De winnaars van de Cityscape Awards 2005

21 december 2005, 13:35
In Dubai zijn van 4 tot en met 6 december de City Escape Awards uitgereikt aan de projecten die in de ogen van de jury het beste bijdroegen aan de ‘emerging world’. De focus bij het evenement ligt op investeringen in vastgoed en ontwikkeling ervan. Dat de toekomst een belangrijke rol speelt, blijkt wel uit de onderverdeling van de categorieën in gerealiseerde architectuur en toekomstige projecten. Opvallend is dat de meeste daarvan zijn of worden gerealiseerd in steden waar veel gebouwd wordt.

De winnaars op een rij:

Categorie woningbouw
Gerealiseerd:

Gilstead Brooks, Singapore. (Woha Desing) – De jury roemde de verfijnde bouw en de organisatie van de terrassen die samen een nieuw stedelijk element vormen.

Vineyard Residence, Victoria, Australië. (John Wardle) – De jury vond het project goed afgestemd op het klimaat en de omgeving. Het geheel was prachtig gepland.

Toekomst:

Doha Gardens, Al Khobar, Saudi-Arabië (Nabil Gholam Architecture & Planning) – De jury vond het een schoolvoorbeeld voor toekomstige huisvesting in het Midden-Oosten. Het is afgestemd op de traditie en het klimaat in het land.

Categorie kantoor- en commerciële bouw
Gerealiseerd:

Bedrijfsgebouw, Bangalore, India (Mathew & Gosh Architects) – Volgens de jury vormt het kleine gebouw een groot contract met de vele saaie kantoorpanden en –flats. De architectuur getuigt van een groot inzicht in de werk- en klimaatomstandigheden.

Toekomst:

Doha Souks, Doha, Qatar (Nabil Gholam Architecture & Planning) – De jury sprak van een vindingrijke interpretatie van een mall, die een somber commercieel complex transformeert tot een authentiek en elegant stedelijk element.

Categorie publieke gebouwen
Gerealiseerd:

Openbare tuin, Beiroet, Libanon (Vladimir Djurovic Landscape Architecture) – De jury vond het een rustpunt ten opzichte van de oppervlakkige en zwierige architectuur die de wederopbouw van centraal Beiroet kenmerkt. Het materiaalgebruik en de detaillering tonen een sterk gevoel voor de functie die de tuin vervult.

Istanbul Modern, Istanbul, Turkije (Tabanlioglu Architecture & Consulting) – De jury was zeer te spreken over de nieuwe links die Istanbul Modern in haar ogen aanlegde tussen de stad en de Bosporus. Dit deed de architect door voorheen onopvallende pakhuizen te veranderen in buitengewoon populaire galerijen.

Categorie recreatie en ontspanning
Gerealiseerd:

ESO Hotel, Cerro Paranal, Chili (Auert & Weber Architekten) – De jury noemde het een dynamische reactie op een specifiek landschap, waarmee een nieuwe benadering van hotels bouwen is gegenereerd.

Toekomst:

Acropolis Universe Resort, Dubai, Verenigde Arabische Emiraten (Behnisch Architekten) – Dit park zal een grote bijdrage leveren aan het open karakter van het koninkrijk Dubai, meende de jury. Er is zo weinig mogelijk niet-vernieuwbare energie aan toegevoegd.

Categorie transport
Gerealiseerd:

Westelijke terminal, Putrajaya, Maleisië (Veritas Architects) – Een goed geschapen en doordacht voorbeeld van een gebouwtype dat vaak saai of zelfs afstotelijk is, oordeelde de jury.

Toekomst:

Galataport, Istanbul, Turkije (Tabanlioglu Architecture & Consulting) – Deze broodnodige revitalisering van de Europese kust van de Bosporus zet volgens de jury de standaard voor soortgelijke projecten in andere delen van de stad.

Speciale awards
De jury heeft drie speciale awards uitgereikt voor projecten die getuigen van vindingrijkheid in bijvoorbeeld islamitische architectuur en masterplanning.

Gerealiseerd:

Al Hasani madrassa & moskee, Damascus, Syrië (Wael Samhouri) – De jury vond dat dit eeuwenoude bouwtype op een radicaal nieuwe wijze werd opgenomen in een symbose met de stad.

Toekomst:

Dubai Light Rail Project, Dubai, Verenigde Arabische Emiraten (Weston Williamson Architects) – De jury was enthousiast over het project, dat een geweldig positieve bijdrage lijkt te gaan leveren aan het leven in de stad.

Ministerie van Toerisme, Ar Riyaad, Saudi-Arabië (Mario Cucinella Architects) – Het juryrapport: Een voorstel dat belooft om van een bestaande technologie op een radicale nieuwe manier gebruik te maken, biedt nieuwe mogelijkheden om gebruik van niet vernieuwbare energie in zeer hete klimaten te minimaliseren.

Trefwoorden

klimaat

Andere nieuwsberichten

Nieuwe gebouwen met 243 woningen op kop Schipholweg Haarlem

3 uur geleden

Jolijn Valk gaat niet voor tweede termijn als BNA-voorzitter

27 januari, 3:11

OMA verbouwt museum voor Egyptische oudheden in Turijn

27 januari, 1:37

Site Practice en ZUS winnen prijsvraag Fritz District in München

27 januari, 10:43

Praag locatie voor 7e Iconic Houses Congres met excursies

54 minuten geleden

NTR belicht ruim een eeuw woongeschiedenis in tv-serie

1 uur geleden

Woningcorporatie Ymere wil meer regie minister tegen bouwimpasse

2 uur geleden

Staatssecretaris na rapport PBL: strengere regels voor kringloopeconomie

27 januari, 2:30

Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022

27 januari, 11:22

Invoering Omgevingswet opnieuw half jaar uitgesteld

27 januari, 9:48
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan