Design bouwerf-afscheiding EMC Rotterdam

28 juni 2005, 16:47
Het Erasmus Medisch Centrum, het voormalige Dijkzigt ziekenhuis in Rotterdam staat aan de vooravond van een ingrijpende en langdurige verbouwing. Gezien de centraal gelegen locatie in het centrum van de stad en de periode van de verbouwing die minstens 10 jaar gaat duren, heeft het ziekenhuis ervoor gekozen om af te zien van een standaard bouwerf-afscheiding en deze door een architect te laten ontwerpen.

Uit een voorselectie van architecten is gekozen voor het ontwerp van Jamie van Lede van het Rotterdamse architectenbureau Schildpad en Vrienden, die een plan indiende dat bestaat uit een honderdtal modules van houten lamellen. Door deze modules telkens te draaien en te spiegelen ontstaat een complex patroon dat over de volle lengte van 300 meter telkens van uiterlijk verandert. Dit ontwerp was het directe gevolg van de wens van het Erasmus MC om een bepaalde transparantie te behouden zodat omwonenden en bezoekers een blik op de voortgang van het bouwproces konden krijgen. Wie langs de afscheiding loopt ervaart het alsmaar veranderende lijnenspel van de modules, wie er recht voor gaat staan krijgt een goed beeld van de voortgang van de werkzaamheden. Bovendien maakt het gebrek aan een ononderbroken vlak het minder aantrekkelijk om graffiti aan te brengen. Gezien de tijdelijke aard van het bouwwerk en de hoeveelheid hout die erin verwerkt zal worden werd door de architect gekozen voor FSC hout (Forest Stewardship Council) afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Bovendien werd gekozen voor vrij eenvoudig vurenhout dat door een proces van veredeling zonder chemicaliën, het zogenaamde platoniseren, bestand is gemaakt tegen de weersomstandigheden om zo de hele duur van de renovatie te doorstaan. De afscheiding zal rond het najaar 2006 worden geplaatst.

Trefwoorden

afscheiding ziekenhuis

Andere nieuwsberichten

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

Gisteren, 14:43

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

Gisteren, 14:43

Duurzaam paviljoen met 'all-electric' restaurant op vliegbasis Soesterberg

Gisteren, 14:20

Woongebouw vervangt kantoorgebouw De Utrecht aan Coolsingel

Gisteren, 13:03

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

Gisteren, 09:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

Gisteren, 09:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

9 juli, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

9 juli, 9:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

8 juli, 4:37
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan