Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Concept foorsnede
Copyright: UNStudio
PLattegrond
Copyright: UNStudio
Gevelindeling
Copyright: UNStudio
Interieur, atrium en wayfinding
Copyright: UNStudio
Vergaderruimten
Copyright: UNStudio
Vergaderruimten
Copyright: UNStudio
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Copyright: Rohspace
Concept foorsnede
Copyright: UNStudio
PLattegrond
Copyright: UNStudio
Gevelindeling
Copyright: UNStudio
Interieur, atrium en wayfinding
Copyright: UNStudio
Vergaderruimten
Copyright: UNStudio
Vergaderruimten
Copyright: UNStudio

Nieuw hoofdkantoor van UNStudio voor K-popmakers in Seoul

15 maart, 15:44
Het Zuid-Koreaanse YG Entertainment, succesvolle producenten van K-pop, gaven in 2017 UNStudio opdracht om een nieuw hoofdkantoor in Seoul te ontwerpen. De gevel geeft in vorm en materialisatie uitdrukking aan de interne organisatie, die weer is afgestemd op efficiëntie en de directe omgeving.

K-Pop, de Zuid-Koreaanse popmuziek met bijbehorende subcultuur, kent een wereldwijd enorme populariteit. YG Entertainment is een entertainmentbedrijf en muzieklabel dat een groot aantal K-popartiesten onder contract heeft. UNStudio heeft voor de onderneming een nieuw hoofdkantoor ontworpen, met de activiteiten van YG Entertainment en de muziekindustrie in het algemeen als inspiratiebronnen, vertelt het architectenbureau.

Invloed omgeving
Het nieuwe gebouw biedt een efficiënt en strategisch georganiseerd onderkomen aan kantoorruimten, vergaderruimtes en opnamestudio’s. Tegelijkertijd moet het voor de medewerkers een inspirerende en enthousiasmerende werkomgeving scheppen.

De directe omgeving is daarbij mede van invloed geweest op het ontwerp, de oriëntatie van het gebouw en de interne organisatie, legt UNStudio uit. De nieuwbouw bevindt zich tussen verschillende werelden: aan de ene kant grenst het aan een woonwijk met een lage dichtheid, terwijl het aan de andere kant uitkijkt op een dicht netwerk van snelwegen en bruggen, maar ook een groot groen park.

Capsules in het atrium
De dubbelheid van de omgeving weerspiegelt zich in de interne organisatie van het gebouw. De zeven kantoorverdiepingen zijn gesitueerd aan de parkzijde, wat naast uitzicht ook zorgt voor ruim daglicht op alle werkvloeren. Ruimten gericht op ontmoeting en samenwerking liggen op de eerste vier verdiepingen en kijken uit op een atrium.

Het atrium fungeert als collectieve ruimte in het hart van het gebouw. Het is het ‘podium’ voor de medewerkers van de lagere kantoorvloeren en de opnamestudio’s, alsook voor andere medewerkers en bezoekers, aldus UNStudio. Op de begane grond van het atrium ligt een ‘verborgen’ tuin waar bezoekers kunnen worden ontvangen.

De binnengevel van het atrium wordt onderbroken door zichtbare capsuleachtige ruimten, die kunnen dienen als werk- of vergaderplekken, maar ook als ‘rustzone’. Deze capsules zorgen tevens voor visuele interactie in het atrium en tussen het atrium en de kantoorverdiepingen. Door het dak van het atrium stroomt het daglicht royaal naar binnen.

Licht en lijnen
Het interieur is benaderd als een heldere, lichte ruimte met een reeks wittinten en geometrische lijnpatronen. Op die manier heeft UNStudio een contrast gecreëerd met het direct naastgelegen, bestaande YG-gebouw, waarvan het interieur een ‘zwart in zwart’-concept kent.

Wayfinding is geïntegreerd in het interieurontwerp middels een netwerk van geometrische lijnen, die mensen naar de verschillende gebieden in het gebouw leiden, deels de ruimten verlichten en een ruimtelijke hiërarchie creëren, legt het architectenbureau uit.

Gevel met zonering
De beschermende schil van het nieuwe hoofdkantoor manifesteert zich als een ‘urban speaker’. Door het ontwerp moet de gevel eerder aan een product doen denken dan aan een gebouw, legt UNStudio uit; tegelijkertijd is het wel een gevel waarvan elk onderdeel een functionele bijdrage levert.

De gevel vertoont een duidelijke zonering, die is bepaald door de achtergelegen functies en de interactie met de omgeving. Aan de parkzijde van het gebouw liggen de kantoorruimten achter een volledig glazen gevel; de middenzone aan deze kant van het gebouw is bovendien voorzien van balkons. In de zuidgevel en op het dak zijn BIPV (gebouw-geïntegreerde zonnecellen) toegepast.

Perforaties en lijnen
Via halfbeglaasde zones maakt de gevel een overgang naar een volledig ondoorzichtige gevel. Perforatiepatronen en een afwisseling van aluminium gevelbekleding met glas zorgen aan de zijde van de woonwijk voor een glimp op de activiteiten in het gebouw. Bij de volledig dichte gevel heeft het architectenbureau dynamische lijnen gebruikt om bepaalde zones te markeren.

De integratie van beplanting werkt als een verlengstuk van het nabijgelegen park en vormt tegelijkertijd een sterk contrast met de metalen buitenkant van het gebouw. Op de begane grond loopt het groen door in het gebouwinterieur.

Opgloeien
Het ontwerp van de ‘urban speaker’ is erop gericht overdag de best mogelijke werkomgeving voor de werknemers te bieden, aldus UNStudio; ‘s nachts licht het gebouw op en wordt het een herkenbaar onderdeel van de skyline. Via de gevellijnen en perforaties geeft het verlichtingsconcept aan de buitenzijde een beeld van de interne zonering van het gebouw.

Sinds de oplevering is het gebouw volgens UNStudio een pelgrimsoord voor de K-pop-fans, die er waarschijnlijk in de eerste plaats hopen een blik op te vangen van hun idolen

Andere nieuwsberichten

Video's: genomineerde projecten Rietveldprijs 2022

Gisteren, 16:28

Winnaars Heuvelinkprijs 2022 bekendgemaakt

Gisteren, 13:49

Cirkelbrug Almere beleeft officiële opening

Gisteren, 10:38

Plan Nieuwe Oogst wint prijsvraag biobased bouwen Oirschot

6 oktober, 4:32

Tv-programma Pointer belicht 'kanaaldrama' met vierhonderd verzakte huizen

Gisteren, 15:15

NVM voorziet oplopend tekort woningen door stokkende nieuwbouw

Gisteren, 09:29

Huizenprijzen volgens makelaars flink gedaald in zomerkwartaal

6 oktober, 2:47

Verlies Floriade loopt weer verder op voor Almere

6 oktober, 9:55

'Plan voor IJbruggen in de ijskast'

6 oktober, 9:11

Remkes: stel natuur centraal en sta soms uitstel stikstofdoel toe

5 oktober, 3:24
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan