Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: diederendirrix
Copyright: diederendirrix
Copyright: diederendirrix
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: Mitchell van Eijk
Copyright: diederendirrix
Copyright: diederendirrix
Copyright: diederendirrix

Uitbreiding geeft poppodium Nieuwe Nor prominentere uitstraling

20 juni, 14:55
In Heerlen is dit voorjaar de uitbreiding van poppodium De Nieuwe Nor geopend. De nieuwbouw, die is ontworpen door diederendirrix, bevat de nieuwe hoofdentree en grote zaal. Het volume sluit aan op het bestaande karakter van de omgeving, maar voegt ook een eigentijds accent toe.

Met de uitbreiding is de capaciteit van De Nieuwe Nor fors verhoogd van 300 in de bestaande zaal naar 1.200 concertbezoekers met de nieuwe zaal erbij. De locatie van de nieuwbouw heeft een rijke geschiedenis, meldt diederendirrix.  De ruimtelijke structuur van de straat  dateert uit de Middeleeuwen en volgt de loop van de voormalige stadsgracht.

Het bestaande pand van de Nieuwe Nor, een voormalige ijzerhandel en constructiewerkplaats, is rijk geornamenteerde en stamt uit de gloriejaren van de mijnindustrie. Twee naastgelegen panden zijn gesloopt om ruimte te maken voor de uitbreiding van het poppodium, die zich qua maat en opbouw binnen de bestaande bebouwing voegt, maar zich qua uitstraling onderscheidt.

Met zijn roestbruine gevel en grote glaspartijen ter plaatse van de entree en de verkeersruimten op de verdieping geeft de uitbreiding De Nieuwe Nor een prominentere aanwezigheid dan voorheen. ’s Avonds is ook de levendigheid in het gebouw duidelijk zichtbaar vanaf de straat. Minder prominent, maar wel zichtbaar, is ook de logistieke ingang die is opgenomen in de voorgevel.

De nieuwe hoofdentree verbindt niet alleen de oud- en nieuwbouw met elkaar, maar regisseert ook de heldere routing door het gebouw naar beide zalen en het café, meldt diederendirrix. Het gebouw is zodanig ingericht dat bezoekers op vanzelfsprekende wijze hun weg vinden. Via trappen bereiken de concertgangers in een vloeiende lijn de verschillende foyerruimtes voor de grote zaal en de twee balkons. Een strategisch geplaatste lift doet eveneens alle vloerniveaus aan.

Goede zichtlijnen
In het ontwerp voor de grote zaal is ingezet op goede zichtlijnen en een optimale interactie tussen de artiesten en het publiek. Om deze reden, maar ook uit overwegingen omwille van de akoestiek, is de zaal breed en niet diep. De grote balkons lopen langs zowel de zij- als achterwanden van de gehele zaal. Door middel van kleine verhogingen kan hier ook voor zittend publiek een prettige opstelling worden gemaakt met perfect zicht op het podium.

Qua logistiek voorziet het ontwerp vooral in effectiviteit en efficiëntie. De ruimten zijn zo georganiseerd dat de spullen vanuit de bus eenvoudig en snel gebruiksklaar zijn op het podium. De vrachtwagen staat veilig, droog en afgeschermd tijdens het laden en lossen. De kleedkamers zijn goed uitgerust en hebben een goede ruimtelijke relatie met het podium, aldus diederendirrix.

Andere nieuwsberichten

Zes lessen rond ‘Gestapeld wonen voor gezinnen’

Gisteren, 17:22

Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagen geselecteerd voor vernieuwing Centrale Bibliotheek in Rotterdam

Gisteren, 16:43

Drie panden samengevoegd tot nieuw hoofdkantoor Lieven de Key

Gisteren, 09:01

Ensemble van ontvangstpaviljoens voor Brabantse natuurbegraafplaats

24 juni, 1:38

Nederland proeftuin in groot Europees onderzoek naar slim laden

Gisteren, 17:04

Gelderland gaat woningbouwplan voor Gelderse Vallei overdoen

Gisteren, 09:38

Lichtkunstfestival GLOW in teken van thema 'urban skin'

24 juni, 2:26

Onderzoek: woningcorporaties worstelen met oplopende bouwkosten

24 juni, 10:18

Steeds minder vogels in stedelijke gebieden

24 juni, 9:41

Online sessie over ruimte voor lopen in de stad

23 juni, 1:26
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan