Uitbreiding Sportpaleis Ahoy' Rotterdam

22 december 2005, 21:39
Investering van circa 40 miljoen euro maakt capaciteitsgroei naar circa 15.000 bezoekers en sterke kwaliteitsverbetering voor organisatoren en bezoekers mogelijk

In de zomer van 2007 wordt het nationaal en internationaal bekende Sportpaleis van Ahoy’ Rotterdam grondig gerenoveerd. De bezoekerscapaciteit van de 35-jarige evenemententempel wordt met 5.000 personen uitgebreid tot circa 15.000. Tevens krijgt het Sportpaleis een aanzienlijke kwaliteitsimpuls. De uitbreiding, modernisering en verbetering van de indoor arena waar jaarlijks tientallen verschillende concerten, muziek- en sportevenementen plaatsvinden voor ruim 1 miljoen bezoekers zijn noodzakelijk om de huidige status van marktleider op dit gebied te waarborgen. Dit laatste is vooral belangrijk omdat Ahoy’ een grote publiekstrekker is in Rotterdam. Naast het grote effect op het imago van Rotterdam, heeft Ahoy’ door de diversiteit aan activiteiten en de multifunctionaliteit een aanzienlijke economische en maatschappelijke spin off.
Nadat het college van B&W van Rotterdam onlangs geen groen licht gaf aan het prestigieuze World Port Plaza Project -de haalbaarheidsstudie naar een gezamenlijk Ahoy’ en Stadion De Kuip, kosten circa 500 miljoen euro- heeft hetzelfde college onlangs aangegeven voorrang te willen geven aan de verdere ontwikkeling van Ahoy’ op de huidige locatie. Onder bepaalde voorwaarden is het Rotterdamse college in principe bereid deze uitbreiding en renovatie financieel te ondersteunen. In 1998 is het Ahoy’-complex voor het laatst voor een deel gerenoveerd en uitgebreid met een hal van 10.000 m2. Het Sportpaleis en vijf beurs- en tentoonstellingshallen, daterend uit 1971, zijn toen buiten beschouwing gelaten. Deze delen van de accommodatie bestaan nu 35 jaar en zijn aan een ingrijpende verbouwing, dan wel vervanging toe. Het Sportpaleis geniet daarbij de hoogste prioriteit.

Algemeen Directeur van Ahoy’ Rotterdam Jos van der Vegt is vanzelfsprekend zeer content met de op handen zijnde uitbreiding en renovatie: “Ahoy’ is het als marktleider in Nederland voor wat betreft het huisvesten van concerten en grote evenementen aan zijn stand verplicht de concurrentie altijd een stap voor te zijn. Met de capaciteitsuitbreiding én de enorme kwaliteitsverbetering ben ik ervan overtuigd dat Ahoy’ zowel nationaal als internationaal een nog grotere speler wordt in de markt. De gevolgen hiervan voor de stad Rotterdam en zelfs voor Nederland zullen aanzienlijk en zeer positief zijn.”

Optimaliseren bezoekerscapaciteit
Om de capaciteit te optimaliseren worden de kopzijden van het Sportpaleis geheel gesloopt en worden aan de beide kopzijden nieuwe tribunes op zowel de onderring als de eerste ring geplaatst. Alle zitplaatsen worden voorzien van nieuwe stoelen met een optimaal zitcomfort en een goed zicht op de arena.

De vorm van de nieuwe eerste ring volgt de vorm van het bestaande gebouw. De onderring wordt uitgevoerd met een schuiftribune zodat deze niet steeds opnieuw opgebouwd hoeft te worden.

Ook de uiteinden van de tribunes naast de (huidige) podiumopstelling worden gesloopt zodat extra zitplaatsen gerealiseerd kunnen worden, de zichtlijnen worden verbeterd en de arenavorm wordt benadrukt. Op deze manier ontstaat een echte arena met tribunes rondom, waardoor een intieme sfeer wordt gecreëerd en de ruimte op verschillende manieren is te gebruiken. Volgens Van der Vegt leent zo’n arena zich uitermate voor concerten met het podium in het midden, musicals, opera en grootschalige theaterproducties: “het concert van Anouk met een podium “in the round” is daar een aansprekend voorbeeld van. Dit kan nu al in de huidige entourage, maar de atmosfeer en het voorzieningenniveau worden daar in de nieuwe situatie helemaal op toegespitst. Vandaar dat ik graag spreek van een Ahoy’ Theater.” In de nieuwe opstelling kan een maximale capaciteit worden bereikt van circa 15.000 bezoekers.

Kwaliteitsverbetering
In het Sportpaleis worden de bestaande omlopen op de eerste en tweede ring doorgezet in het ontwerp van de nieuwe tribunes. De omlopen worden fysiek afgesloten van de arena en hierdoor wordt een geheel nieuw gebied gecreëerd met trendy mogelijkheden, hoge ruimte, interessante doorzichten en vooral veel sfeer. Dit brengt tal van voordelen met zich mee. Niet alleen de veiligheid van de bezoekers wordt hierdoor optimaal gewaarborgd, maar ook het comfort wordt aanzienlijk verbeterd en verhoogd. Met het afsluiten van de omlopen wordt een unieke ambiance geboden. Onafhankelijk van een evenement in de arena kunnen de omlopen worden gebruikt als ontvangstruimte met tal van hospitalitymogelijkheden. Dit betekent ook dat voor en na een concert of evenement het publiek op de omlopen kan verblijven en tijdens evenementen ongestoord gebruik kan worden gemaakt van de horecafaciliteiten op de omlopen. Naast de bestaande horeca-uitgiftepunten worden o.a. terrassen, foyers, restaurants, lounges etc. gerealiseerd die aangepast worden aan de sfeer van het evenement. Dus niet alleen de beleving van het evenement staat centraal, maar ook comfort en service aan de bezoeker, gericht op “live-experience” en “convenience”, zoals dit ook vaak bij theaters het geval is. Tevens wordt een VIP-tribune gecreëerd op de onderring met verbindingen naar de ruimten op de tweede en derde verdieping van Ahoy’ Plaza met een eigen foyer, restaurant en café.

Naast de verhoging van het comfort van de bezoeker worden ook aspecten meegenomen die gericht zijn op verhoging van de service en kwaliteit aan de organisatoren van evenementen die in het Sportpaleis plaatsvinden, zoals het verbeteren van de akoestiek, de kleedkamers en het ‘backstage-gebied’. De uitbreiding en renovatie worden in de zomer van 2007 gerealiseerd.

Bron: Ahoy'

Andere nieuwsberichten

Houten Makers’ KUbe van BIG is “onderwijs gestold in een gebouwde vorm”

Gisteren, 17:47

Den Haag deelt ontwikkelvisie voor gebied rond centraal station

Gisteren, 14:50

DGBC publiceert whitepaper circulair ontwerpen op CO2-uitstoot

Gisteren, 13:49

NOAHH presenteert opgeleverde Villa Vaartjes in Almere Oosterwold

Gisteren, 13:19

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

Gisteren, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

22 april, 10:01

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan