HVDN Architecten wint VKG architectuurprijs

16 juni 2005, 15:47
“We wilden vooral uitgaan van de kwaliteiten van kunststof”

De Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG) heeft donderdag 9 juni jl. de prijswinnaars van de VKG Architectuurprijsvraag 2005 bekendgemaakt. Tijdens het 25 jarig jubileumfeest van de VKG in fort St. Gertrudis in Geertruidenberg heeft de directeur van de VKG en tevens voorzitter van de jury, de heer A.J. Zegelaar, onder grote belangstelling de prijzen uitgereikt.
De op de Internationale Bouwbeurs gelanceerde ideeënprijsvraag met als titel “Wel eens uitgedaagd door een kunststof kozijn?” had als doel aandacht te vestigen op het kunststof kozijn als serieus alternatief voor andere kozijnmaterialen. De opdracht luidde het ontwerpen van een woontoren van twintig lagen, waarin nadrukkelijk aandacht werd gevraagd voor de toepassing van kunststof kozijnen, ramen en deuren. Een deskundige jury heeft het ontwerp ‘Plastic Fantastic’ van HVDN architecten unaniem als winnaar van de VKG Architectuurprijs 2005 uitgeroepen. Deeerste prijs leverde naast de titel ook een geldbedrag op van € 10.000. Architectuurprijs 2005

Tijdens de prijsuitreiking gaf de heer Zegelaar aan dat samenwerking tussen de industrie en de architectuurbranche van groot belang is voor het bereiken van hoge kwaliteit op het gebied van productie, montage en esthetica. In het programma van eisen werd ook de visie van de ontwerper op het kunststof gevelelement van de toekomst gevraagd. Onder de 26 intekenaars waren verrassende ontwerpen, zoals die van de drie prijswinnaars. Een vierde ontwerp kreeg een eervolle vermelding.

Jury
De jury was samengesteld uit de architecten J.D. Peereboom Voller van JDPV uit Den Haag en H.J. Duijzer van HM Architecten uit Amsterdam en de redacteur van De Architect, de heer P van der Putt. De heer Zegelaar heeft als initiator en organisator van deze eerste VKG Architectuurprijs de rol van niet-stemmend voorzitter op zich genomen. Van de 26 intekenaars werden uiteindelijk 17 ontwerpen ingediend. De jury heeft de ingezonden ontwerpen afzonderlijk beoordeeld en unaniem gekozen voor het architectonisch ontwerp van HVDN architecten uit Amsterdam.

Juryrapport
In het juryrapport werd het winnende ontwerp met het toepasselijke motto ‘Plastic Fantastic’ vooral geprezen om de grote aandacht voor het hoofdthema, kunststof gevelelementen en de eigenschappen van het materiaal kunststof. “In plaats van imitatie is hier uitgegaan van de eigen kwaliteiten van het materiaal. Prefabricatie, flexibiliteit in vorm en productie zijn de uitgangspunten geworden voor de toepassing van kunststof. Het ontwerp straalt een sympathieke eenvoud uit, wat wordt versterkt door de mooie lay-out van de ontwerppanelen.

Door de beperking van vijf hoofdvormen is er een prachtige ritmering in de gevel ontstaan. Het ontwerp daagt uit tot verdere technische uitwerking”, aldus de jury.

In antwoord op het juryrapport gaven beide architecten, Vincent van der Klei en Stijn de Jongh, tijdens de prijsuitreiking aan dat ze vooral hadden ingezet op de eigenheid van het materiaal. “We wilden vooral uitgaan van de kwaliteiten van kunststof. Dan kom je tot deze vernieuwende ideeën”.

Prijswinnaars
Het totale prijzengeld bedroeg € 17.500. Naast de hoofdprijs van € 10.000 voor HVDN architecten werd de tweede prijs en een bedrag van € 5.000 uitgereikt aan Jan Willem Baijense en Pieter Lievense uit Amsterdam voor het ontwerp ‘Yebo’. De derde prijs, een bedrag van € 2.500, ging naar Jeroen Lange, Bas van den Broeck en Maarten Innemee van Studioschaeffer Architecten uit Rotterdam met het ontwerp ‘Nieuwe Standaard Profielen’. Naast de drie prijswinnaars was er een eervolle vermelding voor het ontwerp Q008 van Ramon Knoester van Bateman Architecture Rotterdam.

De inzendingen en het juryrapport zijn binnenkort te vinden op www.vkgkozijn.nl.

Trefwoorden

kunststof

Andere nieuwsberichten

Ingetogen woning als rustpunt aan de bosrand

1 uur geleden

Groen licht voor eerste blok ZOHO Rotterdam

3 uur geleden

Een horecagelegenheid met een restaurant per dagdeel

Gisteren, 17:48

Verdwenen deel Harderwijkse stadsmuur weer zichtbaar gemaakt

Gisteren, 15:47

Haagse Woonprijs 2022 toegekend aan Leyhof

38 minuten geleden

ABN AMRO: vastgoedwaarden kantoren en woningen dalen

Vandaag, 10:10

Liander breidt elektriciteitsnet Gelderland en Noord-Holland uit

Gisteren, 13:34

Kennisinstituut: nauwelijks minder autoverkeer bij goedkoper ov

Gisteren, 09:24

Reuters: Chinese centrale bank schiet vastgoedsector te hulp

25 november, 3:29

Groningen krijgt eind 2027 naar verwachting waterstoftrein

25 november, 10:01
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan