Arnhem Centraal wint Schreudersprijs

15 december 2005, 17:02
Het stationsgebied Arnhem Centraal heeft de Schreudersprijs gewonnen voor innovatief, meervoudig ondergronds ruimtegebruik. Het nieuwe stationsgebied, dat in opdracht van de gemeente Arnhem is ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau UN Studio (Ben van Berkel) in samenwerking met de ingenieurs van Arup (Cecil Balmond) Amsterdam, is het eerste Nederlandse Sleutel Project, waarvan daadwerkelijk delen gerealiseerd zijn. Arnhem krijgt voor de tweede maal op rij de tweejaarlijkse Schreudersprijs; in 2003 ging de prijs naar de ondergrondse uitbreiding ArtEz van architect Hubert-Jan Henket.

Volgens de jury toont Arnhem durf en visie en koestert ze hoge ambities. Maar ze laat tegelijkertijd zien dat ondergronds bouwen een grote toegevoegde waarde heeft voor een lastige ruimtelijke opgave van verdichting, het wegnemen van knelpunten in infrastructuur en het bereiken van hoge kwaliteit. Dat de diverse verkeersstromen in dit ontwerp elkaar niet kruisen is een grote prestatie.

De gemeente Arnhem heeft als opdrachtgever een belangrijke rol vervuld in het project. Vanaf 1996 is samen met Ben van Berkel gewerkt aan het Masterplan, waarin met ‘slechts’ een beperkte ruimtevraag een maximaal programma mogelijk is. De oplossing is met name gezocht in het toepassen van ondergrondse bouwtechnieken. Om dit ontwerp technisch te kunnen realiseren is UN Studio (in overleg met
de gemeente Arnhem) in zee gegaan met ontwerp- en ingenieursbureau Arup. Zo onstond een samenwerking met als resultaat een Masterplan met verschillende onderdelen die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. In Arnhem Centraal is 160.000 m2 programma ontworpen op een locatie van 40.000m2. Volgens Ben van Berkel wordt de kwaliteit van publieke ruimtes vaak over het hoofd gezien. “In het ontwerp van het stationsgebied staat de voetganger centraal en is er door inventief meervoudig ruimtegebruik een publieke constructie ontworpen waarbij aspecten als sociale veiligheid, korte verbindingsroutes en heldere zichtlijnen bijdragen aan een kwalitatief hoogwaardige openbare ruimte.” Volgens Van Berkel moeten we in Nederland veel meer het experiment zoeken in oplossingen voor verdichting van de binnenstad. “Het ontwikkelen van gebieden met een grote dichtheid vereist een hoge intensiteit van samenwerking waarbij expertises uit verschillende velden met elkaar worden verknoopt; het project Arnhem Centraal is hier een goed voorbeeld van.” Infrastructurele projecten, zoals de door UN Studio ontworpen Erasmusbrug in Rotterdam en ook het stationsgebied in Arnhem vormen de entree van een stad en moeten daarmee voldoen aan hoge architectonisch, constructieve en kwalitatieve eisen.

Cecil Balmond omschrijft het Arnhem Centraal project als “een prachtig samenspel van werken, wonen, winkelen en parkeren gestoken in een naadloze stedelijke structuur. Joop Paul – verantwoordelijk voor Arup’s projecten in Nederland – ziet het resultaat als een verregaande samenwerking tussen verschillende specialisten gestoeld op een open en gelijkwaardige communicatie en het doel een hoogwaardig project te creëren voor de stad. Het nieuwe station van Arnhem is een belangrijk vervoersknooppunt op zowel stedelijk als landelijke niveau en vormt de halteplaats voor de hogesnelheidstrein Amsterdam – Frankfurt. Het ontwerp voor het Masterplan Arnhem Centraal van UN Studio wordt gekenmerkt door een grote verwevenheid van verschillende aan elkaar gekoppelde functies. Dankzij de toepassing van innovatieve ondergrondse oplossingen en een integrale constructie, is een grote bebouwingsdichtheid mogelijk zonder in te boeten op de kwaliteit van de openbare ruimte. De verwevenheid van functies bestaat in technisch opzicht uit gedeelde funderingen, korte verbindingsroutes en lichttoetreding in de ondegrondse bouwlagen. In de architectuur komt de verwevenheid tot uitdrukking in vloeiend doorlopende lijnen en rondingen, het materiaalgebruik binnen het gehele plangebied en alle verschillende planonderdelen. De toepassing van heldere bewegwijzering in nauwe afstemming met de architectuur heeft geleid tot voor zichzelf sprekende (loop)routes binnen het gehele stationsgebied. Eerder werd de ondergrondse parkeergarage in het stationsgebied door de ANWB al uitgeroepen tot de beste parkeergarage van Nederland.

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Vandaag, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Vandaag, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Vandaag, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Vandaag, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Vandaag, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Vandaag, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Vandaag, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan