexpo in Hannover.

Wetgeving
Door de voortschrijdende wetgeving op het gebied van voedsel en waren is het op termijn nauwelijks meer toegestaan om in de buitenlucht voedsel te verkopen. Vlees mag bijvoorbeeld op de Rotterdamse markten al niet meer worden verkocht en vis alleen nog vanuit koelwagens. De markthal krijgt daarom een sterke nadruk op 'food'. Vanuit vaste kramen zullen straks zo'n 60 tot 70 marktlieden de consument voorzien van vlees, vis, poelierswaren, kaas, biologische producten, groente en fruit en dergelijke. Ook is er ruimte voor een wisselend aanbod van seizoensproducten en specialiteiten. Naast deze overdekte markt van netto 2000 m2, zijn in het concept zo'n 4500 m2 food-gerelateerde winkels en horeca, 246 koop- en huurappartementen, een ondergrondse supermarkt van Albert Heijn en een openbare parkeergarage met ruim 1100 parkeerplaatsen opgenomen. Provast gaat voor de markt en de horeca op zoek naar sterke, vooral lokale, ondernemers. Voor de horeca wordt samengewerkt met de Engel-groep van de bekende Rotterdamse kok Herman den Blijker. De bedoeling is om op de eerste verdieping aan een omloop rond de markt een achttal restaurants te maken. De Engel-groep is betrokken bij de selectie van de ondernemers en zal er zelf een visrestaurant openen.

Voorbeelden
In het buitenland zijn overdekte markten een bekend fenomeen. In vrijwel alle ons omringende landen zijn mooie voorbeelden te vinden, zoals in Barcelona, Valencia en Stockholm. De Rotterdamse markthal is echter voor Nederland uniek. De hal wordt gevormd door een enorme boog van 110 bij 70 meter en 40 meter hoog waarin de verschillende functies zijn ondergebracht. Door de ligging tussen de Koopgoot, de Hoogstraat en station Blaak verwachten de stad en de ontwikkelaar dat de markthal een sterke impuls aan het gebied zal geven. Het bedrag dat moet worden geïnvesteerd ligt boven de 120 miljoen euro. De gemeente investeert ruim 35 miljoen in de aankoop van de garage. Provast is voor de overige publieksfuncties in gesprek met een belegger.

Scholen
De locatie Grote Markt kan alleen ontwikkeld worden als de basisscholen St. Willibrord en Jan Prins tijdig worden verplaatst. Het betreft scholen met elk circa 22 tot 24 lokalen en een ruimtebehoefte van circa 5500 m2 met buitenruimte en een tweetal gymlokalen. De scholen met in totaal circa 850 leerlingen worden bezocht door kinderen uit zowel de directe omgeving als de wijdere omtrek. De ligging nabij een knooppunt van openbaar vervoer is voor de schooldirecties van groot belang. De schooldirecties en beide besturen hebben mede daarom een sterke voorkeur uitgesproken voor vestiging in het Cebecogebouw.

Het Cebecogebouw is enkele jaren geleden door de gemeente als kantoorgebouw aangekocht en staat momenteel leeg. Andere locaties voor herhuisvesting van de scholen zijn onderzocht, maar bleken om diverse redenen niet geschikt of onhaalbaar. Bij hergebruik door de scholen draagt het pand bij aan een belangrijke maatschappelijke behoefte, namelijk onderwijs voor kinderen van bewoners in het centrum. Ook voor de ontwikkeling van het Laurenskwartier is dit een positieve bijdrage.

Bron: bron : Gemeente Rotterdam

Trefwoorden

markt markthal

Andere nieuwsberichten

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

58 minuten geleden

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

3 uur geleden

Nominaties Gouden Piramide 2024 bekend

Gisteren, 15:46

Een appartementengebouw met acht verschillende woningen

Gisteren, 14:50

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

20 minuten geleden

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

2 uur geleden

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

17 april, 3:27
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan