Drie Belvedere-hoogleraren benoemd

23 november 2005, 11:02
Het hoger onderwijs gaat een impuls geven aan de toenadering tussen cultuurhistorie en ruimtelijke ontwikkeling. In een gezamenlijk optreden van de rijksoverheid en de Vrije Universiteit Amsterdam, de Technische Universiteit Delft en Wageningen Universiteit zijn recent dr. Jan Kolen, ir. Eric Luiten en dr. André van der Zande benoemd tot Belvedere-hoogleraar. Zij presenteren op 28 november hun ideeën en spiegelen deze aan de noden en wensen van de praktijk en wisselen hierover van gedachten met vertegenwoordigers van andere instellingen van het hoger onderwijs.

Ruimtelijke ontwikkelingen worden de laatste jaren steeds sterker beïnvloed door historische thema’s. Oude industriële complexen worden benut als creatieve broedplaatsen. Grootschalige stadsuitbreidingen krijgen een eigen identiteit door aan te haken bij de ontwikkelingsgeschiedenis van het plangebied. Ook bij ingrepen als Ruimte voor de Rivier wordt gezocht naar oplossingen die het historisch landschap recht doen.

De toenadering tussen cultuurhistorie en ruimtelijke ontwikkeling kreeg in 1999 een gezicht met de beleidsnota Belvedere van de rijksoverheid en is onlangs bestendigd in het Actieprogramma Ruimte en Cultuur. De afgelopen jaren heeft Belvedere vooral proefondervindelijk gestalte gekregen. Die uitvoeringspraktijk vraagt nu om een wetenschappelijke onderbouwing van de benaderingswijze en om breed opgeleide Belvedere-professionals.

De drie Belvedere-hoogleraren zijn benoemd voor een termijn van vier jaar, voor twee dagen in de week. Aan de eigen universiteit hebben zij tot taak de Belvedere-benadering te verankeren in alle relevante onderwijs- en onderzoeksprogramma’s. Als team bevorderen zij bovendien de samenwerking tussen instellingen van het hoger onderwijs in heel Nederland. Ook hierbij is het doel cultuurhistorici, ontwerpers en planologen op te leiden die over de kennis en vaardigheden beschikken die nodig zijn om cultuurhistorie en ruimtelijke ontwikkelingen met elkaar te verknopen. Daarnaast wordt in wisselwerking met de praktijk gewerkt aan een theoretisch fundament onder deze benaderings-wijze en aan vernieuwing van de uitvoeringspraktijk.

De hoogleraren worden inhoudelijk ondersteund door Monique Eerden als projectsecretaris en Roel During als universitair docent bij Wageningen Universiteit. Het Belvedere-team voor het hoger onderwijs bestaat uit:

Dr. J.C.A. Kolen
Jan Kolen is benoemd tot bijzonder hoogleraar Erfgoed van stad en land aan de Faculteit der Letteren van de Vrije Universiteit Amsterdam. Maart dit jaar is hij gepromoveerd op ‘De biografie van het landschap’, een interdisciplinaire studie waarin hij historische, geografische en archeologische invalshoeken combineert, om de geschiedenis van stad en land bruikbaar te maken voor de vormgeving van de ruimte.

Ir. E.A.J. Luiten
Eric Luiten is benoemd tot deeltijd hoogleraar Cultuurhistorie en ontwerp aan de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit in Delft. Als zelfstandig gevestigd landschapsarchitect heeft hij voor het Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie - een in onbruik geraakte historische verdedigingslinie - een nieuw perspectief ontwikkeld, bekend als Panorama Krayenhoff. Dit ontwikkelingsperspectief is onlangs overgenomen in de Nota Ruimte en wordt nu uitgewerkt in deelprojecten. Momenteel werkt Luiten aan een masterplan voor de Romeinse Limes.

Dr. A.N. van der Zande
André van der Zande is benoemd tot bijzonder hoogleraar Ruimtelijke planning en cultuurhistorie bij de Environmental Science Group van Wageningen Universiteit. Als oud-directeur van het onderzoeksinstituut Alterra was hij mede-initiator en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een integrale kennisinfrastructuur voor gebouwde monumenten, cultuurhistorische landschappen en archeologie. Naast hoogleraar in Wageningen is van der Zande Directeur-Generaal bij LNV en heeft hij een lange ervaring in de ruimtelijke planning.

Drs. R. During
Roel During is universitair docent en verbonden aan de Belvedere-leerstoel binnen de leerstoelgroep Landgebruiksplanning aan Wageningen Universiteit.

Drs. M.C. Eerden
Monique Eerden ondersteunt als projectsecretaris het team. Zij is tevens het aanspreekpunt voor de andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen in het te vormen netwerk. Monique Eerden werkt daarnaast bij Projectbureau Belvedere op het gebied van deskundigheidsbevordering.

Bron: AgriHolland

Andere nieuwsberichten

Sjoerd Soeters en Joep Mollink bundelen krachten

Gisteren, 17:08

Schaapkooi als nieuwe nederzetting in historisch landschap

Gisteren, 16:36

Kerkgebouw met podium voor muziek

Gisteren, 14:52

Primeur voor Eindhoven met opening 3D-betonprintfaciliteit

Gisteren, 13:32

Teams Challenge Circulaire Werklocaties 2050 bekend

Gisteren, 10:48

Nieuw herbruikbaar viaduct kan tweehonderd jaar mee

Gisteren, 10:30

Grote bedrijven naar Nederland om brexit

14 januari, 3:12

Delft-Zuid eerste energieneutrale treinstation

11 januari, 1:47

Kringloopeconomie komt nog niet van de grond

11 januari, 1:12

Philippe Starck ontvangt Frame Lifetime Achievement Award

10 januari, 3:42
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Derako International B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Cedral sidings
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Gerflor Benelux
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan