Joost Ector
Copyright: Maarten van Haaff
Joost Ector
Copyright: Maarten van Haaff

Op blote knieën naar Groningen

5 april 2022, 9:00
Laat ik het kort houden, want de situatie is tamelijk eenvoudig. Nederland kocht de afgelopen jaren voor miljarden euro’s aan Russisch gas. Door dat te doen hebben we meebetaald aan legers en wapentuig waarmee een gestoorde dictator momenteel in een buurland steden verwoest en onschuldige mensen afslacht. Dat was fout. Maar dat we, terwijl we weten wat we inmiddels weten, voorlopig gewoon zullen doorgaan met het spekken van de Russische oorlogskas is onvergeeflijk.

Dat onze overheid in paginagrote advertenties met misplaatste daadkracht aankondigt de thermostaat in overheidsgebouwen twee graden lager te zetten en ons allemaal oproept om iets soortgelijks te doen, is beschamend. Met het gebruikelijk schijnheilige met-z’n-allen-de-schouders-eronder-toontje wordt uitgelegd dat dit niet alleen scheelt in de portemonnee (oplettendheid lezer gegarandeerd) én goed is voor het milieu, maar dat we ons daarmee ook ‘minder afhankelijk’ maken van Russisch gas. Hoe ondraaglijk hypocriet.

Onze regering zou in plaats daarvan vanuit Den Haag op blote knieën naar Groningen moeten kruipen met een smeekbede en een belofte. De smeekbede zou een tweeledige moeten zijn. Allereerst moet vergiffenis worden gevraagd voor de schandalige manier waarop de slachtoffers van aardbevingsschade tot nu toe behandeld zijn. Er moet spijt worden betuigd voor het feit dat deze mensen jarenlang in onzekerheid moesten afwachten (of zelfs nog steeds) of die schamele Gamma-tegoedbon ze zou worden gegund.

Vervolgens moeten we de Groningers smeken om de heldenrol te vervullen die nu voor ze is weggelegd, door toe te willen staan dat wie écht nog niet zonder kan, voorlopig kan rekenen op gas uit Groningen. En vanzelfsprekend hoort daar een grote belofte bij: we zullen jullie daarvoor rijkelijk belonen en jullie veiligheid garanderen.

Aardbevingsbestendig bouwen is tenslotte geen tovenarij, weet ik uit ervaring. Wat kan in Tokyo en San Francisco, kan ook in Loppersum. In het Groningenveld resteert volgens betrouwbare schattingen momenteel nog zo’n 470 miljard kuub gas, ofwel (tegen huidige consumentenprijzen) voor een slordige biljoen euro. Laten we er nou eens voorzichtig van uitgaan dat de helft daarvan daadwerkelijke opbrengsten zijn (en geen belastingen en transport-, opslag- of andere kosten), dan durf ik te beloven dat we al aan een fractie van dat bedrag genoeg hebben om Groningen niet alleen veilig te maken, maar ook extreem duurzaam, bereikbaar en aantrekkelijker dan ooit.

Het Dagblad van het Noorden peilde alvast de mening van de Groningers. Zelfs zonder deze toezeggingen, maar gewoon om het Kremlin de voet dwars te zetten, verklaarde al drieëntachtig (!) procent zich bereid om de gaskraan opnieuw te openen.

Waarom het desondanks niet zo zal gaan? Omdat we opnieuw tevergeefs zullen wachten op moreel leiderschap vanuit de Trêveszaal. Voor de Haagse camera’s zullen wollige politieke redeneringen klinken, vol van woorden als verplichtingen, provocatie, onhaalbaar, contractbreuk, onuitvoerbaar, procedures, Europa, moeilijk, en we doen al héél veel. Flauwekul waar je niks mee wint, behalve tijd. Het voorjaar komt eraan, daarna de WK. Tegen de winter zien we wel weer verder. Misschien nog een graadje verder omlaag.

Arm Oekraïne.


Joost Ector is architect-directeur van Ector Hoogstad Architecten. Voor Architectenweb schrijft Joost Ector iedere maand een column, waarin hij ontwikkelingen die van invloed zijn op het architectenvak van duiding voorziet.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Winnaars Dutch Design Awards 2023 bekend

55 minuten geleden

Nominaties Zorggebouw van het Jaar 2023 bekend

3 uur geleden

Benthem Crouwel wint prijsvraag voor herontwikkeling deel Praags plein

22 september, 3:41

'Reis naar Nieuw Zeeland' beloond met tweede Eo Wijers-regioprijs

22 september, 2:32

Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

1 uur geleden

Hoogleraar: verbeter luchtkwaliteit snel om burgers te beschermen

2 uur geleden

Kadaster ziet dit jaar flink minder nieuwe hypotheken

22 september, 9:58

Erfgoedvereniging in hoger beroep na besluit renovatie Amsterdam Museum

22 september, 9:17

Amsterdam neemt extra maatregelen wegens achterblijven woningbouw

21 september, 2:21

Vastgoedbedrijf Certitudo valt om na problemen bij projecten

21 september, 9:40
Joost EctorArchitect
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan