Copyright: Beauty & The Bit
Copyright: Beauty & The Bit
Copyright: Beauty & The Bit
Copyright: Beauty & The Bit
Copyright: Beauty & The Bit
Copyright: Beauty & The Bit
Copyright: Beauty & The Bit
Copyright: Beauty & The Bit
Programma
Copyright: OZ Architects en LAP Landscape & Urban Design
Copyright: Beauty & The Bit
Copyright: Beauty & The Bit
Copyright: Beauty & The Bit
Copyright: Beauty & The Bit
Copyright: Beauty & The Bit
Copyright: Beauty & The Bit
Copyright: Beauty & The Bit
Copyright: Beauty & The Bit
Programma
Copyright: OZ Architects en LAP Landscape & Urban Design

Winnend ontwerp voor ontwikkeling in spoorzone Zwolle door LAP en OZ

4 april 2022, 12:50
OZ en LAP Landscape & Urban Design hebben het winnende ontwerp gemaakt voor de herontwikkeling van de Hanzebadlocatie in de spoorzone van Zwolle. Het plan Gildenhof omvat 242 woningen in een stedelijk landschap, dat is geïnspireerd op de kenmerkende Zwolse IJsseldelta.

De gemeente Zwolle wil de spoorzone in de stad de komende jaren transformeren in een gebied met een mix van bedrijven, onderwijs, cultuur en woningen. De herontwikkeling van de Hanzebadlocatie is één van de eerste projecten in het gebied. Het team van ontwikkelcombinatie Trebbe-Dura Vermeer, OZ en LAP Landscape & Urban Design is aangewezen als winnaar van de tender.

Plan het Gildenhof
Het plangebied beslaat zo’n 2,2 hectare en ligt op loopafstand van het station, te midden van kantoorgebouwen en woningen. De uitvraag van de gemeente was om circa 200 duurzame huur- en koopwoningen te realiseren, waarvan 50 in het sociale segment. Verder wenste de gemeente maximaal 4.000 m2 overig programma.

Het plan Gildenhof voegt 242 woningen, naar ontwerp van OZ, toe. Het landschapsontwerp is van LAP. OZ en LAP zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig concept. De inrichting van het Gildenhof moet wandelen, fietsen en openbaar vervoer tot de vanzelfsprekendste manier van verplaatsen maken.

Vrijstaande blokken
De bestaande blauwe Lensbrug, een rijksmonument, is een bijzonder object in het gebied. Het verbindt voor voetgangers de locatie met Assendorp en de binnenstad. Op deze plek begint het Gildenpark, dat samen met het aansluitende Koggepark de groene ruggengraat van de spoorzone gaat vormen. Het ontwerp plaatst de gebouwen als een familie van vrijstaande blokken in een groen stadspark.

Het diverse programma toont zich in de uiteenlopende architectuur van de gebouwen, waarbij zowel vormgeving als schaal is afgestemd op de omgeving. Zo sluiten gebouwen aan de noordelijke zijde van het gebied aan op de gebouwschaal langs het spoor; aan de zuidelijke zijde is de schaal kleiner om te passen bij de Stockholmstraat.

Verschillende biotopen
Het landschap is geïnspireerd op de typisch Zwolse IJsseldelta, die zich kenmerkt door uiterwaarden als waterbuffers, met weelderige graslanden, een rijke ecologie, hoogteverschillen en bijgevolg verschillende habitats. In het park grenst een brede waterbuffer aan de nieuwe watergang, die rijk is aan beplanting. Voorts voorziet het plan in plekken met ruig, bloemrijk grasland en twee dektuinen met vaste planten. Centraal in het plan ligt gazongras in de openbare ruimte.

Door het inzaaien met inheemse kruiden ontstaat hier niet alleen een natuurlijke woonomgeving voor mensen, maar zeker ook voor dieren en insecten, stelt LAP. In combinatie met de plasdrasoever langs de watergang moet hier een interessante schakeling van biotopen ontstaan.

Beweging en ontspanning
Het Gildenpark moet verder fungeren als verbinder op gebieds-, buurt- en generatieniveau, aldus de architecten. Het plan voorziet in natuurspeelplekken aan het water, een mini-openluchttheater, een gedeelde moestuin, een groot formaat picknicktafel en “voldoende ruimte onder de bomen om bijvoorbeeld te picknicken”.

Een fitnesstrack en andere voorzieningen moeten gezond gedrag stimuleren. Het park krijgt een natuurlijke loop- en fietsroute naar het station voor de gebruikers van de kantoren. “Een extra brug over het water maakt een ommetje mogelijk voor iedereen die in de buurt woont of werkt”, vertellen de architecten.

Plekken voor ontmoeting
Ontmoeten is een belangrijk uitgangspunt binnen het Gildenhof. Daartoe biedt het plan collectieve plekken, zoals het Gildenpaviljoen en het Gildenhuis. Het Gildenpaviljoen komt in het hart van het park te liggen, wordt gerealiseerd met circulaire insteek en is de ‘plaatsmaker’ gedurende het ontwikkeltraject. Ook daarna vormt het pand het podium voor ontmoeting.

De Kas ligt centraal in het Gildenhof en biedt de centrale toegang tot de parkeergarage. Daarnaast kan hier collectief tuingereedschap voor de moestuin worden bewaard.

Het Gildenhuis komt te liggen tussen de spoorbrug en het Gildenhof; het moet levendigheid en verbinding in dit deel van de spoorzone. Het biedt plaats aan mogelijkheden voor ontmoeting en een collectief van ondernemers – “de gilden van vandaag”, aldus LAP en OZ – met de dagelijkse voorzieningen voor de buurt.

Voortgang
De gunning door de gemeente betekent het startschot voor de verdere ontwikkeling. De bouw start naar verwachting eind 2023. 

Andere nieuwsberichten

MindLabs in Tilburgse Spoorzone officieel geopend

Vandaag, 15:08

Pleinen van kunstenaar Sol LeWitt in Amsterdam weer schoon

Vandaag, 12:10

Houten wegensteunpunt Coenecoop geopend

Vandaag, 09:13

Office Winhov – genomineerd voor prijs Architect van het Jaar 2023

Vandaag, 09:00

Woonbond blij dat Kamer winstbelasting corporaties wil afschaffen

Vandaag, 16:31

Schiphol heeft weer vergunning om stikstof uit te stoten

Vandaag, 15:48

CPB: woningbeleggers profiteerden van strengere leennormen

Gisteren, 12:15

Testcentrum voor hyperloops in Veendam gaat officieel beginnen

Gisteren, 11:35

Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

25 september, 10:38

Hoogleraar: verbeter luchtkwaliteit snel om burgers te beschermen

25 september, 9:51
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan