Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe

Ciculair bouwen als doelstelling bij ontwerp voor Alfa-college door Hollandse Nieuwe

28 februari, 11:13
De vestiging van het ROC Alfa-college in Hoogeveen heeft een grootscheepse verbouwing ondergaan, die het opleidingencentrum bovendien heeft ingestoken als een voorbeeldproject voor circulair bouwen. Hollandse Nieuwe was verantwoordelijk voor het ontwerp van het Living Lab, de praktijkruimten in het hart van het gebouw.

Het Alfa-college is een regionaal opleidingencentrum (ROC) met vestigingen in Assen, Groningen, Hardenberg en Hoogeveen. Het complex aan de Voltaweg in Hoogeveen stamt uit 1964, maar er is sindsdien veel aan- en opgebouwd. In de afgelopen jaren heeft het een grootschalige revitalisatie ondergaan, met sloop, renovatie en nieuwbouw.

Grondstoffenmijn
Onder de noemer ‘Volta 2020’ startte het ROC circa vier jaar geleden het project met de ambitie om een toekomstgerichte onderwijsomgeving te realiseren, waarbij circulariteit een belangrijke leidraad vormde. Om te beginnen werd het bestaande gebouw, met een vloeroppervlakte van 19.750 m2, als een ‘grondstoffenmijn’ in kaart gebracht. Alle materialen zijn geregistreerd in Madaster.

Het resultaat is een toekomstbestendige, moderne onderwijsvoorziening ,met een optimalisatie van het ruimtegebruik voor de 1.800 studenten in zorg & welzijn, businessschool, techniek en ICT, sport en gezondheidszorg, vertelt Hollandse Nieuwe. Het bureau kreeg de opdracht voor het ontwerp van het Living Lab, met een netto oppervlakte van 2.500 m2.

Praktijkpaviljoens
Het Living Lab is het hart van het gebouw, het verbindende element waar iedereen samenkomt, aldus Hollandse Nieuwe. Het omvat verschillende paviljoens waar studenten praktijkervaring kunnen opdoen. Er is een kapsalon, een nagelstudio en een ‘petit café’ waar de verse broodjes, gemaakt door de bakkersopleiding, worden verkocht, legt het architectuur- en interieurbureau uit.

Op een prominente plek in de hal staat de servicebalie, vervaardigd uit hergebruikte materialen. Zo is de ombouw gemaakt van oude balustrades en het blad van traptreden. De led-panelen boven de balie bestaan uit oude tl-armaturen, die door studenten elektrotechniek zijn omgebouwd. Het Living Lab omvat verschillende onderdelen die door studenten zijn gemaakt, zoals de tribune en zitblokken waarvoor een oude gymvloer uit de Groningse vestiging van het ROC de basis vormde.

Hergebruikt en herbruikbaar
Bij vrijwel alle ontwerp- en materialisatiekeuzes is de doelstelling ‘circulair bouwen’ meegenomen, vertelt Hollandse Nieuwe. Zo zijn grondstoffen voor het ‘nieuwe’ interieur zoveel mogelijk gewonnen uit het bouwdeel dat werd gesloopt. Oude gevelbekleding, ventilatieroosters, traptreden, verlichting, binnenwanden en tafelbladen hebben bijvoorbeeld een nieuwe bestemming gekregen.

Naast hergebruik van vrijkomende materialen en het renoveren van meubels is gekozen voor de toepassing van zoveel mogelijk milieuvriendelijke materialen. Nieuw toegepaste materialen  zijn duurzaam en herbruikbaar, de afwerkingen zijn vrij van fossiele grondstoffen en de meubels zijn zo geconstrueerd dat ze demontabel zijn aan het eind van hun levensduur, melden de architecten. 

Andere nieuwsberichten

Drie panden samengevoegd tot nieuw hoofdkantoor Lieven de Key

Vandaag, 09:01

Ensemble van ontvangstpaviljoens voor Brabantse natuurbegraafplaats

24 juni, 1:38

Eerste monografie van KAAN Architecten verschenen

24 juni, 11:32

Wethouders Almere opgestapt om slechte resultaten Floriade

24 juni, 9:03

Gelderland gaat woningbouwplan voor Gelderse Vallei overdoen

Vandaag, 09:38

Lichtkunstfestival GLOW in teken van thema 'urban skin'

24 juni, 2:26

Onderzoek: woningcorporaties worstelen met oplopende bouwkosten

24 juni, 10:18

Steeds minder vogels in stedelijke gebieden

24 juni, 9:41

Online sessie over ruimte voor lopen in de stad

23 juni, 1:26

'Aantal te versterken woningen aardbevingsgebied stapelt zich op'

23 juni, 9:36
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan