Ursem bouwt drijvende cellencomplexen

12 mei 2005, 14:19
Ursem Bouwgroep uit Wognum gaat in opdracht van de Rijksgebouwendienst twee drijvende detentieplatforms bouwen. Met de bouw van deze platforms, die waarschijnlijk in de omgeving van Rotterdam worden afgemeerd, is een bedrag van 30 miljoen euro gemoeid. Nog dit najaar moet het eerste platform gebruiksklaar zijn opgeleverd, het tweede in februari 2006.

Extreem korte bouwtijd
Ursem Bouwgroep was een van de zes aanbieders van het project. Vier partijen hebben zich teruggetrokken, vermoedelijk vanwege de complexiteit van het project en de extreem korte tijd waarbinnen het werk gerealiseerd moet worden. In opdracht van het Ministerie van Justitie, afdeling Tijdelijke Directie Bijzondere Voorzieningen (TDBV), heeft EGM Architecten uit Dordrecht dit bijzondere ontwerp gemaakt. “Het toeval wil dat wij nog voordat de Rijksgebouwendienst gestart was met de aanbestedingsprocedure, reeds op eigen initiatief bezig waren met de uitwerking van een concept voor een drijvend cellencomplex,” vertelt directeur Bouwsystemen Hans Ursem. “Ons ontwerp en dat van EGM bleken achteraf verrassend veel overeenkomsten te hebben.”

Omdat Ursem Bouwgroep in haar eigen concept de volledige engineering reeds had verwerkt, had de Wognumse bouwer een voorsprong op de enige overgebleven concurrent. De basisconstructie van de platforms bestaat uit een ponton, een betonnen bak. De pontons zullen in een droogdok in Antwerpen worden gebouwd. In België zal ook het grootste gedeelte van de ruwbouw plaatsvinden, waarna de gevaartes naar hun bestemming worden versleept. Het drijvend bouwwerk wordt opgetrokken volgens het Flatpacksysteem. Hierbij worden de in Wognum geprefabriceerde bouwdelen in platte pakketten naar de bouwlocatie getransporteerd om vervolgens ter plaatse te worden afgemonteerd. Het in eigen beheer ontwikkelde unitbouwsysteem is voor de bouw van deze detentieplatforms minder geschikt vanwege de beperkte hoogte die de TDBV mag hebben. Omdat de platforms versleept moeten kunnen worden, mogen zij niet hoger zijn dan 9 m. Met de modulaire bouwmethode zou het drielaagse complex te hoog worden vanwege de dubbele vloeren en dubbele daken, die de stapeling van modules met zich meebrengt.

Eisen binnenvaart
In de betonnen pontons komen stabiliteits/ballasttanks die bestand zijn tegen een aanvaarbelasting overeenkomstig de normen die gelden voor de binnenscheepvaart ten aanzien van de lekstabiliteit. In de pontons zijn tevens de technische ruimten en magazijnen ondergebracht. Op het gestorte dek komt een stalen draagconstructie van dichte kokerprofielen. De wanden bestaan uit prefab houtskeletbouw elementen waarin de leidingen reeds zijn opgenomen. De buitengevels worden bekleed met een aluminium profielplaat en voor de ramen komen vaste stalen lamellen in plaats van het traliewerk. Op de beganegrond vloer bevinden zich de inkomstenafdeling voor de gedetineerden en kantoren voor het personeel. De bovenste twee bouwlagen zijn helemaal gereserveerd voor de circa 12 m2 grote cellen. Alle cellen krijgen betegelde vloeren die voorzien zijn van vloerverwarming. Wellicht dat het leidingsysteem in de vloeren ook gebruikt zal worden voor koeling. Ursem Bouwgroep heeft het energiezuinige systeem optioneel aangeboden. Een beslissing daarover volgt nog.

Grootste order
De opdracht voor de bouw van de twee TDBV’s is voor Ursem Bouwgroep de grootste order in haar vijfenzestigjarig bestaan. Hans Ursem: “Het vereist ook meteen een aanzienlijke investering in de uitbreiding van onze productiecapaciteit in Wognum. De prefab elementen mogen namelijk niet worden geschroefd in verband met de eisen die justitie aan de cellen stelt. Daarom zullen alle elementen in de fabriek worden verlijmd. Om het werk te kunnen realiseren in de extreem korte tijd die de Rijksgebouwendienst verlangt, zijn we daarom nu al bezig met de voorbereiding voor het installeren van een automatische lijmstraat.”

Ursem Bouwgroep is de grootste cellenbouwer van Nederland. In de achterliggende jaren heeft de onderneming inmiddels ongeveer 2100 detentiecellen voor het Ministerie van Justitie en de Rijksgebouwendienst gebouwd. Voor het grootste gedeelte zijn deze cellenuitbreidingen gerealiseerd met het eigen modulaire bouwsysteem. Het overige gedeelte is op traditionele bouwwijze uitgevoerd.

De nieuwe drijvende detentieplatforms krijgen elk 150 cellen die onder meer bedoeld zijn voor opsluiting van zogeheten veelplegers. Elke cel biedt plaats aan twee personen. Met hun afmetingen van 100 x 24 m vormen de cellencomplexen waarschijnlijk de grootste drijvende constructies met een huisvestingsfunctie die ooit in Nederland gebouwd zijn. De platforms bestaan uit een functionele ponton met daarop drie bouwlagen en hebben aan de beide kopse zijden een luchtplaats.

Bron: Ursem

Andere nieuwsberichten

Bouw van Rechtbank Amsterdam vordert gestaag

2 uur geleden

'Verborgen' woning in heuvel Kluisberg

4 uur geleden

Concurrentie voor het vliegtuig

Vandaag, 13:15

Concurrentie voor het vliegtuig

Vandaag, 13:15

Inschrijving Dutch Design Awards 2020 geopend

Vandaag, 11:18

Grote grondhandelaar staakt activiteiten na miljoenenbeslag

Gisteren, 11:17

Renovatie De Nederlandsche Bank start nog dit jaar

Gisteren, 09:32

Dura Vermeer legt Uithoornlijn aan

21 februari, 2:56

Lelystad wil versneld 10.000 huizen bouwen

21 februari, 10:11

Hele oppositie steunt motie van afkeuring over marinierskazerne

20 februari, 4:48
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven
Abonneren
Nee, bedankt