Stadshuis Nieuwegein krijgt warme uitstraling

31 augustus 2005, 9:40
Eind 2010 is volgens de huidige planning het ´Stadshuis´ klaar. Daarin vinden het gemeentehuis, de bibliotheek, het maatschappelijk centrum, het centrum voor beel-dende kunst, enkele winkels en een parkeergarage onderdak.

Het college van B&W heeft het plan van aanpak voor het nieuwe ´Stadshuis´ vastgesteld. ´Stadshuis´ (met tussen-s) is een werknaam die wil aangeven dat het gebouw onderdak biedt aan meerdere voorzieningen. Het gebouw komt ongeveer op de plek waar nu de bibliotheek staat en beslaat 22.604 m², verdeeld over twee gebouwen met meerdere verdiepingen. Het krijgt een warme uitstraling en wordt duurzaam gebouwd. Om de dienstverlening aan de Nieuwegeiners te verbeteren, investeert de gemeente veel in ICT in het gemeentehuis. Verder krijgen medewerkers werkplekken die optimaal passen bij de verschillende soorten werk die ze verrichten.

De gemeente laat het Stadshuis zelf bouwen, is eigenaar van het gebouw en ver-huurt delen ervan aan de andere organisaties. Die andere organisaties zijn betrokken bij het maken van de delen van het plan van aanpak die voor hen relevant zijn.

De ´bewoners´ van het Stadshuis
Het nieuwe Stadshuis biedt in 2010 onderdak aan diverse voorzieningen. Nieuwegei-ners vinden er het gemeentehuis en de Stadswinkel. In het maatschappelijk centrum vindt men onder meer een wereldwinkel, een stilteruimte, een vrijwilligerssteunpunt, een jongereninformatiepunt, faciliteiten voor vrijwilligerswerk en een ruimte voor grootschalige non profit bijeenkomsten (bijvoorbeeld jongerenfeesten, benefietacitiviteiten). De bibliotheek in het Stadshuis krijgt ongeveer twee keer zoveel ruimte als in de huidige situatie. Daardoor kan ze bijvoorbeeld een betere ontmoetingsruimte realiseren en heeft ze ruimte voor digitale werkplekken voor haar klanten. In het Centrum voor Beeldende Kunst vindt men de kunstuitleen, informatie over kunstenaars, tentoonstellingen van lokale en hedendaagse kunst en mogelijk worden er cursussen en lezingen gegeven.

Uitstraling nieuw Stadshuis
De buitengevel zal er voor het gehele gebouw hetzelfde uit zien. Al kan bij de verschillende organisaties wel enige nuancering in de uitstraling van de gevel ontstaan. Wat betreft de uitstraling van de buitengevel, de gemeenschappelijke ruimten en het interieur van het gemeentehuis staan in het plan van aanpak onder meer de volgen-de algemene uitgangspunten: het stadshuis krijgt een warme uitstraling, wordt open en transparant, wordt degelijk en duurzaam, en krijgt een uitnodigend karakter. In de buitengevel worden overheersend natuurlijke materialen gebruikt, zoals metselwerk, natuursteen, glas en hout in combinatie met het beheerst toepassen van staal en aluminium. Het kleurgebruik wordt harmonieus en beheerst.

Het binnenplein wordt een verlengde van het buitenplein vóór het Stadshuis. Zo worden bezoekers als het ware het Stadshuis binnengetrokken.

Gemiddeld niveau
Het is de bedoeling een Stadshuis (interieur en exterieur) te realiseren van een kwa-liteit die vergelijkbaar is met het huidige gemeentehuis aan de Martinbaan. Landelijk gezien is dat een gemiddeld niveau. De bestuurlijke ruimtes, de trouwzaal en de raadzaal krijgen een hoger niveau van afwerking, vanwege hun representatieve karakter. De bibliotheek, het maatschappe-lijk centrum en het centrum voor beeldende kunst hebben zelf budgetten waarmee ze het interieur kunnen vormgeven. Ze hebben – binnen de grenzen van dat budget - dus de vrijheid om een eigen afwerkingsniveau van het interieur te kiezen.

Gemeenschappelijk binnenplein
Dat het gemeentehuis met bibliotheek, maatschappelijk centrum en centrum voor beeldende kunst in één pand komt te zitten, levert als voordeel op dat Nieuwegeiners veel maatschappelijke dienstverleners bij elkaar vinden. Het heeft ook voorde-len voor de organisaties zélf. Ze kunnen bepaalde faciliteiten en ruimtes nu delen. Zo gaan ze bijvoorbeeld gezamenlijk een toegang delen, in de vorm van een gemeenschappelijk binnenplein. Van daaruit kunnen bezoekers hun weg vinden naar de verschillende organisaties. Mogelijk krijgt dat binnenplein een stadscafé, waar bezoekers of medewerkers kunnen lunchen of even kunnen wachten.

Duurzaam bouwen hoog in vaandel
In 1998 heeft de gemeente Nieuwegein reeds besloten dat ze (in ieder geval) haar eigen gebouwen op het hoogst haalbare niveau van duurzaam bouwen realiseert. Op het vlak van bijvoorbeeld isolatie, materiaalgebruik, waterverbruik en energieverbruik moet de gemeente aan bepaalde eisen voldoen, waardoor het gebouw zo weinig mogelijk milieubelastend is. Dit hoge ambitieniveau wordt voor het hele gebouw toegepast, dus ook voor de delen waar de andere organisaties huizen.

Toegankelijk gebouw
De toegankelijkheid van het gebouw voor minder validen is een belangrijk aan-dachtspunt. Het Platform Gehandicapten en Chronisch Zieken Nieuwegein is dan ook betrokken bij het programma van eisen. Een goede toegankelijkheid heeft onder meer gevolgen voor de toegang tot het gebouw, de bestrating van het plein vóór het gebouw, (de grootte van) de liften, de wachtruimten, raadzaal, trouwzaal, toiletten en de Stadswinkel.

ICT en ´werkplekken op maat´
De gemeente wil de dienstverlening aan de Nieuwegeiners verbeteren. De ambitie is, om in 2010 alles wat digitaal kán worden afgehandeld, ook echt digitaal af te handelen. Of Nieuwegeiners nu zelf via www.nieuwegein.nl of via de telefoon of het loket een product aanvragen: de verwerking zal steeds op dezelfde snelle digitale wijze gebeuren. Op de site kunnen de aanvragers volgen hoe het staat met de afhandeling. Deze ambities stellen hoge eisen aan de informatie- en communicatietechnologie (ICT) in het nieuwe gemeentehuis. De medewerkers krijgen in het gemeentehuis ´werkplekken op maat´. Dat houdt in dat ze verschillende soorten werkplekken krijgen, die passen bij het soort werk dat ze op dat moment doen (bijvoorbeeld: geconcentreerd werken, vergaderen, informeel overleg). Veel medewerkers hebben dan niet langer één vaste werkplek. Wél werken ze met directe collega´s in een eigen zone van het gemeentehuis.

Kosten
De kosten van het Stadshuis zijn grofweg berekend via landelijke normen. Op grond van deze algemene berekening ziet het ernaar uit dat het Stadshuis ruim 43,5 miljoen euro gaat kosten. Dat wijkt maar weinig af van het gereserveerde budget. Een reëel beeld van de kosten van het Stadshuis en alle onderdelen daarbinnen, ontstaat nadat de nog te kiezen architect aan de slag gaat met de uitwerking van het plan van aanpak en het programma van eisen.

Bron: gemeente Nieuwegein

Andere nieuwsberichten

Gevel als 'zonnewijzer' voor pand horlogemaker en juwelier

18 minuten geleden

Belgisch-Brits team ontwerpt nieuwe vleugel Design Museum Gent

Vandaag, 11:15

Opinie: Een Tweede Nota twee-punt-nul graag

Vandaag, 09:30

Nieuwe grote architectuurprijs kiest Junya Ishigami als eerste winnaar

Gisteren, 16:31

Ook hoofdtribune AZ-stadion krijgt nieuw dak

Vandaag, 09:44

13.000 nieuwe woningen in kantoren en scholen

Vandaag, 09:23

GGD: gezondheidsrisico's door klimaatregels

Gisteren, 09:06

Workthere: fun-factor werkplek minder belangrijk

21 oktober, 11:51

'Centrum Veilig Wonen kwam afspraken niet na'

21 oktober, 10:08

Ook bouwers in actie tegen stikstofaanpak

21 oktober, 9:39
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Bekijk ook eens de vernieuwde website van ons zusterbedrijf Archello
Ga naar Archello
Nee, bedankt