Minder woningen verkocht, met name populariteit nieuwbouw tanende

17 januari 2023, 10:19
Het aantal nieuwbouwwoningen dat van juli tot en met september werd verkocht ligt een derde lager dan een jaar eerder. Dat is de grootste daling sinds het begin van de meting in 2015, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op basis van eigen cijfers en die van het Kadaster en het Europese statistiekbureau Eurostat. Ook het aantal verkochte bestaande woningen daalde.

In totaal werden ruim 5000 nieuwbouwkoopwoningen verkocht in het derde kwartaal van vorig jaar. Een jaar eerder waren dat er nog zo’n 8000. Tegelijkertijd steeg de prijs van een nieuwe woning in een jaar tijd met gemiddeld 13,7 procent tot bijna 474.000 euro. Dat is wel minder dan in het tweede kwartaal van 2022, toen de gemiddelde prijs voor het eerst boven een half miljoen uitkwam.

Daarnaast werden 6,4 procent minder bestaande woningen verkocht in het derde kwartaal, in totaal ruim 50.000. Van april tot en met juni bedroeg die daling nog 10,2 procent. De prijs van een bestaande woning steeg in een jaar tijd met gemiddeld 11,9 procent, waarbij het CBS een afvlakking ziet. Zo steeg de prijs in het tweede kwartaal van vorig jaar nog met 18,4 procent op jaarbasis.

In de Europese Unie zijn er elf landen waar de prijzen van koopwoningen harder stijgen dan in Nederland. De grootste stijgingen waren volgens het CBS te zien in Estland (24,2 procent), Hongarije (21 procent) en Litouwen (19,3 procent). Alleen in Denemarken werden woningen goedkoper.

Concurrentie op woningmarkt gehalveerd
Huizenverkoopsite Funda meldt dat de concurrentie op de woningmarkt vorig jaar is gehalveerd. Het vertrouwen van kopers is door de afgenomen concurrentie dan ook flink gestegen.

Tekenend voor de afgenomen concurrentie is dat er per te koop aangeboden huis minder contactaanvragen binnenkwamen. Dat kan bijvoorbeeld een vraag om meer informatie zijn of een verzoek tot bezichtiging. Daarvan kregen makelaars er begin vorig jaar gemiddeld twaalf per woning, maar in het laatste kwartaal waren dat er nog zes.

De gemiddelde concurrentie per woning daalde in alle provincies, maar was het laagst in Zeeland en Noord-Brabant. In de Randstad blijft de concurrentie relatief hoog, maar in het vierde kwartaal was de woningmarkt in Groningen het krapst. Bovendien is er landelijk meer concurrentie voor woningen die duurder zijn dan vier ton dan voor goedkopere huizen.

Funda concludeert dat de kanteling van eerst een nieuwe woning kopen en dan de oude verkopen, naar eerst de bestaande woning verkopen en dan pas een nieuwe kopen, is doorgezet in de laatste drie maanden. “Er lijkt een einde te zijn gekomen aan de oververhitting op de woningmarkt”, stelt het platform. Toch zijn er nog altijd meer kopers dan verkopers actief, plaatst Funda daar meteen als kanttekening bij.

Niet eenduidig
De reacties op de afkoelende woningmarkt zijn niet eenduidig, merkt Funda-topman Joost Dop op. “Het vertrouwen onder kopers stijgt, maar ze blijven nog afwachtend terwijl het vertrouwen onder verkopers daalt. Deze ambivalentie past bij de grote onzekerheden van dit moment, met een flinke druk op de economie, hoge inflatie, stijgende rente en energieprijzen die door het dak gaan.” Tegelijkertijd zijn er daardoor meer kansen voor kopers die nu wel willen doorpakken.

Consumenten denken volgens Dop dat de ingezette afkoeling van de huizenmarkt verder doorzet. Een kwart van de ondervraagden denkt dat de markt gunstig blijft voor verkopers, ook over een halfjaar nog.

Bron: ANP
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Den Haag deelt ontwikkelvisie voor gebied rond centraal station

1 uur geleden

DGBC publiceert whitepaper circulair ontwerpen op CO2-uitstoot

2 uur geleden

NOAHH presenteert opgeleverde Villa Vaartjes in Almere Oosterwold

2 uur geleden

MIX architectuur transformeert gedateerd kantoorpand tot groene woonomgeving

3 uur geleden

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

4 uur geleden

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

Gisteren, 14:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

Gisteren, 13:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

Gisteren, 10:01

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan