Leidsche Rijn krijgt stedelijk karakter

6 oktober 2005, 13:51
levendig stadcentrum, woonwijken, bedrijven en parken op en rond a2

Leidsche Rijn Centrum, het tweede stadcentrum van Utrecht, krijgt een stedelijk en multifunctioneel karakter. Het centrum maakt deel uit van de Centrale Zone, het gebied rondom de A2, dat de nieuwbouw van Leidsche Rijn verbindt met de bestaande stad. Spectaculair element in het hele gebied is de overkapte A2, waardoor een acht meter boven maaiveld gelegen heuvel ontstaat. De hoogteverschillen geven het gebied een voor Nederlandse begrippen uniek karakter. In de zone komen minstens 6.700 woningen, bedrijven, parken en verkeersplein Hooggelegen. Leidsche Rijn Centrum (LRC) krijgt een gemiddelde bouwhoogte van vijf bouwlagen en groene grenzen. Het Masterplan voor het centrum is ontwikkeld door stedenbouwkundige Jo Coenen.
‘Masterplan LRC’ en ‘Ontwikkelingsvisie Centrale Zone’ zijn beiden vrijgegeven voor inspraak. Op www.leidscherijn.nl kunt u beide plannen downloaden en hierop digitaal inspreken.

LEIDSCHE RIJN CENTRUM
Het centrum krijgt stedelijke bebouwing met afwisselende architectuur en veel aandacht voor de openbare ruimte. De basis van de stedenbouwkundige structuur is een rechthoekig patroon van straten, pleinen en parken. Bouwblokken omsluiten binnengebieden met uiteenlopende bestemmingen. Voetganger en fietser staan centraal, maar de auto wordt niet geweerd. Het centrum profiteert van zijn uitstekende bereikbaarheid via de A2 en het spoor. In 2008 of 2009 kan de bouw starten, het centrum wordt daarna tot 2025 in fasen ontwikkeld.

Openbare ruimte als uitgangspun
t Leidsche Rijn Centrum is ontworpen vanuit de openbare ruimte. In alle deelgebieden komen zowel woningen als kantoren, zodat geen gescheiden woon- en werkgebieden ontstaan. Het ‘kernwinkelgebied’ ligt tussen de belangrijkste openbare plekken, de winkels liggen aan straten en pleinen. Het centrum krijgt ‘groene grenzen’, die het contrast met de omliggende wijken aanscherpen: een singel in het westen, het Verlengde Amaliapark in het zuiden en de ‘Belvedère’ aan het oosten. Twee monumentale boerderijen en een historische watergang zijn ingepast. Centraal in het centrum, ligt de ‘Stationsknoop’, die de deelgebieden verbindt en waar de verschillende vormen van vervoer bij elkaar komen. Het college maakt zich er hard voor dat station Leidsche Rijn Centrum een intercitystation wordt.

Markante hoogteverschillen
Er is op markante en functionele manier gebruik gemaakt van de hoogteverschillen, die ontstaan door de overkapping van de A2. Het verhoogde maaiveld komt grotendeels tot stand door bouwkundige ingrepen. Zo accentueren oplopende bouwhoogten het oplopende maaiveld. Het verhoogde niveau is aan beide zijden van de A2-kap uitgebreid, waardoor ruimte ontstaat voor parkeergarages en bevoorrading. Ook bestaat de mogelijkheid om op de overkapping te bouwen, daarover moeten nog afspraken met het rijk gemaakt worden. Ten noorden van het spoor is plaats voor ‘echte’ hoogbouw.


  Overzicht programma
  Winkeloppervlakte: 45.000 m2 bvo. Het overgrote deel daarvan komt in het kernwinkelgebied. Daarnaast komen er ‘gemakswinkels’ en een cluster met winkels voor dagelijkse boodschappen. Horecafuncties zo’n 8.500 m2. bvo. Ruim aanbod van cafés en restaurants in clusters. ‘Uitgaanshoreca’ concentreert zich op twee pleinen, waaronder een Cultuurplein. Parkeerplaatsen: ongeveer 10.000. 15.000 m2 .bvo voor een spraakmakend programma voor cultuur en vrijetijdsbesteding. Een vergelijkbare oppervlakte is gereserveerd voor een ‘culturele trekker van formaat’. Circa 2.600 woningen met de nadruk op een centrumstedelijk woonmilieu met veel appartementen, zowel luxe als betaalbare. Zodoende wordt het centrum bij uitstek een geschikte woonlocatie voor starters, kleine huishoudens en jongeren. Op een aantal plaatsen komen ook niet-gestapelde woningen, te vergelijken met herenhuizen en grachtenpanden in de binnenstad. Ook zijn locaties gereserveerd voor een ‘woonservicezone’en andere woonvormen voor bijzondere groepen. Kantoren: 245.000 m2 bvo, verdeeld over vier kantorenmilieus.

  CENTRALE ZONE
  De centrale zone wordt de aansluiting van Leidsche Rijn op de bestaande stad. Deze aansluiting is een belangrijk uitgangspunt voor de ontwikkeling van Leidsche Rijn en wordt mogelijk gemaakt door de overkapping van de A2. In de zone komen minstens 6.700 woningen, bedrijven en parken. In de deelgebieden komen woonwijken met elk een eigen karakter. De centrale zone wordt gefaseerd aangelegd, een groot deel kan pas gebouwd worden als in 2011 de A2 overkapt is. De bouw heeft een doorlooptijd tot 2025.

  Uniek landschap door nieuw maaiveld op A2
  De overkapping van de A2 heeft een hoogte van ongeveer acht meter, waardoor op een heuvel in het landschap een nieuw maaiveld ontstaat. Van de hoogteverschillen wordt op verschillende manieren gebruik gemaakt. Aan de oostzijde loopt het maaiveld af naar het Amsterdam-Rijnkanaal, maar blijft het deels op hoogte om aan te sluiten op de bruggen over het kanaal. Fietsers (en ander verkeer) kunnen zo bijna zonder niveauverschil vanaf de kap de brug op. Aan de westzijde loopt de heuvel onder een flauwe helling af, soms afgewisseld met vlakke stukken.

  Zeven nieuwe deelgebieden
  De Centrale Zone bestaat (naast het centrum) uit zeven deelgebieden.

   Grauwaart (650 á 750 woningen) wordt de overgang tussen het stadse centrum en de rustige woonwijk Het Zand, met centraal in de wijk Park Grauwaart. Overtuin ligt acht meter lager dan het direct aangrenzende centrum en biedt een bijzonder uitzicht over de stad en het Amsterdam-Rijnkanaal. Voor deze wijk wordt gedacht aan een open, groene opzet, bijvoorbeeld met enkele woontorens. Leeuwenstein-noord (zo’n 1.100 woningen) wordt een smalle wijk tussen het kanaal en het park op de overkapping van de A2. Er komt een kindercluster in de wijk. Hogeweide (1250 à 1500 woningen, gezondheidscluster) komt op hoogte te liggen en sluit aan op Parkwijk. Van de bestaande weg Hogeweide blijft het karakteristieke zuidelijke deel bewaard. Rijnvliet (600 à 750 woningen ruime woningen) ten zuiden van de Leidsche Rijn wordt een groene, ruim opgezette wijk met veel water. Zuidelijk in de wijk komt een sportpark, waarin de Utrechtse Rugby Club, tennisvereniging PVDV en voetbalvereniging UTS een nieuwe plek krijgen. Voorn omvat het landgoed Park Voorn, het kantorenpark Voorn en het gebied rond de KPN-centrale. Park Voorn wordt ‘respectvol’ ingepast met een goede overgang tussen park en A2. Strijkviertel is door zijn ligging in de oksel van A2 en A12 een aantrekkelijk gebied voor bedrijven. Er is ruimte voor ongeveer 40 hectare bedrijventerrein. Leeuwenstein-zuid is een achtste potentiële woningbouwlocatie langs het kanaal, tegenover Kanaleneiland. Deze locatie kan eventueel op lange termijn ontwikkeld worden, als asfaltcentrale KWS verplaatst kan worden.

   Bron: Utrecht.nl

   Andere nieuwsberichten

   Jolijn Valk gaat niet voor tweede termijn als BNA-voorzitter

   27 januari, 3:11

   OMA verbouwt museum voor Egyptische oudheden in Turijn

   27 januari, 1:37

   Site Practice en ZUS winnen prijsvraag Fritz District in München

   27 januari, 10:43

   Goirlese ontwerpbureaus nemen intrek in kantoorpand Black Barn

   27 januari, 9:15

   Staatssecretaris na rapport PBL: strengere regels voor kringloopeconomie

   27 januari, 2:30

   Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022

   27 januari, 11:22

   Invoering Omgevingswet opnieuw half jaar uitgesteld

   27 januari, 9:48

   Nieuwe directie en website voor Bureau B+B

   26 januari, 3:36

   Harbers kan stikstofkoop Schiphol nog niet stoppen, partijen boos

   26 januari, 11:50

   Deltacommissaris bepleit sturende rol voor water in bouwplannen

   26 januari, 11:13
   KUBUS | Specialist in BIM-software
   SAPA
   Reynaers Aluminium Nederland
   Jansen
   SAB-profiel bv
   Aliplast Aluminium Systems
   Mosa.
   Hagemeister GmbH & Co. KG
   ALUCOBOND®
   Tarkett BV
   Wicona
   Kawneer
   Grohe Nederland B.V.
   Malaysian Timber Council
   OCS | Office Cabling Systems
   Forster
   VELUX Commercial
   Sempergreen
   EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
   Aluprof Nederland BV
   Intal BV
   Cosentino The Netherlands B.V.
   QbiQ Wall Systems
   Forbo Flooring
   Schüco International KG
   AGC Nederland Holding B.V.
   Cedral
   Sto Isoned bv
   Triflex bv
   Gorter Luiken BV
   Foreco Houtproducten
   Wienerberger B.V.
   Knauf Insulation
   Zoontjens
   DUCO Ventilation & Sun Control
   IsoBouw Systems bv
   YVI Application Family
   Mview+
   Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
   Gira Nederland B.V.
   GEZE Benelux B.V.
   Renson
   Metaglas Groep
   ABB | Busch-Jaeger
   VELUX Nederland B.V.
   Jung | Hateha B.V.
   Knauf Ceiling Solutions B.V.
   Mobilane
   Saint-Gobain Building Glass Benelux
   objectflor
   Boon Edam Nederland B.V.
   Forbo Eurocol Nederland B.V.
   EQUITONE gevelpanelen
   Plastica Groep
   Holonite B.V.
   ISMT B.V.
   FALK® Bouwsystemen
   Serge Ferrari
   Alsecco
   Tata Steel Colorcoat®
   Annuleren
   OK
   Sluiten
   Doorgaan
   Inloggen
   Maak een gratis persoonlijk account aan