Copyright: Forbo Eurocol
Copyright: Forbo Eurocol

50 jaar (Forbo) Eurocol in Nederland

17 maart, 9:18
De in Wormerveer gevestigde onderneming Eurocol – tegenwoordig Forbo Eurocol – bestaat vijftig jaar. In september organiseert het bedrijf diverse festiviteiten rond dit jubileum, met in de aanloop ernaartoe terugblikken op de vele mijlpalen, waarmee het merk Eurocol uitgroeide tot marktleider, zo laat het weten.

Tot 1972 was de ontwikkelings- en productieafdeling van linoleumlijm onderdeel van de N.V. Nederlandsche Linoleumfabriek in Krommenie. Deze fabriek, het huidige Forbo Flooring, stelde net zulke hoge eisen aan de lijm als aan het linoleum en daarom vonden volgens de onderneming deze lijmen gretig aftrek bij woning- en projectinrichters; de lijmafdeling groeide gestaag.

Ook tegellijm
Die ontwikkeling kreeg een extra impuls toen men in Krommenie ook tegellijm ging ontwikkelen. Directe aanleiding hiervoor was een technisch probleem dat zich in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw in de bouw manifesteerde. Op grootschalige (hoogbouw)woningprojecten in beton bleek dat de cementgebonden tegellijmen uit die tijd niet bestand bleken tegen de dwarskrachten vanuit het beton. “Het gevolg: tegels knalden letterlijk van de muren of er ontstonden krimpscheuren in het tegelwerk”, vertelt de onderneming.

Als oplossing voor die behoefte van tegelzetters creëerden de productontwikkelaars uit Krommenie een kant-en-klare elastische pastategellijm. Tientallen jaren later staat deze bekende okerkleurige wandtegellijm nog altijd bij veel klanten in de schappen. De lijmafdeling groeide uit haar jasje en intussen was de linoleumfabriek opgenomen in Forbo Group. Verzelfstandiging van de lijmactiviteiten lag voor de hand en op initiatief van de toenmalige directeur ir. J.C. Kaars Sijpesteijn werd in 1972 Eurocol opgericht, met vestigingsplaats Wormerveer.

Van hieruit zou het bedrijf baar eigen zeggen uitgroeien tot marktleider. “Klanten laten zich met hun keuze voor het A-merk Eurocol niet alleen leiden door de hoge kwaliteit”, legt de onderneming uit. “De producttraining, technische ondersteuning en adviezen die zij erbij krijgen, met bijbehorende projectgarantie, betekenen voor hen een belangrijke meerwaarde.”

Breed assortiment
Vandaag de dag ligt er aan de Industrieweg in Wormerveer een modern fabrieksterrein met onder meer een eigen afdeling Research & Development, diverse productielijnen en magazijnen, een instructiecentrum en het hoofdkantoor. De locatie is dezelfde als vijftig jaar geleden, maar door de tijd is er veel veranderd.

Naast lijmen voor vloerbedekking en tegels worden er ook diverse bijbehorende Eurocol-producten vervaardigd, zoals primers, reparatiemortels, egaliseermiddelen en voegmiddelen. De afgelopen jaren werd het assortiment uitgebreid met zogenoemde ‘surface finishing’-producten.

Toekomst
Forbo Eurocol kijkt terug op een halve eeuw rijke historie, maar werkt tegelijk hard aan de toekomst. In 2021 werden de productielijnen van de poederfabriek uitgebreid en gemoderniseerd en kreeg ook het magazijn gereed product er veel extra opslagcapaciteit bij.

Daarnaast maakt men flinke stappen met CO₂-reductie en circulaire economie. Wat dat betreft staat er nog heel wat te gebeuren. De ontwikkeling van nieuwe, innovatieve duurzame producten, zowel voor de Vloer- als Tegeldivisie, is in een vergevorderd stadium en vormt straks een nieuwe mijlpaal voor Forbo Eurocol.

Andere nieuwsberichten

Stedelijke vernieuwing Westelijke Tuinsteden belicht in manifestatie SuperWest

Gisteren, 16:16

Door OMA ontworpen tijdelijke winkel Tiffany & Co in Parijs geopend

Gisteren, 15:30

LEVS en WE architecten presenteren opgeleverd project ZuidHaven

Gisteren, 11:23

Ensemble van twee vrij indeelbare kantoorgebouwen in Buiksloterham opgeleverd

28 juni, 3:10

Dag van de Ontwerpkracht in teken van urgente opgaven

Gisteren, 14:40

Bedrijven op de Zuidas gaan 's nachts het licht uitdoen

Gisteren, 09:52

Utrecht steekt miljoenen in ov voor woningbouw

Gisteren, 09:09

Verbouwing hoofdkantoor DNB duurt langer door asbestverwijdering

28 juni, 5:33

De Tinfabriek Naarden bekroond met eerste De Bazelprijs

28 juni, 4:26

Gezondheidsschade door fijnstof neemt amper af, waarschuwt TNO

28 juni, 11:03
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan