The Natural Pavilion, Almere, DP6 architectuurstudio
Copyright: Scagliolabrakkee
Robin Wood, gepland op IJburg Amsterdam, ontworpen door Marc Koehler Architects en ANA Architects
Copyright: Beauty & The Bit
Jaaroverzicht 2022: groeiende interesse in modulair bouwen
De afgelopen jaren zien we een groeiende belangstelling voor en een toenemend vertrouwen in bouwen in hout, een ontwikkeling die samen op lijkt te gaan met de interesse in modulaire bouw. Modulair bouwen in hout heeft een flink aantal voordelen, waaronder duurzaamheid in meerdere opzichten en een grote snelheid van bouwen. Dat is zeker op dit moment een aantrekkelijke gedachte.
De vraag naar woningen en studentenhuisvesting is groot en acuut, maar ook moet snel opvang voor vluchtelingen worden gerealiseerd. Studio Selva werkt momenteel aan een groot aantal projecten, die onder andere zijn bedoeld voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het bureau werkt daarbij met verschillende modulaire bouwsystemen, zoals Daiwa, Ursem en Nezzt. De Meeuw, fabrikant van laatstgenoemde systeem, kreeg zelf dit jaar opdracht om 500 tijdelijke woningen in de Nijmeegse gebiedsontwikkeling Winkelsteeg neer te zetten. De gemeente hoopt zo jonge starters, studenten en spoedzoekers snel aan een woning te helpen.
Projectontwikkelaar en bouwer VORM introduceerde dit jaar een nieuwe houten woonmodule, de Optopper, om snel en in grote aantallen woningen te realiseren en plaatsen. De modulaire woning is ontwikkeld in samenwerking met onder andere Burton Hamfelt Urban Architecture en is vooral bedoeld om te installeren op daken van bestaand vastgoed. Een Optopper zou in een dag op het dak moeten kunnen staan.

Architectenbureau SeARCH ontwikkelde al eerder samen met aannemer-producent De Groot Vroomshoop een bouwconcept met houtmodules. Was de directe aanleiding voor SeARCH destijds – in 2018 – de opgave om in korte tijd een duurzaam gebouw voor een basisschool neer te zetten, volgens het architectenbureau en de producent biedt het concept met houtmodules veel breder mogelijkheden voor snel, duurzaam en betaalbaar bouwen. SeARCH en De Groot Vroomshoop sloten dit jaar een overeenkomst om hun bouwsysteem verder uit te werken voor grootschalige toepassing.
Modulair bouwen gaat veelal een flinke stap verder dan prefab-bouwen; het betreft geen onderdelen die kant-en-klaar worden aangeleverd op de bouwplaats, maar ‘complete’ eenheden – zelfs inclusief natte cellen, meterkasten, ramen en deuren is mogelijk. Juist bij houtbouw past het geïndustrialiseerde modulaire bouwen heel goed, legden meerdere sprekers uit tijdens het symposium dat Architectenweb in april over dit onderwerp organiseerde.

Aangezien onderdelen voor een houten gebouw al bij voorkeur in een werkplaats worden gezaagd en gefreesd, en de machines daarbij liefst worden aangestuurd vanuit digitale ontwerptekeningen, is het nog maar een kleine stap naar het bouwen van complete modules. Bij het symposium, dat Architectenweb organiseerde in samenwerking met Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, kwam tevens naar voren dat modulair bouwen niet altijd met complete eenheden of units, maar ook met gelaagde elementen mogelijk is. De woningen worden dan als een ‘flatpack’ op de bouwplaats geleverd, dat scheelt veel ‘lucht’ bij het vervoer. Inbo is met het oog op toepassing van flatpacks een samenwerking aangegeaan met technologiebedrijf Treetek. Een andere partij die met gelaagde vlakke elementen wil werken voor appartementenbouw in Nederland is Fletts.

De units danwel de vlakke elementen kunnen waterdicht op de bouwplaats worden afgeleverd, waar nog ‘slechts’ de montage en eventuele afwerking plaatsvindt.
Modulair bouwen in hout vraagt specifieke kennis. Vooral bij de stapeling van appartementen is het beperken van geluidsoverdracht een uitdaging, maar inmiddels is er een aantal bouwsystemen met innovatieve oplossingen. Bij de ontwikkeling kijken partijen met interesse naar wat in landen met langere ervaring, zoals Scandinavische en Duitstalige landen, al is bedacht.
Naast de bouwsnelheid en kwaliteit biedt modulair bouwen in hout meerdere duurzame voordelen. Tijdens de groei nemen bomen CO2 op en zolang dat hout niet vergaat of wordt verbrand ligt die CO2 opgeslagen. Daarnaast is hout een biobased, hernieuwbare grondstof. Het modulaire bouwen biedt daarbij de voordelen dat de onderdelen losmaakbaar, verplaatsbaar en herbruikbaar zijn.

Precies duurzaamheid, losmaakbaarheid en circulariteit waren voor het kantoorgebouw ’t Centrum bij onze zuiderburen reden om een hoge mate van modulair bouwen toe te passen.
Het gebouw in Westerlo is gerealiseerd in opdracht van Kamp C, het Antwerps provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw. Kamp C en het betrokken architectenbureau, West Architectuur, hebben nu beide in ’t Centrum hun onderkomen. Het gebouw is volledig circulair.

De afgelopen Floriade in Almere wilde een showcase van duurzaamheid bieden. Begrippen als ‘biobased’ en ‘modulair’ waren op een flink aantal projecten van toepassing. Eén van de geslaagdste voorbeelden was waarschijnlijk The Natural Pavilion, ontworpen door DP6 architectuurstudio.
Een nieuwe ontwikkeling in modulair bouwen komt mogelijk ook vanuit het 3D-betonprinten. De onderneming CyBe maakte vorige maand nog bekend dat ze in Eindhoven een appartementencomplex van vier verdiepingen bouwen met geprinte modules. Die worden compleet en afgewerkt afgeleverd op het terrein van Living Lab 040, waar het complex wordt opgebouwd. Ook bij deze bouw met 3D-geprinte modules zouden snelheid (in realisatie) en betaalbaarheid (voor de bewoners) belangrijke voordelen zijn.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan